Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Modeexperten: 5 svarta plagg som alla kvinnor bör ha i garderoben

28 mar, 2023 
Bygg den perfekta garderoben med snygga svarta basplagg.

Få en mer lättstylad garderob med dessa fem svarta, snygga basplagg som Feminas modeexpert Emma Danielsson menar är oumbärliga i garderoben.

Annons
Så stylar du säsongens dressade vårtrender 2023Brand logo
Så stylar du säsongens dressade vårtrender 2023

Kanske tänker du att det är roligare att shoppa en färgglad blus eller en mönstrad kjol än en helsvart tröja? Men de svarta plaggen är oumbärliga klassiker som fungerar som räddare i nöden när du inte vet vad du ska sätta på dig. De utgör den absoluta basen som du sedan bygger resten av din garderob kring. Dessutom är det just de helsvarta basplaggen som kommer att göra att de där mönstrade och färgglada plaggen känns lättmatchade när du öppnar din garderob på morgonen. Eftersom svarta basplagg passar till precis allt slipper du lägga tid på att fundera över vilka plagg och accessoarer du kan matcha med.

Annons
Svarta basplagg är oumbärliga i garderoben.
De svarta basplaggen gör att resten av garderoben blir lättmatchad.

Det finns dessutom något otroligt elegant och polerat med en helsvart klädsel. Så är du sugen att uppdatera din garderob bör du allra först se till att du har de rätta basplaggen i din garderob – och allra helst ska de vara i bra kvalitet som håller över tid. Det är en långsiktig investering som kommer att ge dig en mer lättstylad garderob vilket underlättar i vardagen. Här listar Feminas modeexpert Emma Danielsson fem plagg som är oumbärliga i garderoben – och berättar hur du stylar dem på snyggast sätt.

Annons

1. Klassisk kappa

En riktigt snygg svart kappa i bra kvalitet är förmodligen den bästa investeringen du kan göra för din garderob. Ytterplagg är det vi använder allra mest medan andra plagg byts och tvättas betydligt oftare. Och en stilren svart kappa kommer att funka lika bra till klänning när du vill vara elegant på fest som till jeans och sneakers på en måndag. Det enklaste sättet att uppdatera kappan är att sätta ett skärp i midjan. Här kan du få fram nya uttryck beroende på om du väljer exempelvis gulddetaljer, en stark färg, ett smalt och nätt skärp eller ett superbrett bälte.

Svart klassisk kappa är en långsiktig investering.
Den svarta klassiska kappan är en långsiktig investering.

3. Den lilla svarta

Ska du på after work, middag eller fest? Då är den lilla svarta det säkraste kortet. Hur du sedan väljer att styla den är helt upp till dig, men vill du ha en klassisk och superelegant stil så satsar du på höga klackar och något vackert smycke. Mer än så behövs faktiskt inte. Föredrar du den vadlånga svarta så går det naturligtvis lika bra. Och kom ihåg att den svarta klänningen funkar lika bra tillsammans med exempelvis sandaler och en stråväska på sommaren.

Annons
En snygg svart klänning är ett måste i basgarderoben.
Den lilla svarta är ett säkert kort till middag och fest.
Klassisk svart vadlång klänning.
Den vadlånga svarta är en lika användbar klassiker som den lilla svarta.
Annons

3. Kostym

Eftersom både den svarta kavajen och de svarta kostymbyxorna är oumbärliga i garderoben föräras den svarta kostymen med en egen plats på listan. Sedan kan du naturligtvis välja att bära plaggen var för sig eller som en hel kostym. Och det är enkelt att piffa upp stilen när du känner för det. Satsa exempelvis på en asymmetrisk topp eller ett par riktigt häftiga klackar till den svarta kostymen. En helt annan känsla får du om du matchar den med ett par färgstarka sneakers.

Stilsäker gäst på modeveckan iklädd klassisk svart kostym.
En svart kavaj och svarta kostymbyxor är oumbärliga i garderoben.

4. Skinnbyxor

Få saker är så snyggt som ett par svarta skinnbyxor och en vit t-shirt. Investera i ett par av god kvalitet så kan du bära dem för alltid, för de svarta skinnbyxorna kommer aldrig att gå ur tiden. De blir dessutom bara snyggare och mer bekväma ju mer du använder dem. Och det finns finns en mängd olika modeller att välja bland. Den löst sittande skinnbyxan har länge varit populär, men här är det läge att se till personlig stil framför trender. Föredrar du helt slimmade eller kanske croppade och utsvängda skinnbyxor ska du satsa på det. Viktigast är att det är en modell du själv trivs i och vet att du kommer att få användning för.

Annons
Ett par svarta välsittande skinnbyxor passar bra i basgarderoben.
Ett par snygga svarta skinnbyxor är en bra investering.
Svarta skinnbyxor i utsvängd modell.
Välj en modell som passar din personliga stil framför rådande trender.
Annons

5. Stickad tröja eller kofta

En svart stickad tröja OCH en svart stickad kofta är kanske en bättre rubrik. För båda kommer garanterat att bli välanvända. Svarta stickade basplagg är perfekta att ta till när man inte vet vad man ska ha på sig eftersom de passar till precis allt. Satsa på klassiska modeller och ta väl hand om dem genom att ta bort noppor regelbundet och vädra istället för att tvätta om du kan.

Svart stickad tröja matchas med svart kjol och pumps i klassisk och elegant stil.
Svarta stickade plagg blir garanterat välanvända.
Den svarta koftan är ett måste i basgarderoben.
Ta hand om dina stickade plagg så kommer de att hålla längre.
Annons
Camilla Thulin om modebranschen och dagens skönhetsidealBrand logo
Camilla Thulin om modebranschen och dagens skönhetsideal
Annons