Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

4 klädfärger som är extra smickrande för mogna kvinnor

29 nov, 2022 
När vi åldras förändras både hårfärgen och hudtonen samtidigt som rynkor uppstår. Här är vanliga felet vi gör när vi klär oss på morgonen som får oss att se bleka och urlakade ut – och tipsen på hur vi i stället kan klä oss.
Annons
Behind the scenes: Glitter och elegans med Lill LindforsBrand logo
Behind the scenes: Glitter och elegans med Lill Lindfors

När vi blir äldre grånar håret, rynkor uppstår och hudtonen förändras. Då är det extra viktigt att ta hänsyn till både förändrad hudton och hårfärg när du klär dig – och det gäller särskilt det du bär närmast ansiktet. Vissa färger gör nämligen göra att mogen hy glåmigare.

Undvik svart närmast ansiktet

Svart är en klassisk färg som vi förlitar oss på i alla lägen och som även anses vara slimmande. Men att bära svart närmast ansiktet kan enligt färgexperter göra att rynkor, linjer och skuggor under ögonen förstärks, samtidigt som man kan se blekare och mer urlakad ut.

Annons

– För varje år ändras hår- och hudtonen en aning, och till slut är inte samma färger längre lika smickrande som de en gång var. För att fortsätta behålla ditt glow behöver färgerna du bär matcha hur du faktiskt ser ut just nu, säger färgexperten Kate Smith till modesajten Whowhatwear.

Färger som ger extra glow

Enligt Kate Smith ska vi hellre satsa på en svart nederdel och någon annan färg upptill i stället för tvärtom. Men vilka färger ska man då bära närmast ansiktet om man vill få ett extra glow? Det är naturligtvis individuellt beroende på din egen hudton. Men enligt Kate finns det fyra olika nyanser som passar de allra flesta och som generellt sett ger dig lite extra glow.

1. Turkos

Turkos är en färg som tar fram ett glow i alla hudtoner enligt Kate Smith. Det finns många nyansvariationer av turkos som antingen drar mer mot grönt eller mot blått. Om du har en medium till mörkare hudton så kommer alla skiftningar av turkos att se fantastiska ut på dig, menar Kate. Är du ljusare i hyn gäller det att hitta den nyans som matchar bäst med just din hudton. Ett tips är att svepa tyget runt ansiktet och se vad som får just din hudton att "poppa" lite extra.

Annons
Laura Whitmore klädd i turkos – en färg som ska få oss att se yngre ut.
Laure Whitmore är snygg i turkos.

2. Rosa

Med rosa menas i det här fallet inte någon blek pastellfärg. Tänk istället en fylligare och djupare rosa ton som kan variera från fuchsia till hallon. Hillary Clinton blev exempelvis hyllad för sitt färgval under valkampanjen när hon satsade på en stark rosa nyans som många menade gav henne ett extra glow – att jämföras med de gånger hon burit exempelvis svart.

Hillary Clinton hyllas för färgvalet iklädd en klarrosa kappa.
Hillary Clinton hyllades för sitt färgval när hon bar en klarrosa nyans.
Annons

3. Nästan svart

Kolsvart blir ofta för "hårt" mot mogen hud, menar Kate Smith. Att bära svart nära ansiktet kan därför göra att mörka ringar under ögonen framträder ännu mer. Om svart har varit ditt säkra kort och det är den färg du trivs allra bäst i behöver du inte göra en helomvändning. Prova istället en annan mörk och nedtonad färg som exempelvis mörkt grått eller marinblått. Kanske upptäcker du att det faktiskt ser betydligt mer smickrande ut än svart.

Oprah Winfrey iklädd mörkblått – en färg som är mer förlåtande än svart.
Mörkblått är ofta mer förlåtande än svart enligt färgexperten Kate Smith.

4. Gråblått

En annan färg som enligt Kate Smith är smickrande för majoriteten av kvinnor är en ljusare gråblå nyans. Håret och huden brukar få en kallare ton med åren vilket matchar fint med den blågrå färgen. Hon poängterar också att gråblått passar utmärkt oavsett om din hud drar åt det varmare eller kallare hållet.

Cate Blachett iklädd en ljusare gråblå nyans som ska passa en mer mogen hud.
Cate Blanchett klär i en gråblå nyans.
Annons