Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Stjärnan gör entré i sommarens hetaste stil – därför är den så omtalad

06 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Trender kommer och går. Den som dominerar sommaren 2023 kallas ”Quiet luxury”. Läs historien bakom – och se hur man bäst får till looken.
Annons
Sommarmode i Rom - Behind the scenesBrand logo
Sommarmode i Rom - Behind the scenes

Skådespelerskan Dakota Johnson, känd från bland annat Fifty Shades-filmerna, har just nu en stil som går från klarhet till klarhet. Häromveckan, efter att ha sett den senaste Gucci-resortshowen i Seoul, Sydkorea, dök stjärnan upp i Rom, Italien. Och ja, hon uppmärksammades snabbt, av den internationella modepressen, för sin resegarderob. Många noterade att Dakotas look var ett perfekt exempel på en trend som dominerat de senaste månaderna.

Historien bakom trenden quiet luxury

Vilken trend vi talar om? Den som går under namnet Quiet luxury. Alltså tyst lyx, på svenska. Även om termen tyst lyx må vara ny, är dess princip långt ifrån något nytt. Tyst lyx är motsatsen till snabbt mode, fokus ligger på det hållbara i shopping och handlar om att bära, och göra, riktiga investeringar då det kommer till plagg, accessoarer och prylar. Det handlar om att välja med omsorg och snarare dra bort än lägga till. Som sagt: hållbart – långvarigt mode. Inga snabba trender och stora loggor. Många har beskrivit tyst lyx som en dröm för den som trivs i, och gillar, kapselgarderobem.

Ett bra exempel på hur man bäst bär upp quiet luxury-looken? Åter till Dakota Johnson... Ta gärna en titt på hur hon bär upp stilen, i bredbenta palazzobyxor och en rosa linneskjorta. Skjortan, som knäppts halvvägs, andas medelhavet och för tankarna till filmen The Talented Mr Ripley, särskilt när den, skjortan, accentuerades mot de bruna byxorna. Dakota toppade outfiten med sköldpaddsfärgade solglasögon, Mary Janes i skinn och en Chanelväska. Pricken över i? De avskalade och enkla silversmyckena. Elegant! Lyxigt! Men inte alls vräkigt.

Märken som är exempel på quiet luxury

Så, om man då gillar den här looken, vilka märken ska man satsa på? The Row är ett exempel, liksom Khaite, Max Mara och Toteme. Kolla annars in budgetkedjor som COS och Arket.

Annons