Trendar: ShoppingtipsModetrenderStylingtipsPlaggen från Nyhetsmorgon

Sommarens trendigaste väska älskades av stjärnorna redan på 60-talet – kolla in den här

29 jun, 2022 
AvJohanna Lejon
FotografTT.
Den älskades av Jane Birkin redan på 1960-talet. Och nu gör den comeback. Kolla in hetaste väskan 2022.
Annons
Fem favoriter från Femina – badmodeBrand logo
Fem favoriter från Femina – badmode

Flera väskor brukar klassificeras som ”klassiska” – en svart läderväska, en tote med monogram och en satinclutch, bland annat. Men hur är det med den flätade handväskan då, korgväskan? Jo, den är faktiskt en evig klassiker den också. Speciellt sommartid. Och har så varit ända sedan 1960-talet, då mängder av kvinnor bar den till stranden, under shoppingturen och ja, faktiskt också under resan. Det sägs ju att Hermès Birkinväska kom till just på grund av korgväskan.

Jane Birkin med sin korgväska.

Såhär var det! På ett Air France-flyg från Paris till London, föddes idén om Birkin-väskan. Jane Birkin tryckte, med all sin kraft, in sin korgväska i utrymmet ovanför sätet, och spillde därmed ut allt innehåll. Under flygningen placerades Birkin bredvid Hermès verkställande ordförande Jean-Louis Dumas. Han bevittnade väskdramat och lyssnade till Birkins klagomål om att designerväskor aldrig var tillräckligt stora för att rymma allt som en ung kvinna behöver.

Annons
Heidi Klum på New Yorks gator.

Efter en utdragen diskussion klottrade Jean-Louis Dumas ner en skiss på Janes ultimata väska (hennes önskan var att den skulle vara större än en Kelly men mindre än en Serge) på baksidan av en av planets spypåsar. Efter flygningen gick han tillbaka till ritbordet och en tid senare såg Birkin bag dagens ljus.

Olika typer av strå- och korgväskor

Men, åter till strå- och korgväskan... Just nu finns en rad varianter på marknaden.

Jeanne Damas har på senare år blivit synonym med både strå- och korgväskan.

Den mer vida palmbladsväskan som populariserats av Loewe de senaste åren, de hinkformade korgarna (tänk Jane Birkin eller Cesta Collective) eller en mer klassisk flätad handväska (Mark Cross fina Grace Box Bag är ett bra exempel eller varför inte Jacquemus Le Chiquito).

Annons
Loewes lyxiga stråväska.

Det bästa av allt är dock att en snygg strå- eller korgväska inte behöver kosta multum. Tvärtom! Eftersom väskan varit poppis så länge finns det gott om varianter i vintagebutikerna. Eller varför inte gå till en inredningsaffär och shoppa en vanlig korg? Valmöjligheterna är oändliga.

Annons