Artikeln innehåller reklamlänkar
höstmode 2022 - 8 stora trender i höst

Varje säsong dominerar nya trender med sina egna kännetecken, samtidigt som allt går i cykler. Med jämna mellanrum blir en sorts silhuett en motreaktion mot en annan – precis som varje generation gärna vill revoltera mot den innan (och den sistnämnda gärna lufta sin oro över hur de andra ska klara sig). Med andra ord är modet en blandning mellan nytt och gammalt, något som är extra tydligt under hösten och vintern 2022–2023 när det kommer till mode.

streetstyle grön klänning
Foto: TT/Photoeventshd/Shutterstock

Samtidigt som den kommande säsongen har sina särpräglade, spännande inslag i form av paljetter, skira material och utsmyckningar finner vi nämligen ett extra stort fokus på basen på årets modescen. Eller vad sägs som att kostymen, kavajen och framförallt det vita ribbade linnet – som är lika enkelt som det låter – är säsongens stora trendinslag?

Spana in säsongens största trender här, och längre ned i artikeln kan du läsa mer om varje trend och spana in plaggen som prickar in stilen.

Trender hösten 2022

  1. Kostym
  2. Oversized kavaj
  3. Ribbstickat vitt linne
  4. Maxilängd
  5. Skinnjacka
  6. Hudnära med det lilla extra
  7. Bomberjacka
  8. Korsett & markerad midja

Trender hösten 2022 – säsongens trendiga kläder

Från tidlösa val som kostym, oversize kavaj och ribbat linne till slipklänning med paljetter, långklänning och korsett – här är de största trenderna och trendplaggen hösten 2022.

1. Kostym

Skräddat tar alltid plats på trendkartan när hösten närmar sig, men just den här säsongen tar det extra mycket plats. Hösten 2022 ser vi mycket av den klassiska skräddade kostymen med kavaj och kostymbyxa, men även mer damiga och feminina dräktliknande varianter med en matchande kjol till kavajen.

Alaïa AW22

Alaïa AW22

Foto: TT/Alaïa via Bestimage

Den här stilsäkra svarta kostymen från Ellos Collection är ett tidlöst val som du kommer att kunna bära år efter år. Se mer och köp den här (länk till Ellos).

svart kostym för dam från Ellos Collection hösten 2022

Klicka på bilden för att komma direkt till kostymen.

2. Oversized kavaj

Om du bara ska satsa på en kavaj till hösten så ska den utan tvekan vara oversized. Tänk en riktigt rejäl herrkostym – axelvaddarna är ett måste när axelpartiet mer än gärna får ta plats. Med andra ord är detta trendplagg bara en föraning av de andra 80-talsinfluenser som vi också ser i höst och vinter!

Louis Vuitton AW22

Louis Vuitton AW22

Foto: TT/Shutterstock

Satsa på en oversized kavaj i grå eller beige toner som är enkel att styla med andra neutrala nyanser. Den här kommer från H&M och är gjord i twill, se mer och köp kavajen här (länk till H&M).

beige oversized kavaj för dam från H&M hösten 2022

Klicka på bilden för att komma direkt till kavajen.

14 beige och tidlösa favoriter vi vill bära i sommar

3. Ribbat linne

Den största, och mest omtalade trenden, hösten och vintern 2022 är lika enkel som den låter – det är nämligen inget annat än det vita ribbade linnet som spås bli höstens stora trendplagg. Prada, Bottega Veneta och Chloé är bara några av modegiganterna som skickade ut ett eller flera vita ribbade linnen på catwalken under modeveckorna.

Prada AW22

Prada AW22

Foto: TT/Shutterstock

Arkets vita ribbade linne är ett lika trendigt som klassiskt val. Se mer och köp det ribbade linnet här (länk till Arket).

vitt ribbat linne för dam från Arket hösten 2022

Klicka på bilden för att komma direkt till linnet.

4. Maxilängd

Efter en vår och sommar som har präglats av kortkort, miniklänningar och minikjolar (inte minst med Miu Mius hajpade minikjol i spetsen!) rör sig fållen nu nedåt och hellånga plagg tar plats på modescenen. Kanske är det en motreaktion mot all den hud som har visats under den gångna säsongen, men det sägs också att det så kallade "hemline index" visar hur kjollängden blir kortare under högkonjunktur och längre under långkonjunktur, samtidigt som vi ser både börsnedgångar, avstannade bostadspriser och höjd reporänta. En slump? Det återstår att se!

Saint Laurent AW22

Saint Laurent AW22

Foto: TT/Anthea Simms

Oavsett hur ekonomin ser ut i höst så prickar den här klänningen med cutouts in den hellånga trenden. Bär den med platta sandaler under sensommaren och med allt från sneakers till klackar i höst. Se mer och köp klänningen här (länk till Na-kd).

svart hellång klänning med cutouts för dam från Na-kd hösten 2022

Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

5. Skinnjacka

Sa vi att basplaggen är inne den här säsongen? Ett givet inslag i basgarderoben är skinnjackan, som bekant går att bära med det allra mesta. Just hösten 2022 ser vi extra mycket av den, satsa på en oversized croppad modell eller en längre kappa i läder eller skinnimitation och toppa gärna looken med ett par lårhöga stövlar. Ju mer, desto bättre!

Off-White AW22

Off-White AW22

Foto: TT/Anthea Simms

Gör som Off-White och satsa på en skinnjacka i ljusa toner, som den här croppade skinnjackan i en beige nyans från Saki. Se mer och köp skinnjackan här (länk till Åhléns).

beige skinnjacka för dam från Saki hösten 2022

Klicka på bilden för att komma direkt till jackan.

6. Hudnära med det lilla extra

Som kontrast till säsongens starka basgarderob och eleganta plagg som kostymen dyker det motsatta upp: plagg gjorda i skira material, utsmyckade med glitter och paljetter och allt det där lilla extra som fångar ögat.

Bottega Veneta AW22

Bottega Veneta AW22

Foto: TT/Shutterstock

Den här beige slipklänningen från H&M har skimrande paljetter som fixar den rätta looken. Se mer och köp klänningen här (länk till H&M).

kort beige klänning med paljetter för dam från H&M hösten 2022

Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Sommarens hetaste klänning – så får du till looken

7. Bomberjacka

Utöver skinnjackan är även bomberjackan en riktigt stor trend när det kommer till ytterplagg. Här kan du verkligen ta ut svängarna – vi ser allt från minimalistiska svarta jackor till färgstarka extravaganta sådana med kristaller och utsmyckningar.

Miu Miu AW22

Miu Miu AW22

Foto: TT/Anthea Simms

Extra trendiga är varianterna som påminner om en pilotjacka, med en oversized passform och som gärna får vara gjorda i läder och ha en shearlingliknande design.

Den här beige bomberjackan från Esmé Studios ger en snygg sportig känsla till vilken look som helst. Se mer och köp jackan här (länk till Awin.com).

beige bomberjacka för dam från Esmé Studios hösten 2022

Klicka på bilden för att komma direkt till jackan.

8. Markerad midja

Redan under våren och sommaren började korsetten att göra sitt intåg på modescenen och i höst är den här med full kraft. Den åtsmitande korsettoppen med eller utan axelband blir fin att bära med kavajen eller en hel kostym för en snygg stilkrock.

Brandon Maxwell AW22

Brandon Maxwell AW22

Foto: TT/Anthea Simms

Den här vita korsettoppen från Gina tricot är ett riktigt snyggt val som dessutom har en trendig draperad effekt fram och snörning i ryggen. Den finns i fler färger, se mer och köp den här (länk till Gina tricot).

vit korsettopp för dam från Gina tricot hösten 2022

Klicka på bilden för att komma direkt till korsetten.

1:05

Efter reklamen: Fem favoriter från Femina – modespecial

(1:05)