Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Kronprinsessan Victorias starka markering under Nobel 2023

10 dec, 2023 
AvJohanna Lejon
FotografTT
Årets Nobelfest gick i hållbarhetens tecken, i alla fall modemässigt. Och vissa valde att göra ett tydligare statement än andra... Kronprinsessan, exempelvis.
Annons
Kronprinsessan Victorias nobelklänningar genom årenBrand logo
Kronprinsessan Victorias nobelklänningar genom åren

Det finns få tillfällen då strålkastarljuset är mer inställt på politikernas och kungligheternas kläder än under Nobelfestligheterna. Med andra ord: vill man göra ett ordentligt modestatement är det bra att passa på under Nobel.

En person som i många år passat på att göra just detta är Alice Bah Kuhnke. Under sin tid som kulturminister dök hon upp i den ena fascinerande kreationen efter den andra. 2017 satsade hon på en vit klänning med vikta axelpartier i papper, designad av Bea Szenfeld och Naim Josefi. Klänningen förde tankarna till Arktis, och Arktis smältande isar. Året efter designades Alices Nobelblåsa av ett stort antal avlagda sidenskjortor som skänkts till Stockholms stadsmission.

Annons
Alice Bah Kuhnke under Nobelfestligheterna 2017. Klänningen, delvis i papper, skulle föra tankarna till ett isberg. Den dåvarande kulturministern har uppgett att hon med klänningen vill belysa klimatförändringarna, en idé hon fick under en resa till Svalbard.

– För mig är det en otrolig möjlighet att, under festernas fest, ett av världens mest bevakade arrangemang, verkligen göra något av min medverkan. När jag tänkte efter vad det var jag ville höja i år så tänkte jag direkt på just återbruk, återanvändning av kläder. Vi måste börja återanvända det vi redan har producerat, det vi redan har använt jordens resurser till, för att rädda planeten!, har Alice Bah Kuhnke berättat, 2018.

Alice Bah Kuhnkes Nobelklänning 2018 var sydd av 45 gamla sidenskjortor som färgats grå, en av dem är Alice egen. Klänningen designades av Marie Teike och Karin Sterner, från skiss till färdigt plagg tog det på bara tre veckor att få en färdig festklänning.

Starka markeringen under Nobelfesten 2023

Och ja, nog tycks en del personer ha influerats av Alice till att ”göra något” av deras medverkan vid Nobel. Kronprinsessan Victoria, inte minst. Under kvällen satsade hon på en lila, enaxlad, klänning. Klänningen är signerad svenska Camilla Thulin. Också i fjol valde Victoria att bära Thulin, vilket vi skrev om här.

Annons

– Klänningen är draperad i en nyponrosa helsidenduchesse från Taroni. Kronprinsessan är mycket förtjust i färgen, det är en av hennes favoritfärger. Men vi ville ha rätt färg av nyponrosa, som den engelska rosen Austin. Jag letade bland tio leverantörer innan jag hittade den rätta nyansen, berättade Camilla då.

Som sagt står Camilla även bakom årets Nobelblåsa. Men faktum är att den inte är ny. Vi har sett den förut. Victoria bar klänningen för första gången 2022, under en galamiddag på Kungliga slottet i samband med det nederländska kungaparets statsbesök i Stockholm.

Annons

Detta är inte första gången Victoria återanvänder en klänning på Nobel. För några år sedan bar hon drottning Silvias gamla Nina Ricci-blåsa från 1990-talet. Däremot är det första gången på många, många år som hon återanvänder en relativt ny, egen klänning.

Victoria har under åren blivit känd för sitt starka engagemang för miljö och hållbarhet. Hon är en av FN:s goodwillambassadörer för Agenda 2030 och de globala målen. Agenda 2030 är en handlingsplan med mål för omställning till ett hållbart samhälle för människorna, planeten och välståndet. Agenda 2030:s mål och delmål är integrerade och odelbara och omfattar samtliga tre dimensioner av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.

Annons

Victorias vackra smycken på Nobel 2023

Kronprinsessan Victoria matchade klänningen med Ametistgarnityret, eller drottning Josefinas ametister, ett smyckegarnityr med ametister och briljanter infattade i silver och guld. Garnityret, som sannolikt tillverkats i Paris cirka 1805 för den franska kejsarinnan Joséphine, består av halsband, örhängen, två armband som kan kopplas samman sam två broscher.

Annons