Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Så väljer du solglasögon efter din ansiktsform

22 mar, 2022 
Att hitta solglasögon man verkligen trivs i är inte alltid det lättaste. Men om du har koll på vilka modeller som passar just din ansiktsform kommer jakten på de perfekta bågarna att underlättas. Här guidar vi dig till vilka modeller som kompletterar dina drag så att du enklare kan hitta solglasögon som du kommer att trivas i under lång tid framöver.
Annons
Bafta-galan 2022: Se kändisarna på röda mattanBrand logo
Bafta-galan 2022: Se kändisarna på röda mattan

Nu när vårsolen tittar fram är det hög tid för solglasögon, och visst kan det vara roligt att haffa den allra senaste modellen som gäller just nu. Men kom ihåg att trender kommer och går, och det är inte alla bågar som passar till alla ansiktsformer. Se istället till att i första hand välja en form och en storlek som passar just ditt ansikte. Bågen ska komplettera din ansiktsform och skapa en balanserad helhet. Det är först när du väl har hittat den perfekta modellen som det är dags att börja titta på vilka färger, mönster eller utsmyckningar du vill att bågen ska ha.

Annons
Stilsäkra gäster i solglasögon på Köpenhamns modevecka.
Satsa i första hand på en modell som passar din ansiktsform när du väljer solglasögon.

Är du osäker på vilka solglasögonmodeller du passar i? Ingen fara. Här guidar vi dig till vilka modeller som passar till olika ansiktsformer så att du enklare ska kunna hitta det perfekta paret som är smickrande för just dig!

Fyrkantig ansiktsform

En fyrkantig ansiktsform kännetecknas av en markerad käklinje och att pannan är lika bred som käken. Passar den beskrivningen in på dig så ska du hålla utkik efter rundade bågar med mjuka linjer. Den runda formen ger en balans åt de kantiga ansiktsdragen och mjukar upp ansiktets former. Även klassiska pilotbågar passar bra om du har fyrkantig ansiktsform.

Annons
Rosie Huntington-Whiteley matchar sin fyrkantiga ansiktsform med runda bågar.
Välj runda bågar om du har en fyrkantig ansiktsform.

Rund ansiktsform

På motsvarande sätt gäller att ett runt ansikte som har mjuka former får balans med hjälp av kantiga former. En rund ansiktsform innebär att ditt ansikte ungefär lika brett som det är långt, med rundade kinder och haka. Undvik runda bågar och satsa istället på exempelvis ett par rektangulära solglasögon. Och det ska helst vara en modell som inte är alltför bred för att ge intryck av ett smalare ansikte. Du kan även passa bra i en cat eye-modell som har en uppåtgående båge och därför ger en känsla av att ditt ansikte är längre.

Annons
En rund ansiktsform passar bäst i kantiga solglasögon.
Har du en rund ansiktsform bör du välja solglasögon som har skarpa vinklar.
Rektangulära bågar passar bra åt ett runt ansikte.
Ett par rektangulära bågar ger balans åt ett runt ansikte.
Annons

Hjärtformad ansiktsform

Ett hjärtformat ansikte kännetecknas av bredare panna och kinder med en spetsig haka. Passar beskrivningen in på dig kan du med fördel satsa på antingen en cat eye-modell, runda eller ovala bågar. Satsa gärna på en tunnare båge som inte markerar den breda pannan ytterligare.

Hjärtformad ansiktsform passar i ovala bågar.
Ovala solglasögon passar ett hjärtformat ansikte.
Cat eye-modellen är ett bra val för en hjärtformad ansiktsform.
Även cat eye-modellen är ett bra val för ett hjärtformat ansikte.
Annons

Avlång ansiktsform

Eftersom det gäller att skapa balans mellan dina ansiktsdrag och solglasögonens form bör du som har ett avlångt ansikte satsa på en bredare modell. En bred båge gör nämligen att även ansiktet upplevs bredare, vilket ger en bra balans åt en smal och avlång ansiktsform. Solglasögonen ska alltså vara bredare än ansiktet och de får gärna ha en markerad båge. Även ett par stora pilotbågar är ett utmärkt val för dig med avlång ansiktsform. Undvik smalare modeller som gör att ansiktet ser ännu smalare ut.

Breda bågar ger mer bredd åt ett avlångt ansikte.
Välj gärna en bredare båge om du har ett avlångt ansikte.
Annons
Klassiska pilotbågar är ett bra val för en avlång ansiktsform.
Pilotglasögon i en bredare modell passar en avlång ansiktsform.

Oval ansiktsform

Det är bara att gratulera. Till en oval ansiksform passar de allra flesta modeller! Den ovala ansiktsformen kännetecknas av jämna proportioner där höjden är något längre än bredden och där pannan avsmalnar mjukt mot hakan. Ditt ansikte är i princip en tom duk där du kan välja och vraka bland runda eller rektangulära bågar, cat eye, unisexmodeller eller klassiska pilotbågar.

En oval ansiktsform passar i de allra flesta solglasögonmodeller.
En oval ansiktsform kännetecknas av ett lätt rundat ansikte samtidigt som höjden är något längre än bredden.
Annons
En oval ansiktsform har jämna proportioner där längden är något högre än bredden.
Har du en oval ansiktsform passar du i de allra flesta modeller.
Annons