Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

8 stora trender hösten och vintern 2022

15 nov, 2022 
vintermode - 8 stora trender vintern 2022
Vintern är inte här på riktigt än men redan nu tjuvkikar vi på vad säsongens mode har att erbjuda. Här är de största trenderna hösten och vintern 2022 – samt plaggen som prickar in trenderna!
Annons

Varje säsong dominerar nya trender med sina egna kännetecken, samtidigt som allt går i cykler. Med jämna mellanrum blir en sorts silhuett en motreaktion mot en annan – precis som varje generation gärna vill revoltera mot den innan (och den sistnämnda gärna lufta sin oro över hur de andra ska klara sig). Med andra ord är modet en blandning mellan nytt och gammalt, något som är extra tydligt under hösten och vintern 2022–2023 när det kommer till mode.

Glittrig klänning från Miu Miu AW22
Miu Miu satte stilen när det kommer till glittriga festlooks i vinter.

Samtidigt som den kommande säsongen har sina särpräglade, spännande inslag i form av paljetter, skira material och utsmyckningar finner vi nämligen ett extra stort fokus på basen på årets modescen. Eller vad sägs som att kostymen, kavajen och framförallt det vita ribbade linnet – som är lika enkelt som det låter – är säsongens stora trendinslag?

Annons

Spana in säsongens största trender här, och längre ned i artikeln kan du läsa mer om varje trend och spana in plaggen som prickar in stilen.

Trender vintern 2022

  1. Kostym
  2. Oversized kavaj
  3. Ribbstickat vitt linne
  4. Maxilängd
  5. Skinnjacka
  6. Hudnära med det lilla extra
  7. Bomberjacka
  8. Korsett & markerad midja

Trender vintern 2022 – säsongens trendiga kläder

Från tidlösa val som kostym, oversize kavaj och ribbat linne till slipklänning med paljetter, långklänning och korsett – här är de största trenderna och trendplaggen vintern 2022.

1. Kostym

Skräddat tar alltid plats på trendkartan under vinterhalvåret, men just den här säsongen tar det extra mycket plats. Vintern 2022 ser vi mycket av den klassiska skräddade kostymen med kavaj och kostymbyxa, men även mer damiga och feminina dräktliknande varianter med en matchande kjol till kavajen.

Alaïa AW22
Alaïa AW22

Den här stilsäkra svarta kostymen från Ellos Collection är ett tidlöst val som du kommer att kunna bära år efter år. Se mer och köp kostymen här (reklamlänk).

Annons
Trender vintern 2022: Svart kostym för dam höstmode 2022.
Klicka på bilden för att komma direkt till kostymen.

2. Oversized kavaj

Om du bara ska satsa på en kavaj i vinter så ska den utan tvekan vara oversized. Tänk en riktigt rejäl herrkostym – axelvaddarna är ett måste när axelpartiet mer än gärna får ta plats. Med andra ord är detta trendplagg bara en föraning av de andra 80-talsinfluenser som vi också ser i vinter!

Louis Vuitton AW22
Louis Vuitton AW22

Satsa på en oversized kavaj i grå, beige eller svart som är enkel att styla med andra neutrala nyanser. Den här från Day Birger et Mikkelsen ser riktigt lyxig ut och finns i flera snygga färger. Se mer och köp kavajen här (reklamlänk).

Annons
Trender vintern 2022 - beige kavaj från Day birger et mikkelsen
Klicka på bilden för att komma direkt till kavajen.

3. Ribbat linne

Den största, och mest omtalade trenden, hösten och vintern 2022 är lika enkel som den låter – det är nämligen inget annat än det vita ribbade linnet som blivit hösten och vinterns stora trendplagg. Prada, Bottega Veneta och Chloé är bara några av modegiganterna som skickade ut ett eller flera vita ribbade linnen på catwalken under modeveckorna.

Prada AW22
Prada AW22

Det här vita ribbade linnet från Ellos Collection är ett lika trendigt som klassiskt val. Se mer och köp det ribbade linnet här (reklamlänk).

Annons
Trender hösten 2022 - ribbat linne från Ellos Collection
Klicka på bilden för att komma direkt till linnet.

4. Maxilängd

Efter en vår och sommar som präglades av kortkort, miniklänningar och minikjolar (inte minst med Miu Mius hajpade minikjol i spetsen!) har nu fållen rört sig nedåt och hellånga plagg tagit plats på modescenen. Kanske är det en motreaktion mot all den hud som har visats under den gångna säsongen, men det sägs också att det så kallade "hemline index" visar hur kjollängden blir kortare under högkonjunktur och längre under långkonjunktur, samtidigt som vi ser både börsnedgångar, avstannade bostadspriser och höjd reporänta. En slump? Det återstår att se!

Annons
Saint Laurent AW22
Saint Laurent AW22

Oavsett hur ekonomin ser ut i vinter så prickar den här svarta kjolen från Ellos Collection in den hellånga trenden. Bär den med allt från sneakers till klackar och boots och med loafers och sandaler när vädret tillåter i vår. Kjolen finns även i brunt. Se mer och köp kjolen här (reklamlänk).

trender hösten 2022 - lång maxikjol från Ellos collection
Klicka på bilden för att komma direkt till kjolen.

5. Skinnjacka

Sa vi att basplaggen är inne den här säsongen? Ett givet inslag i basgarderoben är skinnjackan, som bekant går att bära med det allra mesta. Just vintern 2022 ser vi extra mycket av den – satsa på en oversized croppad modell eller en längre kappa i läder eller skinnimitation och toppa gärna looken med ett par lårhöga stövlar. Ju mer, desto bättre!

Annons
Off-White AW22
Off-White AW22

Vintern 2022 är du helrätt i kavajen i skinnimitation, som vi ser överallt just nu. Den här från Monki är ett riktigt bra budgetkap. Se mer och köp kavajen här (reklamlänk).

svart kavaj i skinnimitation från Monki
Klicka på bilden för att komma direkt till blazern.

6. Hudnära med det lilla extra

Som kontrast till säsongens starka basgarderob och eleganta plagg som kostymen dyker det motsatta upp: plagg gjorda i skira material, utsmyckade med glitter och paljetter och allt det där lilla extra som fångar ögat.

Annons
Bottega Veneta AW22
Bottega Veneta AW22

Den här paljettklänningen från & Other Stories prickar in en av årets största färgtrender: fuchsiarosa. Den har omlottskärning och långa ärmar och finns även i en silvrig variant. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

kort rosa paljettklänning för dam från & Other Stories vintern 2022
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.
Annons

7. Bomberjacka

Utöver skinnjackan är även bomberjackan en riktigt stor trend när det kommer till ytterplagg. Här kan du verkligen ta ut svängarna – vi ser allt från minimalistiska svarta jackor till färgstarka extravaganta sådana med kristaller och utsmyckningar.

Extra trendiga är varianterna som påminner om en pilotjacka, med en oversized passform och som gärna får vara gjorda i läder och ha en shearlingliknande design.

Miu Miu AW22
Miu Miu AW22

Säsongens snyggaste bomberjacka kommer utan tvekan från Eva Röses kollektion för Ellos Collection. Den är i själva verket en dunjacka, vilket betyder att du kan bära den hela vintern, och är dessutom två jackor i ett! Den är nämligen vändbar – på ena sidan har den en yta i mörkblå satin och snygga rynkade effekter, medan den andra sidan är svart och trendigt quiltad. Ett riktigt mångsidigt ytterplagg, med andra ord! Läs mer och köp jackan här (reklamlänk).

Annons
Vändbar bomberjacka med quiltad utsida från Eva Röse x Ellos collection 2022
Klicka på bilden för att komma direkt till jackan.

En annan snygg bomberjacka i mer klassisk modell hittar du hos Monki. Den svarta bomberjackan har en oversized passform, en rynkad design bak på ryggen och dragkedja fram. Den finns i flera olika färger, se mer och köp jackan här (reklamlänk).

Svart oversize bomberjacka för dam från Monki 2022
Klicka på bilden för att komma direkt till jackan.

8. Markerad midja

Redan under våren och sommaren började korsetten att göra sitt intåg på modescenen och i höst är den här med full kraft. Den åtsmitande korsettoppen med eller utan axelband blir fin att bära med kavajen eller en hel kostym för en snygg stilkrock.

Annons
Brandon Maxwell AW22
Brandon Maxwell AW22

Den här svarta korsettoppen från Na-kd är ett riktigt snyggt val som passar lika bra till kjol och jeans som under kostymen. Se mer och köp toppen här (reklamlänk).

svart korsettopp för dam från Na-kd vintern 2022
Klicka på bilden för att komma direkt till korsettoppen.
Fem favoriter från Femina – modespecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – modespecial
Annons