Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Klä dig efter din kroppstyp – smartaste knepen för att forma figuren!

15 dec, 2021 
Genom att lära dig hur du klär dig för just din kroppstyp kan du skapa en mer balanserad figur. Här är bästa stylingknepen så att du själv kan välja vad just du vill framhäva.
Annons
3 steg för en hållbar garderob med Johanna LeymannBrand logo
3 steg för en hållbar garderob med Johanna Leymann

Ett och samma plagg kommer inte att se likadant ut på alla kroppar, och det kommer garanterat inte att se likadant ut som det gör på provdockan i klädbutiken. Vi är alla skapta olika, och beroende på våra grundförutsättningar och vad det är vi vill framhäva med våra kroppar finns det massor av stylingknep att ta till. Det handlar inte om att du ska förändra din kropp, utan om att du själv ska ha möjligheten att kunna påverka vilken silhuett du vill framhäva. Både snitt, färgval och mönster har betydelse för hur kroppens proportioner upplevs – oavsett om du vill se längre, kortare, smalare, rakare eller bredare ut. Här är de bästa stylingtipsen som hjälper dig att uppnå det resultat just du önskar!

Annons

1. Du vill se längre ut

Satsa på en enhetlig färg för att förlänga silhuetten. Genom att bära en och samma färg från topp till tå skapar du en illusion av att din kropp ser längre ut. Vill du att benen ska se extra långa ut är byxor med hög midja och hellång byxlängd ett bra val.

Hellånga byxor med hög midja ger längre ben.
Hellånga byxor med hög midja ger ett intryck av långa ben.

Ett annat knep för att se längre ut är att satsa på vertikala linjer eftersom det förlänger kroppen. Det innebär att randigt på längden är ett mycket bättre val än bredrandigt om du vill se längre ut. Men att välja lodräta linjer gäller även plaggens snitt. En v-ringad topp eller en kjol med hög slits kommer exempelvis göra att kroppen upplevs som längre än om du bär plagg som är skurna på tvären.

Annons
Vertikala ränder gör att du ser längre ut.
Välj ränder på längden istället för på tvären om du vill se längre ut.
V-ringade toppar gör att du ser längre ut.
Plagg med vertikala snitt, som en djup v-ringning, får dig att se längre ut.

Även skorna har betydelse för hur långa ben du ser ut att ha, och det är inte enbart klackhöjden som räknas. Välj skor med en v-formad öppning istället för en rak så ser benen genast längre ut.

Skor med v-ringad öppning ger längre ben.
Skor med v-formad öppning får benen att se längre ut.
Annons

2. Du vill se kortare ut

På omvänt vis gäller att ju mer färgblock du "delar upp" kroppen i desto kortare kommer du att se ut. Korta toppar som slutar runt midjan kommer att få överkroppen att se kortare ut, på samma sätt som croppade byxor får benen att se kortare ut. Satsa på linjer som löper horisontellt över kroppen, det gäller både mönster och plaggens snitt.

Croppade byxor ger kortare ben.
Croppade byxor och skor med rak öppning får benen att se kortare ut.
Jeans med låg midja ger kortare ben.
Jeans med låg midja får benen att se kortare ut.
Annons
En kortare topp ger en kortare överkropp.
En överdel i kortare modell får överkroppen att se kortare ut.

3. Du vill ha bredare överdel

Du kan enkelt få en bredare silhuett upptill genom att använda dig av plaggets former. Just nu är det exempelvis supertrendigt med breda puffärmar som automatiskt får din överkropp att se bredare ut. Om du dessutom matchar med en underdel i snäv modell kommer överkroppen att se bredare ut i jämförelse. Allt handlar om att hitta rätt balans mellan hur överkroppen och underkroppen upplevs. Tänk även på att mönster drar blicken till sig. En mönstrad tröja kommer därför att få överkroppen att se större ut än vad en enfärgad tröja hade gjort.

Trendig tröja med puffärm som ger bredare överkropp.
Skapa en bredare silhuett upptill med hjälp av plaggets former.

Även ringningen på tröjan är viktig. För att få överkroppen att se bredare ut ska du välja en bred ringning, som exempelvis en båtringning, som breddar hela axelpartiet. Även de breda kragarna som är väldigt trendiga just nu sätter fokus på axlarna och får det partiet att se bredare ut.

Annons
Breda ringningar är ett bra val för att axelpartiet ska se bredare ut.
En bred ringning på tröjan ger en illusion av en bredare överkropp.
Den trendiga breda kragen ger bredare axlar.
Den trendiga breda kragen får axelpartiet att se bredare ut.

4. Du vill ha smalare överdel

Silhuetten a och o när du vill få överkroppen att se smalare ut. Satsa på en överdel i slankare modell och ett material som har bra fall så att tröjan inte veckar sig eller blir bylsig. Välj enfärgat, gärna i en mörkare nyans eftersom mörka färger förminskar. När det gäller ringning kan du med fördel satsa på v-ringade toppar så att fokus hamnar på mittpartiet istället för på axelpartiet. Undvik tröjor och toppar som har många dekorativa detaljer eller ett iögonfallande mönster eftersom det gör att det partiet upplevs större.

Annons
Välj enfärgad topp i mörk nyans för en mindre överkropp.
En mörk, enfärgad topp med bra fall får överkroppen att se mindre ut.

4. Du vill ha bredare höfter

A-linjeformade kjolar är ett utmärkt val om du vill skapa en illusion av bredare höfter. Satsa på en a-linjeformad kjol med mycket vidd som släpper från kroppen precis under midjan och matcha med en snävare topp med markerad midja. Det gör att att höfterna upplevs vara bredare i jämförelse med midjan.

A-linjeformad kjol ger bredare höfter.
Den a-linjeformade kjolen ger bredare höfter.

Mönster och ljusa färger ger ett större intryck, så välj en ljus eller mönstrad nederdel och matcha med en mörkare färg upptill.

Annons
En ljusare nederdel förstorar och ger bredare höfter.
Ljusa färger förstorar så ett par ljusa byxor gör att höfterna ser bredare ut.

5. Du vill ha smalare höfter

Vill du ha smalare höfter kan du exempelvis välja ett par utsvängda byxor. Den breda delen nedtill på byxan kommer att få höftpartiet att upplevas mindre i jämförelse. Tänk även på att undvika stora fickor på sidorna eftersom det breddar höfterna.

Välj utsvängda byxor om du vill ha smalare höfter.

6. Du vill framhäva midjan

Här gäller det att lägga krut på att markera midjan och det gör du allra enklast med hjälp av ett skärp. Sedan handlar det även om att få midjan att se slankare ut i jämförelse med höfter och axlar, så välj gärna en topp med markerade axlar som är a-linjeformad nedtill, så att midjan blir plaggets snävaste parti. Bär du en instoppad topp så satsa gärna på en a-linjeformad kjol. Det kommer att göra att midjan upplevs slankare i jämförelse med höfterna.

Annons
Framhäv midjan med en insvängd kavaj eller skjorta.
Välj ett plagg där midjan är det snävaste partiet.
Två olika silhuetter med ett och samma plagg.
Samma plagg kan ge helt olika siluetter beroende på hur du markerar midjan.

7. Du vill ha rakare kroppsform

Vill du ha en rakare kroppsform och "klä bort" dina kurvor gäller det att satsa på plagg i samma raka form. Kavajer och skjortor i ett rakt snitt är ett bra val, men se till att tänka över materialvalet noga. Välj plagg i lite grövre material som inte formar sig efter din kropp utan behåller sin raka form.

Annons
Plagg i rak modell ger en rakare kroppsform.
Satsa på en skjorta i rak modell, utan insvängd midja.
Rak väst och raka byxor i grövre material gör att kroppen upplevs rakare.
Plagg i rak modell och i ett grövre material ger en rak silhuett.
Annons