Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Stylistens billiga knep – som ger dig en elegant outfit på sekunder

10 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografMarcy Swingle/Shutterstock
Att skapa en elegant och smickrande outfit är lättare än vad du tror.
Stylisten Irina Ponyakina visar tre vanliga modemisstag – och hur du fixar dem helt gratis!
Annons
Från trasiga jeans till Alice Bah Kuhnkes ELLE-galaklänningBrand logo
Från trasiga jeans till Alice Bah Kuhnkes ELLE-galaklänning

Ordet styling kan vara avskräckande i modesammanhang, eftersom man ofta tänker att det innebär jättemycket jobb eller kommer att kosta dyra pengar. Det stämmer inte.

Stylisten Irina Ponyakina har tagit till Instagram för att demonstrera några av de vanligaste modemisstagen med visuella medel, för att visa hur lätt det faktiskt är att åtgärda dessa missar. Det bästa av allt – det kostar ingenting och är superenkelt!

Misstag 1: Inga lager

Många har säkert en tunn tröja eller kofta i garderoben, som varit ett troget go to-plagg under många år. Men dessa bärs bäst som ett lager nära kroppen och inte som outfitens huvudrollsinnehavare.

De här trotjänarna kan nämligen, som Irina visar på bilden till vänster, bidra till att du ser kortare ut, samt dölja din midja, vilket skapar illusionen av bredare höfter. Om du vill motverka detta och markera din midja, kan du göra det med några enkla medel.

Stylistens lösning:

  • Det är vanligt att många undviker att stoppa in överdelen i underdelen, eftersom det kanske känt ovant, eller för att man inte vill att skjortan ska bli skrynklig. Irina demonstrerar dock, på bilden till höger, hur den instoppade överdelen bidrar till ett mer elegant helhetsintryck. Benen ser längre ut, siluetten blir mer feminin och överkroppen ser inte lika bylsig ut.
  • Skor i en ljus färg hjälper till att skapa ett mer subtilt och sobert helhetsintryck.

Misstag 2: Oversized plagg stylade fel

Små detaljer kan ha en stor effekt på slutresultatet. Även om du har alla rätt när det kommer till vilka plagg du matchat, så kan du landa fel om du inte vet hur du ska styla dem tillsammans. Till vänster visar stylisten hur helhetsintrycket och siluetten ser lite ”boxig” ut. Det brukar de flesta vilja undvika, men det finns några jättenkla knep för att råda bot på det.

Stylistens lösning:

  • Stoppa in överdelen i underdelen. Då förlänger du dina ben, markerar midjan på ett snyggt sätt och skapar elegant figur.
  • Rulla upp ärmarna och visa handlederna, för att balansera looken och ge ett mer avslappnat intryck.

Misstag 3: Horisontella linjer

Här har styling till vänster bidragit till att ”kapa” looken, i stället för att skapa en sammansatt och genomtänkt outfit. Bilden till vänster visar en outfit som består av en polotröja, en pennkjol och ankelboots. Här upplevs överkroppen och benen separerade från varandra, vilket bidrar till att proportionerna inte känns helt rätt.

Stylistens lösning:

  • Byt till en mer trendig kjolmodell som täcker knäna. Om du väljer en kjol med asymmetrisk bottensöm, får du färre horisontella linjer, vilket balanserar looken.
  • Stoppa in polotröjan och addera ett bälte för en extra elegant look.
  • Byt till ett par skor i en ljusare färg, som matchar kjolen. Det ger intrycket av längre ben.

Andra smarta modeknep för en mer elegant outfit

Samma outfit kan se enormt annorlunda ut, beroende på hur du stylar den. Här är några smarta lösningar, som bidrar till en mer stilsäker outfit. Det handlar helt enkelt om att leka med det man har och dra blicken till de områden du vill framhäva.

Annons

Byt skor = illusionen av längre ben

Skor med klack (oavsett höjd) hjälper till att skapa illusionen av att du har längre ben. Om du dessutom satsar på en sko med spetsig tå, i samma färg som byxan blir ”långa ben”-effekten ännu större. Motsatt tänk när det kommer till skor kan bidra till att du ser kortare ut.

Knäpp upp skjortan = illusionen av längre hals

En uppknäppt skjorta bidrar till illusionen att din hals är längre. Att hålla halsen fri är generellt en god idé, eftersom att looken också får en lite mer avslappnad touch.

Rulla upp ärmarna = handlederna i fokus

När du rullar upp ärmarna på tröjan, skjortan eller kavajen så hjälper dina synliga handleder till att skapa ett elegantare intryck.

Annons

Addera accessoarer = lyxigare känsla

Accessoarer kanske inte alltid känns som en prioritet, men de hjälper verkligen till att förvandla din look, så du ser lyxigare och mer stilsäker ut. Addera en röd väska om du vill ha en färgklick eller en svart, om du vill ha en mindre iögonfallande detalj. Det gör skillnad!

Se över proportionerna

När du väl har din outfit gäller det att lägga lite fokus på proportionerna. Fundera exempelvis på att addera ett bälte, så det händer mer i din outfit. Att knäppa upp skjortan eller satsa på en ton-i-ton look kan bidra till att helhetsintrycket blir lyxigare och mer elegant.

Källa: BrightSide

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons