Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Modeexpertens tips för en mer hållbar garderob

16 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografStina Stjernkvist/TT
Hur är man moderiktig och trendkänslig, samtidigt som man vill vara mer miljövänlig?
Klarnas modeexpert Emilia de Poret ger sina bästa tips för en så snygg och hållbar garderob som möjligt!
Annons
Hitta din våruniform – Femina visar vårens härligaste trenderBrand logo
Hitta din våruniform – Femina visar vårens härligaste trender

Att kläderna vi köper ska vara så hållbara och miljövänliga som möjligt blir allt viktigare för många av oss – man vill inte längre bidra till fast fashion-industrin, utan hellre bygga en garderob som både är snygg och håller med tiden.

Modeexperten Emilia de Poret, som också bloggar för Elle, har som Fashion director på Klarna tagit fram sina bästa tips på hur du bygger en hållbar garderob.

– Att shoppa ska vara kul och lustfyllt men det är förstås också viktigt att shoppa smart – både för miljön och plånboken. Det behöver inte heller vara krångligt – det finns enkla tips och knep man kan tillämpa för att kunna göra bättre val i vardagen, säger Emilia de Poret.

Så får du en hållbar garderob

Emilia de Poret ger sina bästa tips för att få en garderob som håller i längden.

Annons

1. Inventera och rensa garderoben – börja med att se över vad du har och vad du saknar. Släng ut alla dina kläder på sängen och dela in allt i tre högar; spara, sälj och skänk & återvinn.

2. Bygg en basgarderob – satsa på tidlösa, ikoniska plagg som aldrig går ur mode och som går att styla på oändligt många sätt. Exempel är den vita skjortan, den svarta kavajen och trenchcoaten.

3. Satsa på kvalitet före kvantitet – du behöver inte fem kavajer, du behöver en riktigt bra.

Så shoppar du second hand

Ett annat bra sätt att vara hållbar i sin shopping är att shoppa vintage och second hand – pre-loved som Emilia de Poret kallar det. Här är hennes bästa tips för det:

1. Välj plagg som gör dig glad och som lyfter din basgarderob – låt de unika pre-loved-plaggen komplettera din basgarderob, det kan till exempel vara en skinnjacka eller en kavaj i en knallig färg.

2. Stirra dig inte blind på märken – leta istället efter plagg i bra material som till exempel ull och siden.

Annons

3. Gå upp en storlek– det kan vara svårt att hitta rätt storlek och passform när man shoppar pre-loved. Mitt tips är att satsa på en storlek större än vad man vanligtvis har för en snygg oversized-siluett. Exempel på plagg att leta efter är den stora herrskjortan eller kavajen.

Ta hand om vad du har

Men det allra bästa är såklart att göra det bästa av plaggen du redan äger. Kika in i garderoben och fundera över hur du kan få det du redan äger att kännas nytt.

– Till sist, ett viktigt hållbart tips som alla kan tillämpa här och nu: Hitta nya sätt att använda och styla plaggen du redan har. Att använda plaggen du redan äger så länge som möjligt är det absolut smartaste du kan göra, säger Emilia de Poret.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons