Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Victorias jacka är trendigare än någonsin – har 90 år på nacken

28 dec, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Kronprinsessan Victoria satsar på en klassisk oljerock, från Toteme. Femina berättar historien bakom plagget som just nu är trendigare än någonsin.
Annons
Så bär du höstens hetaste jackaBrand logo
Så bär du höstens hetaste jacka

Den 29 november till 1 december besökte kronprinsessparet, kronprinsessan och prins Daniel, Storbritannien tillsammans med statsråden Pål Jonson och Andreas Carlson.

Besöket ägde rum på önskemål av regeringen. Syftet med besöket var att befästa och främja de långvariga och mycket goda förbindelserna mellan Sverige och Storbritannien.

Besöket syftade också till att visa på det stärkta samarbetet inom säkerhet och försvar, grön omställning, innovation och forskning, samt det ökade utbytet inom näringslivet, vilket det svensk-brittiska strategiska partnerskapet som nyligen undertecknades är ett uttryck för.

Besöket i Storbritannien inleddes då kronprinsessparet, tillsammans med försvarsminister Pål Jonson, mötte ukrainska soldater, som under svensk ledning utbildas i Storbritannien inom ramen för ”Operation Interflex”.

Dagen till ära satsade Victoria på ett klassiskt plagg med brittiska anor: en oljerock. Dock av svensk design, från Toteme.

Annons

Just denna typ av oljerock är supertrendig just nu. Den går att matcha till det mesta och funkar att bära året om.

Historien bakom oljerocken

Kronprinsessans jacka från Toteme är gjord av vaxad bomull från brittiska vävare och färgad i en mörk nyans av skogsgrönt. Jackan är designad med en mycket rymlig siluett i A-linje som accentueras med en brun manchesterkrage och armbågslappar, en dragkedja och tryckknapp framtill, fickor med lock samt två ventiler baktill. Den är mycket inspirerad av Barbours klassiska jackor.

Barbour grundades 1894 i staden Newcastle i norra England av skotten John Barbour. Idén som han förverkligade var att tillverka funktionella plagg anpassade för traktens regniga, kalla och blåsiga väder. Kläderna var inspirerade av Nordsjöfiskarnas slitstarka kläder som ofta var sydda i segelduk och doppad i olja. De vaxade jackorna, som såg dagens ljus redan på 1930-talet, har kommit att bli Barbours mest ikoniska plagg.

Andra kungligheter som älskar oljerocken är de brittiskan: alla ifrån drottning Elizabeth till prinsessessan Catherine har synts i plagget, som är perfekt för det brittiska klimatet med dess rikliga nederbörd.

Annons