Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Modestylisten Hedvig Andérs tips för en mer hållbar garderob

13 jan, 2024 
hedvig andér hållbar garderob
Vi känner igen henne från SVTs Go'kväll där hon genom åren stylat hundratals privatpersoner. Femina har pratat med Hedvig Andér som ger sina bästa tips för en mer hållbar garderob.
– Jag är den första att säga ”försök att undvika polyester”, säger hon.
Annons
5 tips på hållbara presenterBrand logo
5 tips på hållbara presenter

I ungefär tjugo år har vi sett 64-åriga Hedvig Andér i SVTs program Go'kväll. Där jobbar hon som stylist och har stylat hundratals privatpersoner.

– Din garderob ska vara som ett välfyllt kylskåp – har man bra råvaror i kylen så kan man laga god mat, har man bra kläder i garderoben så kan man klä sig fint. Materialet måste finnas där och allt ska komma till användning, säger hon.

Hedvig Andér stylingtips kläder svt
Hedvig Andér i SVT:s program Go'kväll.

Hållbart mode – bra för miljö och plånbok

Ett sätt att få en garderob med bra (och välanvända) kläder är att tänka hållbarhet. Det är viktigt både för miljön och plånboken. Enligt Hedvig finns det fyra konkreta saker du själv kan tänka på för att göra din garderob mer hållbar.

Annons

1. Bli medveten om material och var plaggen är tillverkade

– Jag är den första att säga ”försök att undvika polyester”. Jag har aldrig gillat det. Det är billigt material men det tillverkas av olja som är ett icke förnybart material och det släpper ifrån sig mikroplaster. Bomull är också en miljöbov för det tar mycket vatten att producera men samtidigt är slitstarkt för ett par jeans kan hålla i femtio år.

2. Köp det du älskar och använd det du köper

– Alla plagg som hänger i garderoben med prislappen kvar är miljöbovar.

3. Köp färre plagg med högre kvalitet

– Ju dyrare plagg är, desto mer ska du använda dem. Det är då de ska tålas att slita på. Tänk pris per användning!

4. Använd finplaggen till vardags också!

– Ta jobbkostymen och dela upp den, ta en stickad tröja eller ett par jeans till kavajen. Då kan du fortsätta använda jobbgarderoben även när du inte jobbar längre.

Annons