Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Expertens knep: Lösningen på vanliga klädmissen för dig med stora bröst

16 jul, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografBackgrid UK/TT
Under sommarmånaderna är det axelbandslösa modet extra populärt.
Men som storbystad kan det vara ett vågat och svårburet outfitval.
Här är modeexpertens värdefulla tips på hur du undviker pinsamma klädmissar i axelbandslöst – oavsett kupstorlek!
Annons
Se 5 tecken på att du behöver en ny behåBrand logo
Se 5 tecken på att du behöver en ny behå

”Axelbandslösa klänningar kan vara så snygga på andra, men jag skulle aldrig ha på mig en själv”. Känns det bekant? Ja, axelbandslösa plagg kan vara svårburna. Särskilt om man har en stor byst, eftersom risken för pinsamma klädfadäser känns aningen för hög.

Men nu till lösningen på problemet (för det finns givetvis en sådan), och med detta supertips behöver du faktiskt inte ge upp på axelbandslösa plagg överhuvudtaget. Oavsett kupstorlek!

Kläddesignern Terry Hall, utvecklingschef på lyxvarumärket Amsale som klär många kändisar på röda mattan, delar med sig av sitt bästa tips på hur man löser vanliga klädproblemet.

Annons

Undvik att axelbandslösa klänningen faller ner

Det är i en intervju med bröllopsmagasinet Brides som Terry Hall pratar om axelbandslösa klänningar.

Han menar på att många givetvis oroar sig för att klänningen ska åka ner och att man då ska visa lite för mycket av sig själv. Ett scenario som går att undvika med några enkla medel.

Till att börja med poängterar Terry vikten av att välja rätt storlek på underkläder, samt att det finns stora fördelar med att lämna in plagget hos en syateljé för skräddarsydda justeringar.

Men justeringar kan ju vara dyrt, även om det på sikt kan vara en väl värd investering. Så hur får man en proffslösning utan att behöva anlita ett proffs? Här kommer Terrys supertips på vanliga klädproblemet.

Modeexpertens supertips på vanliga klädproblemet

Terry Halls bästa tips för att bära axelbandslöst utan onödiga klädmissar är en tvåstegsraket; 1. Färgmatcha behån med klänningen och 2. Använd en axelbandslös behå med extra stöd.

Annons

Extra stöd, vad betyder det? Terry utvecklar sitt svar och säger att det innebär en behå med bygelförstärkt liv och bredare bas; exempelvis en korsett eller en bustier, beroende på vad klänningsmodellen tillåter.

– Med rätt bustier till en klänning som sitter perfekt behöver du inte oroa dig allra minsta, du kan dansa tryggt hela natten lång, säger han.

More is more när det kommer till bröststöd helt enkelt.

Ljusblå bustier utan vadderade kupor från H&M – finns att köpa på rea här.
Bustier med avtagbara axelband från H&M – köp den på rea här.
Annons

Rekommenderas för de med kupstorlek D (eller större)

Kläddesignern rekommenderar även behåstöd med öppna kupor (bygel utan kupa) speciellt för de med stora bröst. Det kan tyckas motsägelsefullt att öppna kupan, eftersom det innebär mindre stöd för brösten, men det är faktiskt en riktigt god idé för dig med kupstorlek D eller större.

– Det rekommenderas att bröststorlek D eller större satsar på en öppen kupa för en mer generös passform, vilket ger brösten tillräckligt med plats och bidrar till att de täcks mycket mer effektivt.

Han förklarar vidare att risken med en stängd kupa är att bröstet får det trångt och försöker hitta andra vägar ut ur klänningen. Vilket bäddar för klädmissar.

Behåar med öppen kupa har generellt axelband, och passar därför inte till axelbandslösa plagg. En skräddare kan däremot öppna kupan i själva klänningen om så behövs.

Man kan även stärka linningen på kläderna med dubbelhäftande klädtejp för extra stöd.

Annons
Balconette-behå med halvöppna kupor från Lascana – finns att köpa hos Zalando.
Annons
Annons