Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Populära trendplagget som blivit en vattendelare: stylisten reder ut

20 jul, 2022 
Boleron är ett trendplagg sommaren 2022.
2000-talets kanske märkligaste plagg har gjort comeback. Nu har nämligen boleron blivit supertrendig igen! Men åsikterna kring det populära plagget går isär. Stylisten Emma Danielsson reder ut frågetecknen och förklarar hur du bär den på snyggast sätt.
Annons
Fem favoriter från Femina – badmodeBrand logo
Fem favoriter från Femina – badmode

Låt oss klargöra det viktigaste först och reda ut vad en bolero faktiskt är. För det finns några olika varianter. En bolero beskrivs oftast som en kort, öppen jacka eller kofta. Enkelt beskrivet rör det sig alltså om två ärmar som hålls ihop av ett smalt tygstycke i ryggen. Men numera benämns både korta koftor utan knäppning, korta koftor med knäppning och helt stängda croppade tröjor som boleros.

Det var på nittiotalet som boleron fick sitt stora genombrott och den levde sedan kvar i modebilden en bit in på 2000-talet tills den fullkomligt försvann till förmån för den klassiska koftan. Men i takt med att 00-talet nu har gjort comeback i modet så har alltså boleron blivit supertrendig igen, vilket vi har kunnat se både på catwalken och på trendkänsliga celebriteter.

Annons
Brandon Maxwell visade upp bolero på sommarens catwalkvisning.
Bolero på Brandon Maxwells visning för våren och sommaren 2022.
Bella Hadid är trendig i snävt linne och bolero.
Trendkänsliga Bella Hadid har synts bära bolero vid ett flertal tillfällen.
Annons
Stilikonen Jeanne Damas bar bolero vid modeveckan i Paris.
Stilikonen Jeanne Damas bar bolerotröja under modeveckan i Paris.

Plagget är en vattendelare

Som stylist och modeskribent är det mitt jobb är att se bortom mina personliga stilpreferenser och rapportera om mode på ett objektivt sätt. Men jag, som var i 20-årsåldern i början av 2000-talet, och därför redan har gått igenom en stilperiod med boleros, magtröjor, minikjolar och jeans med lågt skuren midja, har väldigt svårt att ta till mig de här plaggen igen. Och det är inte bara jag som är tveksam till just boleron. På den brittiska modesajten Who What Wear har man svårt att se syftet med plagget.

Annons

– Fryser jag så sätter jag på mig en tröja, säger redaktören Emma Spedding.

Det är inte helt orimligt att fundera över den praktiska aspekten av en bolero. Den består ju egentligen bara av ett par ärmar. Men det ska sägas att boleron är ett perfekt plagg att styla med under sommarens kyligare dagar, när man vill visa upp sin snygga klänning eller topp utan att dra på sig ett plagg över som döljer alltför mycket. För till skillnad från en vanlig kofta så ger en bolero möjlighet att visa upp det du bär under, samtidigt som den ger lite extra värme på ärmarna och över axlarna.

Så matchar du boleron

Trots att jag för egen del känner att jag har lagt 00-talets mode bakom mig så tycker jag ändå att boleron kan se riktigt chic ut – förutsatt att den matchas på rätt sätt. För det är i själva stylingen som nyckeln till en lyckad look ligger. Det snyggaste sättet att bära den på är att matcha ton i ton. Tänk alltså på boleron som en del av en tvådelad överdel, där den ska matcha toppen som du bär under. Väljer du en bolero i samma färg och material som den topp eller den klänning du bär under så är det omöjligt att misslyckas.

Annons
Röd ribbstickad bolero från H&M.
Ribbstickad röd bolero och matchande klänning från H&M.
Beige creppad bolero från H&M.
Allra snyggast blir det att bära boleron i samma material som toppen eller klänningen.
Annons

En annan sak man bör tänka på är att den överdel du bär under din bolero ska vara snäv. Välj alltså inte ett boxigt eller bylsigt plagg om du har tänkt bära en bolero över. Mest populärt är det att bära ett snävt linne eller en tajt ärmlös klänning under boleron. Däremot får de byxor du bär till gärna vara rymliga. Både jeans och byxor ska nämligen ha extra mycket vidd i benen just nu, vilket passar bra in i 00-talets mode där boleron utgjorde en viktig del.

Vit bolerojacka från COS.
Välj en tajt topp under boleron, men matcha gärna med vida byxor eller jeans nedtill.
Annons
Svart bolero matchas med svart tajt topp från & Other Stories.
Svart bolero matchas med svart, tajt topp hos & Other Stories.
Annons