Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Svenska Birgitta, 89, är Europas äldsta fotomodell

27 jun, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Ålder är bara en siffra. Det kan Birgitta Stubbing intyga. Hon är Europas äldsta fotomodell.
Annons
Så bor supermodellen Elsa Hosk, se bilderna på det lyxiga hemmetBrand logo
Så bor supermodellen Elsa Hosk, se bilderna på det lyxiga hemmet

En efter en gör de entré på influencerscenen. Inte sällan kallas de oldfluencers., kvinnorna som passerat 50, 60 och ibland 70 – och har hundratusentals följare i sociala medier. Eller så tar de över modescenen. Svenska Birgitta Stubbing är inget undantag. Birgitta är Europas äldsta fotomodell. I år fyller hon 90 år!

– Det är fortfarande lika roligt. Folk tycker inte att jag är klok, de säger ”måste du arbeta?”. Nej, det måste jag inte, jag gör det bara för att jag tycker det är roligt, berättar Birgitta för Aftonbladet, som gjort en ny intervju med modellen.

Birgitta har varit aktiv i modesvängen i 65 år. Och hon har inte tröttnat – än. Hon älskar fester, glamour, sus och dus!

Annons

– Jag har bara arbetat som modell och aldrig slutat. Jag gillar att göra galna jobb och jag älskar att agera. Jag har gjort mycket reklamfilm tidigare och även varit modell i den gamla filmen Mannekäng i rött. Jag brukar säga att jag har gjort det jag kan av det lilla jag har.

Hon kom i kontakt med modellyrket i sena tonåren. Men debuten gjorde hon inte förrän senare.

– Då var jag 25 år, utbildad tandsköterska och hade redan tre barn, säger Birgitta till Aftonbladet.

90-åriga modellens bästa skönhetsknep

Birgitta fyller snart 90 år – men det är svårt att tro. Hon ser oerhört pigg ut. Finns det någon skönhetshemlighet?

– Jag tvättar mig aldrig med tvål och vatten i ansiktet, det har jag aldrig gjort. Jag använder rengöringskräm och använder bara dagkräm när jag inte jobbar.

Birgitta är också fysiskt aktiv och tränar gärna, helst zumba. Men de höga klackarna har fått stryka på foten.

– Jag fick en ny höftkula så nu måste jag gå i låga klackar. När jag hade opererat mig så gick jag runt parken här som en hundraårig pensionär. Däremot promenerar jag inte vanligtvis, jag hatar promenader.

86 år gammal fick Birgitta Stubbing lungcancer och opererades. Operationen var dock ingen självklarhet, vid den åldern. Men tack vare hennes goda kondition gick det.

– Jag fick gå upp och ned för trappor för att testa mig och sedan skulle jag träffa min läkare. Då sa han att jag får min operation. Jag undrade varför jag inte skulle få det, då sa han ”vi hade aldrig opererat en man eller kvinna som är 86 år gammal om du inte hade haft sådan kondition som du har”. Jag frågade vad de hade gjort annars och då sa han att de hade sagt att de försöker hålla det i schack på annat sätt. Vad förskräckligt!

Annons