Artikeln innehåller reklamlänkar
Prinsessan Sofia med virkad väska – så gör du den själv

Prinsessan Sofia har mången gång inspirerat oss med sina klädval, och på senare tid har hon prickat in ännu en stor modetrend: nämligen hantverkstrenden.

Prinsessan Sofia virkad väska
Foto: Anders Wiklund/TT

Det var i somras som Sofia och prins Carl-Philip närvarade på Catwalk Live på Avicii Arena, där bland annat Glada Hudikteatern stod upp för allas rätt att skina. Och det var inte bara deltagarna själva som fick skina – även Sofia stal showen med sin vackra och färgstarka virkade väska.

Prinsessan Sofia virkad väska
Foto: Anders Wiklund/TT

Den virkade väskan har en betydligt mer bohemisk design än vad vi är vana att se prinsessan bära och går i toner av bland annat gult, orange och lila. Den är handgjord av den svenska designern och kreatören Alexandra Carlsen, som under namnet Chica Boom Bags på Instagram säljer virkade väskor med olika design, bland annat med så kallade "mormorsrutor" som även pryder Sofias väska.

Faktum är att du själv kan ge dig på att försöka göra en liknande väska som Sofias – att virka mormorsrutor är enklare än man kan tro!

Virka mormorsrutor

Mormorsrutor kännetecknas av sin något glesa, rutmönstrade design och kan med fördel virkas i många olika färger. Ett perfekt sätt att använda rester av garner som inte räcker till ett helt plagg! De passar på allt från överkast och filtar till grytlappar och väskor – det är bara fantasin som sätter gränser.

Här hittar du allt du behöver för att komma igång med att virka din egen väska (länk till Skapamer.se).

Virka väska

  1. För att göra en väska av mormorsrutor virkar du först två kvadratiska mormorsrutor med samma höjd som du vill att väskan ska ha. Hos vår systersajt Allas hittar du en bra instruktion om hur man virkar mormorsrutor.
  2. När de är klara virkar du ihop dem längs två av kanterna på varje ruta så att det blir som ett cylinderformat tygstycke.
  3. För att få den runda formen virkar du en bottenplatta med samma diameter som de ihopsatta mormorsrutorna. Den får gärna vara gjord i ett tjockare garn så att väskan får en mer rejäl känsla.
  4. Använd samma garn för att virka en tjock kant runt ovandelen samt handtag. Du kan även göra en enklare variant där du helt enkelt virkar eller flätar ett eller två axelband i önskad modell och fäster dem i ovandelen av väskan.
  5. Varför inte försöka dig på att även virka ett övre "lock" i samma garn som handtagen för att hindra saker från att ramla ut?
  6. Om du vill kunna ha småsaker i väskan gör du bäst i att fästa ett innertyg längs hela väskans insida, så att den både håller formen och så att sakerna inte ramlar ut längs det glest stickade garnet.

Virknål för att virka väska

Vilken storlek på virknål du ska använda beror bland annat på hur tjockt garnet som du vill använda är. Dessa virknålar från Knitpro finns i många olika storlekar. Se mer och köp dem här (länk till Skapamer.se).

Virknål för att virka väska

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Så stickar du en trendig mössa – enkel guide och allt du behöver

Virkgarn – kit

I det här prisvärda kitet ingår 24 nystan med virkgarn i olika nyanser. Perfekt för att komma igång med att virka! Dessutom passar det bra till att göra just mormorsrutor med många olika färger. Läs mer och köp garnet här (länk till Skapamer.se).

Virkgarn – kit

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Virkgarn från Järbo Garn

Det här garnet från välrenommerade Järbo Garn är gjort i 100 % bomull och passar bra till virkning. Det finns i många olika nyanser. Se mer och köp garnet här (länk till Skapamer.se).

Virkgarn från Järbo Garn

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Virka väska – gratis mönster

Det finns flera olika sätt att virka väskor. Här kan du spana in ett gratis virkmönster för en annan väskmodell (länk till Skapamer.se).

Virka väska – gratis mönster

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Tips! Hos ELLE kan du spana in fler tips på hur du kan virka en väska

Här hittar du prinsessan Sofias snygga favoritväska – till budgetpris

Prinsessan Sofia - stilresan genom åren
2:10

Efter reklamen: Prinsessan Sofia - stilresan genom åren

(2:10)

Slå på ljud
Mest läst