Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Omdiskuterade skorna delar internet – nu är de trendigare än någonsin

30 aug, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Vissa plagg både berör och upprör. Margielas Tabi-skor är ett sådant exempel. Nu är de trendigare än någonsin.
Annons
Här är skorna du borde satsa på i höstBrand logo
Här är skorna du borde satsa på i höst

Det finns få modeobjekt som delar opinionen så starkt som Margielas skor Tabi. Ni vet, de där delade skorna som kommer i olika modeller (och samarbeten, exempelvis med Reebok!) och som påminner lite om en... ja, en klöv. Margielas Tabi-sko har 35 år på nacken, men modehistorien bakom den är betydligt längre än så. Arvet går, enligt Harpers Bazaar, tillbaka hela 600 år, till 1400-talets Japan.

Då, för hundratals år sedan, hade man börjat importera indisk bomull, ett faktum som ledde till att nya plagg skapades. Ett av dessa plagg var den så kallade kabi-strumpan – en skapelse med delad tå som kunde bäras med remskor, en sko som bars av japanska byggnadsarbetare, bönder och andra som arbetade utomhus.

Annons

Och ja, det var just en resa till Japan som inspirerade Martin Margiela att skapa sin egen version av tabi. Det var i slutet av 1980-talet och den belgiska designern – nu verksam i Paris – hade precis lämnat sin assistenttjänst hos Jean Paul Gaultier för att starta sitt eget märke, Maison Martin Margiela, och försökte hitta på en radikalt annorlunda sko.

– Jag minns min första resa till Tokyo, då jag såg gatuarbetare i sina platta tabi-bomullskor, berättar han i 2019 års dokumentär Martin Margiela: In His Own Words.

Annons

– Jag tänkte, okej, varför skulle jag inte kunna göra en mjuk tabi-sko på en hög klack? Och så föddes idén.

Historien bakom Margielas skor Tabi

Det skulle dock visa sig att det hela var lättare sagt än gjort. De flesta skomakare som han talade med vägrade hjälpa till med att tillverka den ovanliga skon. Lyckligtvis antog en framåtsträvande hantverkare, Mr Zagato, utmaningen och Margielas hovliknande skor var klara i tid för designerns vår- och sommarvisning 1989.

I början var skon inte uppskattad alls. Det fanns otaliga skor kvar från den första säsongen så Margiela målade, kort och gott, om dem inför de nya säsongerna. Men så plötsligt fick marknaden upp ögonen för skorna.

Annons

– Till slut började folk fråga efter Tabin, säger Margiela.

– Och de ville ha mer... och de slutade inte fråga, tack och lov.

35 år senare är skon mer populär än någonsin! Trots att åsikterna om dess skönhet (och dragningskraft) går isär har skorna en stor fanbas. #margielatabi hashtaggen har, i skrivande stund, 3,4 miljoner visningar på TikTok.

Tabi är ett par iögonfallande, lite konstiga, skor. Äger du ett par? Grattis, då är du en del av en väldigt cool klubb – som inkluderar färgstarka stjärnor som Björk och Chloë Sevigny. Tabi-bärare bryr sig inte om konventionell skönhet eller sexighet utan om stil som ett uttryck för konst och uppror – för att generalisera. Tabi-hoven står över både klädkoder och trender. Sevigny har exempelvis burit sina i över tre decennier!

Annons

Så, hur stylar man då Tabin? Bär dina svarta till en snygg skinnbyxa och en grå kashmirtröja. Har du ett par mer färgglada? Satsa på att ha dem till jeans och vit skjorta. Stilsäkert, djärvt och snyggt!

Annons