Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Spännande historien bakom drottning Silvias lyxiga modeval

22 jun, 2023 
AvJohanna Lejon
FotografTT
Drottning Silvia har blivit känd för sin hållbara stil. Nu visar hon upp ännu ett sådant modeval – en lyxig Kellyväska från Hermès.
Annons
Så har kronprinsessan Victoria inspirerats av drottning SilviaBrand logo
Så har kronprinsessan Victoria inspirerats av drottning Silvia

Under 2023 besöker kungen och drottningen Sveriges 21 län med anledning av H.M. Konungens 50 år på tronen. Nu senast hade turen kommit till Stockholm. Under besöket togs kungaparet emot av landshövdingen, Anna Kinberg Batra, och guidades därefter till ett flertal platser i huvudstaden.

Dagen till ära var drottningen klädd i en turkos sommarklänning och en vit, kort, kavaj. Den uppmärksamma kunde också se hennes beigefärgade väska. En väska som har mååånga år på nacken. Drottning Silvia är, som bekant, känd för sina hållbara modeval och det är mer en regel än ett undantag att hennes plagg och accessoarer har en 20-30 år på nacken. Så också i fallet med väskan.

Annons

Drottningens väska – en Kelly

Men, vad är det då för en väska som drottningen bär? Jo, det är en så kallad Kelly Bag, från franska modehuset Hermès. Kellyväskan har en spännande historia – en kunglig sådan. Den är uppkallad efter furstinnan och skådespelerskan Grace Kelly. När Grace Kelly förlovade sig med furst Rainier III av Monaco spreds bilder på den blivande prinsessan ut, när hon iklädd grå dräkt hejdar en taxi på 5th Avenue i New York med en stadig handväska designad av Hermès på armen. Plötsligt blev väskan så efterfrågad, att Hermès bytte namn på den till Kelly 1956. Modellen hette ursprungligen H, som i Hermès och haut (“hög”).

Kellyväskan är en otrolig investering, den håller år efter år. Drottningen har den dessutom i svart också. Den här typen av väska går aldrig ur tiden, alltid lika snygg och stilsäker! Men, smakar det så kostar det. Och kostar – ja, det gör det. Nypris på denna väska är ungefär 100 000 kronor.

Annons

En annan väska från modehuset Hermès som blivit rejält känd under åren är Birkin Bag. Denna väska kan du läsa mer om här. Också denna väska har en spännande historia... Såhär var det! På ett Air France-flyg från Paris till London, föddes idén om Birkin-väskan. Jane Birkin tryckte, med all sin kraft, in sin korgväska i utrymmet ovanför sätet, och spillde därmed ut allt innehåll. Under flygningen placerades Birkin bredvid Hermès verkställande ordförande Jean-Louis Dumas. Han bevittnade väskdramat och lyssnade till Birkins klagomål om att designerväskor aldrig var tillräckligt stora för att rymma allt som en ung kvinna behöver. Efter en utdragen diskussion klottrade Jean-Louis Dumas ner en skiss på Janes ultimata väska (hennes önskan var att den skulle vara större än en Kelly men mindre än en Serge) på baksidan av en av planets spypåsar. Efter flygningen gick han tillbaka till ritbordet och en tid senare såg Birkin Bag dagens ljus.

Annons