Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

5 seniora modeprofiler ger sina bästa modetips: ”Enklaste knepet är att..”

02 jul, 2024 
AvSara Löf Nyqvist
FotografULRIKA L ERICSSON/Mats andersson/PRIVAT
Influencers, kreatörer, modeprofiler och inspiratörer – kärt barn har många namn, som man brukar säga. Vi har valt ut fem seniora profiler som delar med sig av sina bästa modetips!
Annons
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesternaBrand logo
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesterna

På Instagram finns det oändligt många modekreatörer att följa men när det gäller seniora modeprofiler så är utbudet lite mindre – men absolut inte sämre! Vi har pratat med fem olika Instagram- och modeprofiler som alla bjuder på inspiration och modetips på sina konton.

60-plussare och modeprofiler att följa på Instagram

  • Hedvig Andér
  • Svante Nybyggars
  • Maria Sörensson
  • Eva Wikner
  • Margareta Hallin

Hedvig Andér

64-årige Hedvig Andér känner vi igen från SVTs Gokväll där hon stylar privatpersoner. Hon bor på Ekerö i Stockholm och heter @hedvigander på Instagram.

Hedvig Andér modetips
Hedvig Andér stylar privatpersoner i SVTs Gokväll! Foto: Peter Knutson.

Vad får vi se på din Instagram?

– Ett ganska varierat innehåll. Både från mina olika uppdrag och arbete, kläder jag försöker dela med mig av och ge inspiration. Ibland från min trädgård eller mitt hem, ibland livesändningar och ibland kör jag "frågor och svar”.

Annons

Vad är mode för dig?

– Mode är mitt liv! Eller kläder kanske snarare är mitt liv och min livlina. För mig är kläder och mode ett "språk" som jag alltid varit intresserad av och jobbat med.

Om du får ge ett kort modetips till ­någon – vad skulle det vara?

– Köp de kläder som du älskar och använd de du köper, det ska vara roligt att klä sig. Se mode (och din kropp) som en tillgång och aldrig som ett hinder!

Hedvig Andér kläder
Hevig Andér har cirka 23 000 följare på sin Instagram. Foto: Privat.

Bästa modeköpet du gjort?

– Det bästa köpet gjorde nog min pappa till mig vid slutet av 70-talet då jag skulle börja plugga i Uppsala och han tyckte att jag behövde ett "ordentligt" ytterplagg. Han köpte en trenchcoat från Burberry, jag älskar den och använder den fortfarande. Ett av mina egna bästa köp är nog ett par stövletter och ett par promenadskor från HOPE som är många år gamla, de blir aldrig omoderna och är av superkvalitet.

Annons

Vilka instagramkonton vill du själv tipsa om?

Här följer ett axplock med några vänner, mode, mat, trädgård och­ secondhand: @ttstories @puntovela @allaboutfashionhistory @vamuseum @beaszenfeldt @susannesskafferi @evalenarylander @karin_stigsdotter @juntrasgront @kyrkornassecondhand @smyckeskrinetborgholm.

Svante Nybyggars

Stilikonen Svante Nybyggars är 73 år och bor i Malmö. På Instagram går han under namnet @theurbanhippieswe.

The Urban Hippe svante
På Instagram har Svante nästan 80 000 följare. Foto: Klas Andersson.

Vad får vi se på din Instagram?

– Det är ett stilkonto för dem som gillar rustika och tidlösa kläder. Plagg som berättar om historien. Motsatsen till fashion. Stilen kallas ofta heritage eller workwear. Och jag smyger även in en del casual.

Vad är mode för dig?

– Fast fashion är inte min grej. Jag vill ha kläder jag inte tröttnar på och som jag kan kombinera till olika outfits. Plagg som blir snyggare ju längre man bär dem, till exempel jeans och skinnjackor. Patina och vintage har helt enkelt status.

The Urban Hippe instagram mode
”Fast fashion är inte min grej”. Foto: Ola Muscat

Om du får ge ett kort modetips till någon – vad skulle det vara?

– Undvik tajta plagg. I synnerhet om du kommit upp i åren. Att som medelålders klä sig ”ungt” kan ge ett löjligt intryck och visar att man inte har koll.

Annons

Bästa modeköpet du gjort?

– En olivgrön militärjacka, modell M-65. Från japanska märket The Real McCoy’s, som gör replikor av historiska plagg. M-65 är idag en ikonisk jacka, efter att ha burits av till exempel Robert De Niro i ”Taxi Driver”, av Sylvester Stallone i Rambo-­filmerna och av Woody Allen i flera av hans filmer. Jackan är dessutom praktisk med många fickor.

Svante the urban hippie modeprofil modetips
Svante i militärjackan M-65, som är det bästa köpet han gjort. Foto: Mats Andersson.

Vilka instagramkonton vill du själv tipsa om?

– Italienaren Alessandro Squarzi är 50+ och klär sig väldigt coolt. Han har ett eget klädmärke och en butik i Milano, båda under namnet Fortela. Jag har köpt ett par militärinspirerade rockar därifrån och träffat Alessandro på flera modemässor.

Maria Sörensson

67-årige Maria bor i skånska Lund och finns på Instagram under namnet @aginginstyle.

Maria Sörensson aginginstyle Instagram
Maria har, precis som Svante, nästan 80 000 följare på sin Instagram. Foto: Mats Andersson.

Vad får vi se på din Instagram?

– På mitt instagramkonto får man se gamla och nästan nya kläder i en fin blandning. Man får även se många färger, mönster och accessoarer av alla slag. En hel del av kläderna och accessoarerna kommer från mammas garderob som jag tagit hand om.

Annons

Vad är mode för dig?

– Mode är för mig olika stilar som kommit och gått över tid. Visst mode kan bli extra betydelsefullt och stanna en längre tid medan annat mode är mer kortvarigt. För oss som levt lite längre finns "inget nytt under solen" utan det mesta känner vi igen.

Om du får ge ett kort modetips till någon – vad skulle det vara?

– Oavsett vad modet säger så lägg till något personligt till din outfit – då gör du en moderiktig klädsel till din alldeles egna klädsel.

Maria Sörensson Agingsinstyle
Maria i en ursnygg gul kappa – personligt och välklätt! Foto: Zimmerdahl Antiques & Design.

Bästa modeköpet du gjort?

– Mitt bästa modeköp någonsin är min stickade kjol och kofta i många färger på svart botten från det franska modehuset Rodier. Det setet har jag använt många hundra gånger sedan köpet 1983 så nu börjar koftan bli lite tunnsliten och kjolen har ett och annat hål...

Annons

Vilka instagramkonton vill du själv tipsa om?

– Jag tycker att Vintagemannen och hans hustru Vintageqvinnan har urtrevliga konton. Man får följa dem på deras matresa, renoveringsresa, upptäcktsresor – allt med trevliga berättelser och snygga bilder. Sedan tycker jag mycket om Eva Wikners foton; hon bor så vackert och omger sig med konst och färger.

Eva Wikner

Influencern och modellen Eva Wikner är 71 år och bor både i Dalarna och Stockholm. På Instagram heter hon @eva_wikner.

Eva Wikner instagram modetips
Eva i en vacker lila manchesterdröm som hon själv designat och låtit sy för cirka 20 år sedan. Foto: Ulrika L Ericsson.

Vad får vi se på din Instagram?

– Mitt konto handlar mest om mode, secondhand och skönhet. Ibland skriver jag texter och reflekterar över livet som 70+. Jag vill inspirera mogna kvinnor att våga bli mer synliga och visa att hela livet kan vara härligt.

Annons

Vad är mode för dig?

– Mode och kläder är för mig ett språk och ett sätt att uttrycka mig, och så har det alltid varit. Jag tänker mycket på hur jag vill klä mig i olika sammanhang och min klädsel är sällan en slump. Jag har sparat kläder genom åren och mina äldsta plagg är från min tonårstid.

Om du får ge ett kort modetips till ­någon – vad skulle det vara?

– Enklaste knepet är att lägga till en härlig eller utstickande detalj, en tygblomma, häftiga örhängen eller ett par färgglada strumpor för att få en outfit att lyfta. Ett annat knep är att göra lite tvärtom. Kanske byxor till klänning i stället för strumpor, eller kortärmat utanpå långärmat. Våga testa nytt helt enkelt! Hur fel kan det bli?

Bästa modeköpet du gjort?

– När vi skulle öppna vårt galleri 1977 köpte jag en dress på H&M i mjuk, tunn offwhite flanell. Väldigt enkel design, en skjortjacka och byxor med resårmuddar nedtill. Jag kan fortfarande ha den dressen och tycker den är precis lika snygg och aktuell idag som nu då. Helt fantastiskt, det är 47 år sedan.

Eva Wikner instagram modetips
Eva i sitt bästa köp – ett set från H&M som hon köpte 1977 och använder än idag! Foto: Ulrika L Ericsson.

Vilka instagramkonton vill du själv tipsa om?

– Jag följer inte så många modekonton, jag gillar att få idéer från olika håll. Men några som inspirerar mig är @advancedstyle och @women.60.plus. Sedan gillar jag @charlotta_flinkenberg som bjuder på både mode och livsstil. Silversmeden @karin.ferner har jag beundrat sedan långt innan Instagram och jag älskar hur hon tar det folkloristiska uttrycket till en ny nivå, så hennes konto följer jag. Inspireras av @and.bloom, kontot handlar både om mode och reflektioner om livet.

Annons

Margareta Hallin

60-årige Margareta bor i Göteborg och finns på Instagram med namnet @50something.se.

50something instagram profil
Margareta har ungefär 95 000 följare på sin Instagram.

Vad får vi se på din Instagram?

– Modetips för dig som söker inspiration men även livsstil. Lite som ett minimagasin!

Vad är mode för dig?

– Mina tre ledord är ”klätt, bekvämt och uppdaterat”. Vill känna mig välklädd utan att vara utklädd! Testar gärna en trend på ett sätt som känns bra för mig.

Om du får ge ett kort modetips till någon – vad skulle det vara?

– Våga utmana din garderob och testa olika kombinationer för att inte fastna de traditionella. Tänk konstraster och låt festkläderna användas även till vardags. Prova mycket och fota dig gärna för att komma ihåg lyckade ­kombinationer.

Modetips 50 plus instagram
Kort trenchcoat stylat med vita sneakers och svarta plagg – stilrent och snyggt!

Bästa modeköpet du gjort?

– Det måste vara mina svarta byxor i ­viscosejersey från Residus. De har hög kvalitet och används jämt utan att det syns!

Vilka instagramkonton vill du själv tipsa om?

– @dendjupagarderoben – ett litet konto men alltid roliga och oväntade kombinationer. @curvesinclothes – Anna är så härlig och bjussig. @roz_creativestylist och @grecehhanem för fin inspiration.

Femina stylar #1 – Tre sätt att styla dig inför jobbetBrand logo
Femina stylar #1 – Tre sätt att styla dig inför jobbet
Annons