Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Vackraste kungliga bröllopsklänningarna

04 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Det blir knappast pampigare och vackrare än kungliga bröllop – och vem tycker inte om att förkovra sig i de otroliga bröllopsklänningarna?
Här är några av de allra vackraste bröllopsklänningarna som burits av kungligheter, både i Sverige och utomlands.
Annons
TV: Se de vackraste kungliga bröllopsklänningarnaBrand logo
TV: Se de vackraste kungliga bröllopsklänningarna

Kronprinsessan Victoria

När kronprinsessan gifte sig med Daniel 2010 gjorde hon det i en stilren kreation signerad Pär Engsheden, med ett fem meter långt släp. Den vackra båtringningen startade trend bland brudar i hela världen, och en liknande skärning kunde skådas på Meghan Markle sju år senare. På huvudet bar Victoria Cameo-tiaran, som Silvia också gjorde på sitt bröllop med kungen.

Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine gifte sig tre år senare i en vacker Valentino-klänning med spets över hela skapelsen – en klassiskt feminin bröllopsklänning.

Annons

Prinsessan Sofia

Sist ut att gifta sig i syskonskaran var prins Carl-Philip som 2015 gifte sig med Sofia Hellqvist. Sofia blev prinsessa i en klänning med lång spetsärm, gjord av Safiyaa. På huvudet bar hon en ny tiara, som var gåva från kungen och drottningen.

Hertiginnan Kate

Den kändaste bröllopsklänningen på 2000-talet står hertiginnan Kate för, som klädd i denna skapelse av Alexander McQueen gifte sig med prins William. Med ett långt släp, och nästan lika lång slöja i spets, var Kate majestätisk på bröllopet.

Annons

Hertiginnan Meghan

Skådespelaren Meghan Markle valde en mer avskalad inställning till bröllopsklänning än vad hennes svägerska Kate gjorde – hon valde en krispig klänning ned ärm och båtringning, men utan spets. Klänningen designades av Clare Waight Keller för Givenchy.

Prinsessan Diana

Prinsessan Dianas enorma bakelse till bröllopsklänning är kanske inget som så många vill gifta sig i idag, men det är minst sagt ett tidsdokument och en ikonisk klänning. Med puffärm och enorm volym gjorde Diana avtryck på bröllopsdagen med prins Charles.

Annons

Grace Kelly

Grace Kellys bröllopsklänning har kallats den vackraste i historien, och vi förstår varför. Skådespelaren som gifte sig med furst Rainier III av Monaco 1956 är sinnebilden av en sagoprinsessa i sin vackra kreation av Helen Rose i silke och spets.

Prinsessan Mary

Danska prinsessan Mary tog hjälp av inhemska designen Uffe Frank för att skapa den här pampiga klänningen som för tankarna till kreationer från svunna tider.

Annons

Prinsessan Beatrice

Brittiska prinsessan Beatrice, dotter till drottning Elizabeths tredje barn prins Andrew, gifte sig i en hemlig ceremoni med maken Edoardo Mapelli Mozzi 2020. Beatrice valde bort nya skapelser och satsade istället på en vintage Normal Hartnell-klänning, lånad av sin farmor. Drottningen bar klänningen 1967.

Källa: Now to love.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons