Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Så lyckas du klä dig i vårens trendfärger – stylistens guide

23 mar, 2022 
Våren bjuder på härliga trendfärger som orange, lime, lavendel och pistage. Men hur matchar man egentligen de färgstarka nyanserna så de enkelt kan bäras i vardagen? Här delar stylisten Emma Danielsson med sig av sina bästa tips för att lyckas med vårens trendigaste toner!
Annons
Säsongens dresscode – så stylar du vårens trenderBrand logo
Säsongens dresscode – så stylar du vårens trender

Att modet överlag är färgstarkt just nu har kanske inte undgått någon, och den här våren ser vi extra mycket av orange, lime, lavendel och pistage. Men de härligt färgsprakande trendfärgerna är inte de allra lättaste att bära upp eller att veta vilka andra kulörer de passar att kombineras med. Därför får du här lite hjälp på traven av stylisten och Feminas modeskribent Emma Danielsson som ger dig handfasta tips på hur du ska matcha de olika färgerna för att enkelt införliva dem i din vårgarderob!

Annons

Orange

Många modehus satsade på orange när det var dags att visa upp vårens mode på catwalken. Och det är en klar och stark orange nyans som gäller våren 2022. Det är med andra ord en kulör som gärna tar mycket plats och som snabbt hamnar i blickfånget.

Orange visades bland annat hos Christian Siriano.

Så bär du orange: Börja i liten skala

Är du inte van vid att bära starka färger? Då kan du mjukstarta trenden genom att välja en enda orange accessoar så att den starka nyansen blir mindre påfallande. Bär gärna väskan eller skorna till en nedtonad outfit i exempelvis vitt eller beige. På så sätt undviker du krångliga färgkombinationer samtidigt som den orange färgen får stå i fokus.

Annons
Mot helvit klädsel hamnar den orange väskan i fokus.
Tine Andrea matchar sina orange skor med en i övrigt beige outfit.
Annons

Så bär du orange: Matcha med jordtoner

Varma jordtoner i bruna och beige nyanser befinner sig i samma färgskala som orange vilket gör att de passar väldigt bra ihop. Så medan exempelvis svart ger en skarp kontrast till orange får du en betydligt mjukare och mer lättburen look om du istället matchar orange med brunt och beige. Ett enkelt sätt att anamma trenden är exempelvis att satsa på en orange klänning och kombinera med bruna accessoarer.

Orange passar bra ihop med bruna och beige nyanser.
Till orange skapar bruna toner en mjukare kontrast än exempelvis svart.
Annons

Så bär du orange: Matcha med grönt

Den som känner sig bekväm i färgstarka plagg och gärna sticker ut ur mängden kan med fördel kombinera orange tillsammans med en annan stark kulör. Just nu ser vi mycket av grönt som komplementfärg till orange. För den som vågar ta ut svängarna lite extra är det här en supertrendig färgkombination våren 2022.

Den som vill ta ut svängarna matchar grönt med orange.
Grönt och orange är en supertrendig färgkombination i vår.
Annons

Lavendel

Lavendel är en mjuk, pastellfärgad lila nyans som passar perfekt att bära under våren och sommaren. Det är med andra ord en mer lättburen ton än många av vårens mer grälla trendfärger, eftersom den passar att kombinera med fler färger och inte är lika iögonfallande.

Lavendel på catwalken hos Altuzarra

Så bär du lavendel: Matcha med andra pastellfärger

Lavendel passar utmärkt att bära tillsammans med andra pastellfärger. Genom att matcha lavendel med en eller två andra pasteller skapar du en färgstark look utan att den blir alltför iögonfallande eller svårburen.

Annons
Lavendel passar utmärkt att bära med andra pastellfärger.

Så bär du lavendel: Matcha med en annan lila nyans

Genom att hålla dig inom samma färgfamilj och kombinera två olika lila nyanser skapar du ett helhetsintryck som känns genomtänkt och välmatchat. Sedan kan du gärna bryta av med något vitt däremellan för att ge stilen en ljusare och mer vårig känsla.

Matcha lavendel med en annan lila nyans.
Annons
Två olika lila nyanser ger en stil som känns genomtänkt.

Så bär du lavendel: Klä upp till fest

Ska du gå på fest eller bröllop? Lavendel är en färg som passar alldeles utmärkt att bära till exempelvis ett sommarbröllop. Satsa då gärna på glänsande satin för att få till den där lyxiga och extra festliga känslan.

Lavendel passar utmärkt att bära till vårfesten eller till sommarbröllopet.
Annons

Lime

Lime är en gulgrön nyans som med sin starka och klara ton genast gör att du sticker ut ur mängden. Färgen har blivit supertrendig den här säsongen men den kan lätt kännas svårburen om man inte är van vid att klä sig i starka färger eller inte vet vilka kulörer man ska matcha med.

Limegrön plisserad klänning hos Valentino.

Så bär du lime: Håll det enkelt

Eftersom lime är en så pass iögonfallande kulör kan den gärna få spela huvudrollen istället för att konkurrera med andra nyanser om uppmärksamheten. Genom att undvika att blanda in andra färger behöver du heller inte fundera över vilka nyanser som passar bra ihop med lime, som faktiskt kan vara en rätt svår ton att matcha med andra färger.

Annons
Var sparsam med andra färger och låt lime stå i fokus.

Så bär du lime: Använd i mindre skala

Limegrönt är en stark färg som tar stor plats. Så för att göra den lite mer lättburen kan du exempelvis välja att låta en limefärgad topp skymta fram under en kavaj eller satsa på en enstaka accessoar i limegrönt.

Bär limegrönt i mindre skala.
Annons
Addera en limegrön accessoar till en neutral klädsel.

Så bär du lime: Matcha med svart

Svart och klargröna nyanser har blivit en väldigt populär färgkombination tack vare det trendsättande modehuset Bottega Veneta. Kombinationen gör alltså att du blir extra trendig samtidigt som svart som basfärg är den allra enklaste kulören att matcha med just lime.

Svart är den lättaste färgen att bära till limegrönt.
Svart och lime är en trendig färgkombination våren 2022.
Annons

Så bär du lime: Klä ner med jeans

Eftersom lime är en så pass stark och iögonfallande färg kan det vara bra att klä ner stilen för att den enklare ska passa i vardagen. Prova att matcha en limegrön topp med exempelvis ett par jeans och lågskor eller sneakers för att göra din färgstarka stil mer lättburen.

Klä ner en stark limefärg med jeans och lågskor för att få den att passa i vardagen.
Annons

Pistage

Pistage är en annan grön ton som blivit extra trendig den här våren. Det är dessutom en mjukare och mer lättburen grön nyans än lime, vilket innebär att du har fler stylingmöjligheter och att det är enklare att låta den pistagegröna tonen ta mer plats.

Pistagegrön kostym hos Jil Sander.

Så bär du pistage: Matcha med vitt

Även om pistage inte är en särskilt skarp och iögonfallande nyans så kan den ändå vara aningen svår att kombinera med andra kulörer. Enklast är därför att matcha med basfärger som vitt, svart och beige så vet du att du alltid är rätt! Just vitt lämpar sig extra väl under våren och sommaren eftersom det ger en ljus och fräsch känsla som passar perfekt den här tiden på året.

Annons
Matcha pistage med vitt för en ljus och vårig känsla.
En vit topp är ett bra val till en pistagegrön kostym.
Annons

Så bär du pistage: Satsa på en sportig stil

Pistage är ett nytt och fräscht alternativ till klassiskt svart både när det gäller det trendiga outdoor-modet och regelrätta träningskläder till gympapasset. Den kviltade kappan eller jackan är fortfarande supertrendig, och förutom svart ser vi den främst i en mängd olika gröna nyanser. Det har alltså blivit betydligt lättare att hitta en snygg jacka i en trendig och vårig pistagegrön ton.

Pistage är ett fint och vårigt alternativ till svart i det trendiga outdoor-modet.

Så bär du pistage: Låt färgen ta plats

Pistage är en så pass mild färg att den gärna kan få ta extra mycket plats. Var därför inte rädd att bära den från topp till tå, i form av exempelvis en matchande kostym, en kappa eller en långklänning. Genom att låta pistage vara färgen i fokus behöver du heller inte fundera över vilka andra nyanser den passar bra med.

Annons
Låt den pistagegröna nyansen ta plats.
Låt pistage vara den enda färgen i fokus.
Annons
Annons