Trendar: ShoppingtipsModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024

Rörande budskapet i Sofias Nobelklädsel – allt om dolda detaljen

10 dec, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Årets Nobelkläder var kanske vackrare än någonsin! Och under ytan doldes också ett par riktigt fina budskap. Bland annat en blinkning från prinsessan Sofia till drottning Silvia.
Annons
5 uppmärksammade Nobelklänningar vi särskilt minnsBrand logo
5 uppmärksammade Nobelklänningar vi särskilt minns

Varje Nobelkreation bär, förstås, på ett stycke historia. Inte minst för bäraren. Ibland är budskapet helt öppet, som då Alice Bah Kuhnke gjort sina hållbara modestatement. Andra gånger är det personen vill säga med sin outfit mer dolt. Ta Sara Danius fantastiska klänningar, exempelvis. Sara Danius gick bort 2019, men hennes budskap och hennes osvikliga känsla för stil, lever vidare. I samarbete med Pär Engsheden vävde hon in otroliga historier i sina Nobelblåsor.

Sara Danius Nobelklänning från 2015. ”Inspirationen för klänningen är en karaktär i Marcel Prousts romansvit, La Duchesse Guermantes, men det finns också viktiga paralleller till den klänning Selma Lagerlöf bar när hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909”, har Pär Engsheden berättat.

I Skavlan berättade Sara om sin allra första Nobelklänning, den rödsvarta, från 2015.

Annons

– Det är Pär Engsheden, mästerskräddaren, som har ritat den här klänningen, skapat den verkligen. Många tankar: en tanke är att jag ska inte vara ett smycke på en mans arm, utan jag ska komma i egen hög person. Det ska vara en påklädd klänning, men de kvinnliga formerna (Danius visar med händerna formen av den klassiska kvinnokroppen) skulle framhävas. Så det är ett väldigt snävt liv, halsen går ju upp hit (visar högt under hakan) och ärmarna går ju hit ned (visar ned över handen förbi handleden) och så ett släp – så det kan ju inte bli mer påklätt. Men sen fanns det också, det finns också referenser i klänningen till en fantastisk klänning som en dam i Marcel Proust stora roman På spaning efter den tid som flytt bär och det finns tydliga referenser till den första kvinnliga ledamoten i Svenska Akademien.

Denna klänning bar Sara Danius vid Nobelfestligheterna 2016. Design: Pär Engsheden. Klänningen är i siden, zibeline, med tryckt mönster och inspirationen kommer från Honoré de Balzac.

Fina klädbudskapet under Nobelfesten 2023

Sara har som sagt somnat in, men hennes förmåga att subtilt lyckas få in dolda budskap i kläderna, håret och smyckena tas nu vidare av andra kvinnor. Så också under Nobel 2023. Nu är det prinsessan Sofia som, via sin frisyr, väljer att, på ett fint och rörande sätt, hylla sin svärmor, drottning Silvia.

Annons

I håret under Nobelkvällen den 10 december 2023 bar prinsessan Sofia tygblommor fästa i sin avancerade Nobelfrisyr. De matchade hennes svarta blåsa från finska Andiata perfekt!

Det är inte första gången vi ser blommor i gästernas hår på Nobel. Faktum är att Silvia flertalet gånger burit blommor i sitt hår. Bland annat under Nobel 1995 och 1991. Drottningens var dock äkta vara...

Annons
Drottning Silvia 1995.

Det har ofta påpekats hur oerhört lika drottningen och hennes svärdotter, Sofia, är. Håret, leendet, det varma och öppna sättet...

Silvia 1991.

Och nu väljer Sofia att, på ett mycket fint och ärande sätt, att spela på just den likheten. Vilken hyllning!

Annons