Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Så får du bort svettlukt från sommarplaggen!

23 jul, 2021 
AvAnnika Norman
FotografTT
Till vänster: kvinna i profil som riktar huvudet mot sin armhåla. Till höger: Två händer som steamar ett plagg.
Slipp svettlukt på kläderna från och med nu! Foto: TT
Ibland räcker det inte att slänga in dina svettiga plagg i tvättmaskinen, svettlukten går ändå inte bort! Men det finns vissa knep för att bli av med lukten. Vi har listat några metoder, värda att testa!
Annons
5 vanliga städmisstag så undviker du demBrand logo
5 vanliga städmisstag så undviker du dem

Svett kan verkligen sätta sig i kläderna och göra att plaggen luktar illa. Särskilt under sommaren då det är varmt, soligt och både deodorant och solkräm med i bilden.

Kvinna med en synlig svettfläck under ärmen. Hon grimaserar och pekar på fläcken.
Vi ger dig tips på hur du slipper illaluktande plagg. Foto: TT

1. Tvätta ofta

Om du känner att du svettats mycket under dagen, tvätta plagget innan svetten hinner sätta sig. Ny svett luktar inte utan det är ofta i kombination med smuts som det börjar lukta illa.

2. Skölj i ättika

Häll upp vatten i en hink eller balja, stor nog att rymma plagget du vill tvätta. Häll ner lite ättika i vattnet och låt plagget ligga där i cirka 30 minuter innan du lägger det i tvättmaskinen och tvättar enligt tvättråden. Obs! Använd tvättmedel utan blekmedel när du använder ättika.

Annons

3. Spraya med ättika

Häll ättika i en sprayflaska och spraya där svettlukten sitter, exempelvis i armhålan på plagget, lägg därefter plagget i maskinen och tvätta som vanligt.

4. Tvätta med ättika

Du kan testa att hälla i cirka en halv deciliter ättika i tvättmaskinens förprogram. Plaggen kommer inte lukta ättika, lukten försvinner i maskinen.

5. Rengör med bikarbonat

Blanda bikarbonat och vatten till en paste och gnugga på svettfläckarna och låt det verka i cirka 20 minuter. Skölj sedan med kallt vatten och tvätta därefter i maskin.

6. Steama och vädra

Att steama dina plagg kan ta bort svettlukt tack vare ångan. Det kan även hjälpa att hänga ut plaggen på vädring. De här två sätten är betydligt mer skonsamma för dina plagg än motsvarande strykning och maskintvätt.

7. Testa textilspray

Textilspray kan vara perfekt om du vill fräscha upp ett plagg. Textilspray tar bort bakterier som orsakar lukt och du sprayar bara direkt på tyget på några centimeters avstånd.

Annons