Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Nytänkande modeval för dig som vill vara hållbar

20 jun, 2024 
AvJenny Fredriksson
Hållbart mode.
Håll koll på dessa modemärkens intressanta kollektioner som ligger i framkant när det gäller innovativa material och hållbar design.
Annons
Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024Brand logo
Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024

Glasklart

Oscar Magnuson gör hållbara glasögon
Oscar Magnuson gör hållbara glasögon.

Nisch-varumärket Oscar Magnuson gör hållbara och silhuettstarka bågar. De är tillverkade i bioacetat, ett miljövänligt material, biologiskt nedbrytbart och 100 % återvinningsbart. Bågen Noemi finns både som ofalmiska bågar och solglas­ögon och kostar 4 800 kr.

Annons

Smart samarbete

Lindex och Södra samarbetar och har skapat en vacker kollektion sommarkläder.
Lindex och Södra samarbetar och har skapat en vacker kollektion sommarkläder.Foto: Carl Bengtsson

Lindex har gjort ett samarbete med Södra, Sveriges största skogsägar­förening, som ligger bakom det innovativa materialet oncemore – ett viskos­fiber bestånde av trämassa från Sverige och återvunna textilier. Vi ser ljuvligt blommiga kreationer inspirerade av flora och fauna. Kollektionen består av 11 plagg och 3 accessoarer.

Danskt i framkant

Danska Ganni jobbar med hållbarhet, speciellt med it-väskan Bou.
Danska Ganni jobbar med hållbarhet, speciellt med it-väskan Bou.

Danska Ganni jobbar aktivt med att införa ett hållbart ansvar i sin produktion och satsar mycket på återvunna material, även på accessoarer, som it-väskan Bou, gjord av återvunnet läder. Pris: 3 295 kr.

Annons

Innovativ integrering

House of Dagmar har alltid jobbat med hållbarhet.
House of Dagmar har alltid jobbat med hållbarhet.

House of Dagmar har sedan starten haft hållbarhet som sin ledstjärna. Senaste nytt är ett samarbete med Nootka, ett prisbelönt svenskt smyckes­märke som grundades 2018 av Lisa Olsson. Smyckena är ­genomtänkt intergrerade i tre vackert designade plagg, två aftonklänningar och en smokingjacka, och handgjorda av återvunnet silver. Pris: 7 500 –8 500 kr.

Materialsport

Sneakersmärket Veja jobbar med många olika hållbara material.
Sneakersmärket Veja jobbar med många olika hållbara material.

Sneakersmärket Veja ligger långt fram med att använda biomaterial, till exempel i deras senaste samarbete med det franska friluftsmärket Au Vieux Campeur där ovandelen består av 100% återvunnen polyester, innersulan av sockerrör och yttersulan till viss del av naturgummi från Amazonas. Dessa sneakers kostar 2 150 kr.

Annons

Sparsmakade jeans

Danska Skall Studio gör sin denim i ekologisk bomull.
Danska Skall Studio gör sin denim i ekologisk bomull.

Denimproduktion är extremt resurskrävande, både när det gäller material och vattenåtgång. Danska Skall Studio gör sin denim i ekologisk bomull och tillverkar jeansplagg med resurs- och vattenbesparande teknik. De görs med en monifiberteknik, det vill säga bara i bomull utan stretch, för att det ska bli enklare att återvinna. Finns i tre modeller, cropped, raka och vida i tre olika tvättar. Pris: 2 900 kr.

Annons