Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Internationella modeexpertens råd: Mina 7 knep för att se mer exklusiv ut

23 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografMarcy Swingle/Shutterstock
Den australiensiska modestylisten Miguel Urbina Tan bestämde sig för att demokratisera modet.
Det gör han genom att dela med sig av sina sju bästa tips för en exklusiv garderob – som inte behöver kosta skjortan (även om en och annan skjorta förvisso är inblandad).
Ta del av de hållbara tipsen här!
Annons
Camilla Thulin om modebranschen och dagens skönhetsidealBrand logo
Camilla Thulin om modebranschen och dagens skönhetsideal

Miguel Urbina Tan, stylist och moderedaktör för magasinet Vogue Australia, delar generöst med sig av de lärdomar han ackumulerat under åren i modeindsustrin i en artikel på tidningens sajt.

Under årens gång har han besökt otaliga modveckor och erkänner att han varit en av dem som trånande tänk tanken ”åh, om jag bara hade pengar hade jag också kunnat klä mig så där snyggt”.

Och det var ur den tanken idéen kom att dela med sig av sina sju bästa tips på hur man bygger en garderob som ger sken av att kosta mycket pengar – utan att behöva göra det!

1. Investera i några få plagg av hög kvalitet

Ett fåtal plagg av hög kvalitet är grunden för alla som önskar bygga en garderob som ger sken av att kosta mycket. En liten investering kommer man inte ifrån, menar Miguel, som tipsar om hur man ska tänka kring dessa investeringar.

Annons

– Det här är paradoxen med att bygga en garderob som ”ser dyr ut”, men det handlar verkligen om ett mer medvetet shoppingbeteende. Spendera en större summa pengar på plagg för stunden, som ger dig ett större värde i längden, säger han och poängterar att du (med detta mindset) till exempel inte behöver köpa en vinterkappa varje säsong.

Exempel på andra plagg som är värda att investera lite extra i för högre kvalitet är: ett par riktigt snygga jeans, en vit t-shirt, en vit skjorta, ett par rejäla boots och en skräddad kavaj.

Psst! Det finns så klart även en stor vinning miljömässigt när vi ändrar vårt köpbeteende och konsumerar ”långsammare” på det här sättet.

2. Mixa och matcha (med färger i stället för mönster)

Ibland kan man frestas att köpa plagg i mönster för att det ger din outfit ett lyft för stunden, men det är desto svårare i längden – när du står med massa nederdelar och överdelar i olika utdaterade mönster – och försöker matcha dem till en sammanhängande look.

Annons

Men Miguel menar på att det är smartare att köpa enfärgade plagg i neutrala och tidlösa färger: så som beige, svart, vit, marinblå och ett fåtal jordnära färger. På så sätt kan du mixa och matcha dessa plagg med varandra i oändlighet – och får en mycket mer hållbar och varierad garderob. Var för sig ser plaggen dessutom mer exklusiva ut, eftersom få av de populära modehusen leker för mycket med mönster.

3. Lek med siluetten

Modestylisten vill också slå ett slag för att låta några mer voluminösa plagg göra intåg i garderoben, så att du kan leka med siluetten: stora axlar, långa ben och en markerad midja.

Han rekommenderar till exempel en blus med puffärm till en lång rak kostymbyxa, eller så kan du göra det omvända. Det vill säga en kroppsnära topp stylad tillsammans med en byxa med vida ben.

4. Lita på skräddat

Passformen är A och O när det kommer till att få din outfit att se exklusiv ut. Ett plagg kan vara hur dyrt som helst, men om det inte sitter bra på dig, kan det tyvärr inte rädda dig. Så säg ”hej då” till plagg som inte sitter bra och lär dig om vilka modeller som passar din kroppstyp.

Annons

Lite också på skräddat! Det sitter som en smäck för att det är justerat exakt efter dina mått och önskemål.

– Att investera i en skräddad kavaj kan vara pricken över i:et som tar din outfit till nya höjder – den är så mångsidig. I stället för att lägga pengar på flera kavajer av sämre kvalitet, så kan du köpa en som håller år efter år efter år, säger Miguel till modemagasinet.

5. Säg nej till syntetiska material!

Syntetmaterial har fördelen att de är billigare, men de tenderar att också att slitas fortare (gå sönder, förlora formen, bli missfärgade eller få noppor) än deras naturliga motparter.

De flesta tyger i dag, består av olika sammansättningar som gör det svårt att undvika syntetiska material helt och hållet, men det kan vara värt att tänka ”kan jag köpa samma produkt i ett naturligt material?” varje gång du känner dig osäker. Bomull, ull, kashmir, linne och hampa är några exempel på sådana material.

Annons

Eftersom det finns en växande efterfrågan från konsumenter på naturliga och miljövänliga material, så är utbudet stort och priserna kan dessutom vara hyfsat konkurrenskraftiga.

6. Skorna är en viktig del av looken

Glöm inte bort vad som pryder dina fötter. Skorna kan göra stor skillnad för helhetsintrycket, och till och med få en i övrigt enkel outfit att se exklusiv ut.

Miguel föreslår att du satsar på skor av högkvalitativa material så som läder, i stället för tyg.

– Alla kan inte köpa dyra skor från lyxvarumärken. Det behöver du inte heller. Spara dina pengar och satsa på några trotjänare: en par riktigt bra sneakers, ett par klassiska loafers eller en lädersko. Det klarar du dig långt på, säger han

Annons

Att investera i några par riktigt bra skor, är även en förebyggande lösning på exempelvis ömma fötter, blöta fötter och skavsår. Vilket definitivt påverkar vilken känsla vi utstrålar.

7. Ta hand om dina kläder!

Sist men inte minst, ta hand om dina kläder! Ja, det är ett tråkigt tips medger modestylisten, men ändå viktigt. Det enklaste sättet att få din garderob att se mer exklusiv ut, är nämligen att ta hand om plaggen som om de vore dyrgripar.

Miguel tipsar därför om att läsa skötselråden noga för ”maximal livslängd och minsta möjliga slitage”. Då får dina kläder, och du, skina mer!

Annons