Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Så vet du om dina smycken är äkta

20 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografEvan Agostini
Har du gamla smycken som du inte minns var de kommer ifrån, eller har du kanske ärvt smycken som du inte vet något om?
Så här tar du reda på om dina smycken består av ädelmetaller eller äkta stenar.
Annons
5 ikoniska känisaccessoarerBrand logo
5 ikoniska känisaccessoarer

Den som mest handlar sina smycken från klädkedjorna behöver inte fundera över om accessoarerna består av ädelmetall eller ädelstenar – men har du dyrare smycken kan det vara bra att ha koll så man inte blivit lurad. Har du också ärvt smycken, eller kanske gjort något loppisfynd du inte vet något om kan det vara intressant att se vad smyckena egentligen är gjorda av. Kanske är örhängena från farmor värda väldigt mycket mer än vad hon trodde?

Här är en rad knep för att ta reda på om dina smycken har äkta stenar och ädelmetaller eller inte! Tänk dock på att några av knepen kan skada smyckena om det visar sig att de inte består av ädelstenar – så är det smycken du bryr dig om oavsett vad de är gjorda av är det bättre att få dem undersökta av en guldsmed eller dylikt.

Annons

Eldtestet

Det här låter dramatiskt, men är ett sätt att undersöka om en sten är gjord av diamant eller bara slipat glas till exempel. Håll stenen under en eldslåga i 30 till 40 sekunder, och släpp sedan ner den i ett glas med vatten. Är stenen en diamant så händer ingenting, men om den spricker är det ingen ädelsten.

Andas på diamanten

Ett lite enklare sätt att undersöka en diamants äkthet är att andas varm luft på den, som om du skulle skapa imma på en spegel. Är diamanten äkta försvinner imman från den nästan med en gång, medan det stannar kvar längre om det är en fejksten.

UV-ljus

Om du har ett UV-ljus lättåtkomligt – exempelvis till att göra naglarna – så kan du lägga dina smycken med diamanter eller opaler i ljuset. Om diamanten är äkta är det vanligt att den ger ifrån sig ett blått ljus. Är det en äkta opal så brukar stenen skina.

Skrapa med metall på jade

Har du smycken med den gröna ädelstenen jade, som du är osäker på är äkte eller inte? Är du inte rädd om smycket om det skulle vara en fejksten så kan du ta ett metallföremål och skrapa mot stenen. Jade är en väldigt hård sten som inte går att skrapa. Blir det märke i stenen så är det inte jade.

Lägg i vatten

En äkta diamant, likväl som guld, har hög densitet, och sjunker om du lägger ner dem i ett vattenglas. Flyter smyckena är det inte äkta metall eller stenar.

Magnet

Guld och silver är inte magnetiskt, men andra typer av metaller är det. För att se om dina silver- ellr guldsmycken är äkta kan du alltså hålla en kraftfull magnet mot dem – fastnar de så är det en annan metall, eller så har guldet och silvret blandats ut med något annat.

Källa: Brightside.

Annons