Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Så shoppar du kläder second hand: ”Måste ha öppet sinne”

29 nov, 2022 
AvJosefin Westin
FotografJudith
Second händ kläder och shoppingtips

Att shoppa second hand är helt rätt i tiden; hållbart och unika plagg från fantastiska kollektioner.
Men hur gör man de där bästa fynden?
Eva och Anna Billing, ägare av second handbutiken Judith ger sina bästa tips.

Annons
Vintageskola: Så gör du de bästa second hand-fyndenBrand logo
Vintageskola: Så gör du de bästa second hand-fynden

Det har blivit allt mer populärt att shoppa kläder second hand. Och med all rätt, det finns hur mycket fint som helst ute i second handbutikerna som bara väntar på dig och som dessutom är hållbart mode.

Men för den oerfarne kan det kännas som en djungel. Var ska man börja? Enligt Feminas modechef, Jenny Fredriksson, måste man hitta ett ställe där man känner sig bekväm, vare sig det är på nätet eller den personliga second handbutiken.

– Lista ut vilken typ av mode du är intresserad av; lyx eller bas och spana på nätet, säger hon.

Strategi för kläder second hand

Till att börja med kan det vara bra att känna till att strategin för att shoppa second hand-kläder på nätet är annorlunda jämfört med i en fysisk butik.

– På nätet måste du söka efter ett par bruna stövlar, annars blir det för mycket. I butik behöver du ha ett öppet sinne, säger Jenny Fredriksson.

Det är både tjusningen och frustrationen med second hand, att sortimentet aldrig är detsamma. Eva och Anna Billing, ägare och grundare av second handbutiken Judith i Stockholm håller med:

Annons

– Jag tror inte heller att man ska gå in på en second hand-affär eller vintagebutik och veta vad man ska söka efter för att det är ju överraskningen som är grejen. Det är väldigt många som säger till oss att ”jag skulle ju köpa en kappa” och så kommer man ut med en väska och en tröja. Det är ju varje dag nästan så, säger Eva Billing

Kontrollera plaggen och våga slå till

Butikerna får nämligen in nya grejer varje dag och bara ett av varje plagg.

– Och hittar man någonting man gillar så ska man egentligen slå till för vi har ju bara en av varje, säger Anna Billing.

Enligt Jenny Fredriksson måste man vara beredd på att lägga ner tid på att gå igenom exempelvis Myrorna, Beyond retro och Stadsmissionen med viss kontinuitet.

– Ha sedan spaningar på Tradera på favoritmärket. Och satsa på uddaplaggen med, som till fest.

Men glöm inte att kontrollera plagget.

– Man måste titta på storlekar. Dom stämmer ju inte överrens med dagens storlekar. Man måste titta på stygnslängderna tillexempel hur dom ser ut så att sömmarna håller, fodret, lukten, säger Eva Billing.

Annons