Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Därför har mössor tofs – dolda funktionen du inte kände till

23 nov, 2022 
AvJosefin Westin
Fotograftt
Mössor med tofs glada kvinnor vinter

Mössor med tofs är en klassiker.
Men visste du att tofsen faktiskt inte bara är där som en snygg detalj?
Här är den dolda funktionen och sanningen bakom mössor med tofs.

Annons
8 stora trender hösten och vintern 2022Brand logo
8 stora trender hösten och vintern 2022

Mössor med tofs finns i de allra flesta färger. Det är en tidlös klassiker och finns alltid att köpa hos klädkedjorna men släpps också varje säsong av de mer exklusiva märkena i en ny färg.

De allra flesta tror nog att tofsen bara är där som en fin detalj. Men faktum är att mössor med tofs har en dold funktion. Här är sanningen bakom mössor med tofs och hur den kom till – långt innan någon av oss föddes.

Tofsen byttes ut till päls – blev populär

Traditionellt består tofsen på mössmodellen av en garnboll men har på senare år bytts ut till allt fler material – inte minst den kontroversiella pälsbollen. Mössan med pälstofs av blåräv slog ner som en stor trend och kändissverige hakade snabbt på. Isabella Löwengrip, Pernilla Wahlgren, kronprinsessan Victoria och dåvarande statsministerfrun Filippa Reinfeldt stoltserade alla med mössan.

Bakom den trenden gömde sig dock djurplågeri. Bland annat gick föreningen Djurens Rätt ut och berättade att rävarna lever sina korta liv i trånga burar och får ofta skador.

Kronprinsessan Victoria i en mössa med tofs med päls.
Crown princess VictoriaReindeer race, Jokkmokk 3 February 2011(c) Charles Hammarsten / IBL

I dag har dock de flesta mössproducenter bytt ut pälsbollen till fuskpäls och framför allt den tidlösa garnbollen.

Annons

Mössa med tofs skulle skydda huvudet

Hur kom då tofsen på mössorna till? Jo, egentligen är mössor med tofs designade för att skydda huvudet. Det sägs att de första som bar mössor med tofs var vikingarna. Det blev senare ett självklart plagg för sjömän.

Det är väl känt att det kan vara trångt på fartyg men förr i tiden var det ännu trängre och lågt i tak. Tofsen sågs som en säkerhetsåtgärd och var som en extra kudde för huvudet. Vid dåligt väder till sjöss med orolig sjö förhindrade tofsen att sjömännen slog i huvudet mot skeppets takbjälkar.

I Frankrike lever traditionen kvar och de franska sjömännen har en röd pompom-tofs på sina vita mössor. Och mössor med tofs har minst sagt blivit ett modeplagg som är här för att stanna och syns på alltifrån barn till vuxna runt om i världen.

Annons