Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Trendigaste byxan våren 2024 – nygamla klassikern gör comeback

28 dec, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Vårens trendigaste byxa är capribyxan, eller piratbyxan om man hellre föredrar det namnet. Femina berättar historien om en nygammal klassiker som nu gör comeback.
Annons
Läsarnas nyårslöften inför 2024: "Lite mer överseende"Brand logo
Läsarnas nyårslöften inför 2024: "Lite mer överseende"

De må vara vinter fortfarande. Men modetrenderna tar aldrig paus! Redan nu kan vi blicka mot våren och se vad som gäller då. Och ja, Femina vet exakt vilken byxa du ska satsa på om några månader. Det bästa av allt är att det är en nygammal klassiker som varit i rotation ända sedan 1940-talet. Den har med andra ord omkring 80 år på nacken. Kanske har du dem redan hemma i garderoben?

Så, vad är det då för byxa vi pratar om? Jo! Capribyxan, eller piratbyxan. Capribyxan är ett par croppade byxor som är längre än shorts men inte är lika långa som byxor. De går vanligtvis ner till området mellan knäet och fotleden.

Annons

Historien bakom Capribyxan

Sonja de Lennart är kvinnan som uppfann Capribyxorna 1945 och hon döpte hela sin kollektion efter sitt favoritsemestermål – ön Capri i Italien.

1945, efter kriget, öppnade Sonja de Lennart sin första butik, Salon Sonja, i München. 1948, efter att ha tröttnat på att byxor bara kom i en modell: vida och relativt maskulina, skapade de Lennart de sexiga, snäva, trekvartslånga Capribyxorna med en elegant korta slits på utsidan av byxbenet.

Annons

De ursprungliga, klassiska, Capribyxorna designades i specifika längder för vinter- och sommarkollektionerna. Men, trots att byxorna snabbt blev poppis var det primärt en rad kändiskvinnor som bidrog till deras stora break och storhet.

1949 poserade den tyska skådespelerskan Mady Rahl för Sonja de Lennart, iförd just Capribyxan. Stilikonen Audrey Hepburn bar senare Sonja de Lennarts Capribyxor 1954 i sin film Sabrina. Därefter hakade fler kända ansikten på trenden: Marilyn Monroe, Anita Ekberg och Grace Kelly. Även franska Brigitte Bardot älskade Capribyxan och bar den regelbundet.

På 1990-talet gjorde capribyxan storstilad comeback. Och nu är det alltså dags igen. Men, hur ska man styla capribyxan 2024? Bär dem med en vit skjorta och ett par ballerinaskor eller slip ins för en elegant och stilsäker, klassisk, look.

Annons