Vita trosor tvättråd
TV: Fem favoriter från Femina – underklädesspecial
1:9

Efter reklamen: TV: Fem favoriter från Femina – underklädesspecial

(1:9)

Slå på ljud

Vi har alla varit där. Plötsligt, nästan som från en dag till en annan, är alla underkläder i underklädeslådan sunkiga och ofräscha. Särskilt de vita. Ett riktigt vitt och krispigt underklädesset är både elegant och ser exklusivt ut. Men då måste det ju vara vitt, inte sådär blekgrått och ”dassigt” som många trosor och behåar blir efter ett tag. Men vad beror det hela på, egentligen? Varför har de vita underkläderna så lätt att bli bleka och grå?

Därför blir vita underkläder ofräscha så snabbt

Anledningen till att vita underkläder så ofta, och så snabbt, tappar sin färg beror på just det. De har tappat sin ursprungliga kulör. Vita underkläder är nämligen färgade vita. Och därför ska de behandlas just som kulörtvätt, det vill säga tvättas med ett tvättmedel ämnat för färgade plagg, kulörtvättmedel, skriver Allas.

Du kan ha burit behån fel hela tiden – så bör du tänka

Så tvättar du vita underkläder

Om du använder ett tvättmedel för vittvätt eller tvättborttagning med blekmedel i, så kommer dina vita underkläder snabbt att tappa sin vita färg och bli just sådär grå och tråkiga som vi inte vill. Detta gäller om underkläderna är i ett blandmaterial, det vill säga inte hundra procent bomull, exempelvis. Satsa därför på kulörtvättmedel, också till dina vita underkläder.

tvättråd underkläder

Hur ska man egentligen tvätta sin underkläder? En bra riktlinje är att alltid kolla in tvättråden. Spara lappen om du klipper bort den!

Vilken temperatur ska man tvätta underkläder i?

Vilken temperatur ska man då välja, då man tvättar underkläder, de plagg man har närmast kroppen, och som man byter varje dag? Bäst är att följa tvättråden. De må låta enkelt men det är också många som klipper bort lapparna med tvättsymboler på och sedan glömmer av hur trosor och behåar egentligen ska tvättas. Plaggen håller sig bäst om du följer råden, kollar på symbolerna och helt enkelt väljer den tvätt som passar plagget bäst: ska du tvätta det för hand eller kan du slänga in det i tvättmaskinen. Förr var ofta rådet att tvätta både underkläder, lakan och handdukar skulle vid 60 grader. Nu menar de flesta tvättmedelstillverkare att tvätten även blir ren vid lägre temperaturer. Det kan räcka med 30 eller 40 grader. För maskinens skull, så att det håller sig fräsch, kan du dock tvätta en 90-tvätt då och då.

underkläder

Att dosera tvättmedlet rätt är en viktig faktor för att få tvätten ren. För mycket tvättmedel har motsatt effekt, tvättmedelsresterna sköljs då inte bort ordentligt utan stannar kvar i plaggen.

Yushchuk Myroslava

Tips på hur man bäst tvättar underkläder

  • Dosera tvättmedlet rätt, använd ett mått. Mer tvättmedel gör inte tvätten renare. Det kan istället bli så att tvättmedelsrester inte sköljs ut ordentligt och blir kvar i kläderna.
  • Tvätta alltid underkläderna med liknande färger.
  • Använd tvättpåse. Det gör att underkläderna håller längre!
  • Underkläderna mår bäst av att torka hängande.
  • Tvätta inte underkläderna med annan tvätt som är hårt smutsad.

Fler tips på hur du tvättar rätt finner du här.

Se också: Bästa tvättknepen du förmodligen inte känner till
1:24

Efter reklamen: Se också: Bästa tvättknepen du förmodligen inte känner till

(1:24)

Slå på ljud