Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Stylisten: Här är 6 vanliga modemissar i sommar – som gör stilen obekväm

09 jun, 2023 
Modemisstag vi gör varje sommar.
Sommaren har gjort entré med härligt mode – men även vissa plågor.
Liksom sol, bad och glassätande hör den här säsongen till, kan svett, skav och bristande komfort dessvärre också göra det.
Därför listar Feminas modechef Jenny Fredriksson här de vanligaste misstagen vi gör varje år, som gör sommarstilen mer obekväm.
Här är sex modemisstag att se upp för – och hur du gör för att undvika dem!
Annons
Behind the scenes Femina: Hållbart sommarmodeBrand logo
Behind the scenes Femina: Hållbart sommarmode

Sommarstilen är äntligen här för att stanna. Nu plockar vi fram shortsen, kjolen, klänningen och linnet ur garderoben, glider i sandalerna och kanske till och med låter solhatten eller kepsen göra entré. Men hur härligt det än må vara att damma av de efterlängtade plaggen så finns det ändå vissa sommarplågor när det kommer till klädsel, som gör sig påminda varje säsong.

Skav, svett och oangenäm lukt kan ju tyvärr också höra de varma månaderna till. Feminas modechef Jenny Fredriksson listar därför de vanligaste modemissarna på sommaren, som gör stilen obekväm – och tipsar om de bästa lösningarna på problemen.

1. Du har fel sorts underkläder

Någonting som är viktigt att tänka på under sommaren är att ha rätt slags underkläder. De som fungerar på vintern behöver inte nödvändigtvis passa lika bra på sommaren, utan kan ge upphov till svett, skav och dessutom synas under de tunna sommarplaggen.

Annons

– Har man tjocka bomullsunderkläder kan det bli som ett våtomslag. Det är alltid bra att investera i bra underkläder och på sommaren bör man välja tunna i siden, eller sömlösa i moderna material, säger Jenny.

2. Din korta eller fladdriga kjol ställer till det

Att ha på sig plagg som inte passar är aldrig varken stilfullt eller funktionellt, men särskilt på sommaren kan det vara en god idé att vara mån om att inte ha för små kläder. Då kan man inte röra sig fritt och dessutom blir både svett- och skavsituationen värre.

Men vissa plagg kan faktiskt ställa till det ändå, även om de är i rätt storlek. En klänning eller kjol som exempelvis är kort eller fladdrig kan råka resultera i en klassisk ”troschock” vid olika tillfällen. Kanske ska man ut och cykla eller göra någonting annat aktivt, kan hända att det blåser kraftigt eller möjligen ska man bara sätta sig ner i sin korta kjol. Även om det kanske inte är hela världen att råka visa underkläderna så känns det inte alltid helt bekvämt. Dessutom går det också att undvika.

Annons

– Cykelbyxor är ett jättebra plagg på sommaren. Du kan bära dem under kjolen eller klänningen och på så vis kan du ta dig fram utan att behöva vara så medveten. Då kan du ändå cykla med värdighet när det kommer en kastvind. Dessutom är cykelbyxan en riktig räddning mot lårskav.

Kort fladdrande klänning.
Med ett par cykelbyxor undertill kan du bära kort, fladdrande klänning utan problem.

2. Du råkar förstöra dina favoritskor

Många snygga sommarskor kanske inte ser ut att bjuda in till att bära strumpor, men Jenny säger bestämt nej till att gå barfota i finskorna.

– Då går man bara och nöter ner skorna och svettas direkt i dem. Bär osynliga sockletter istället.

För den som lider av fotsvett och är rädd för en eventuell lukt har Jenny flera tips. Exempelvis kan du lägga deosulor i skorna som tar bort lukten, eller använda ett doftande talkpuder för att undvika en odör.

Ballerinaskor med osynliga strumpor.
Finskorna håller längre om du bär osynliga minisockletter i dem.

3. Du har gått på myten om linne

Linneplagg hör som bekant sommaren till och många av oss tycker om att glida in i mjuka linneskjortor och byxor när det är varmt utomhus. Men att linne automatiskt betyder svalka menar modeexperten är en myt.

Annons

– Om man köper riktigt tjocka linneplagg i fin kvalitet så blir det faktiskt jättevarmt. Så de plaggen ska man undvika i sommarvärmen.

4. Du har för lite kläder på dig när det är riktigt varmt

Ett annat misstag på varma dagar menar Jenny är att man klär sig för lite. När det är riktigt varmt är det lätt att ta sin tillflykt till de korta shortsen och det lilla linnet, men det är ett misstag enligt stylisten.

– Man får inte glömma bort att kläder faktiskt erbjuder solskydd. Så klä dig inte för lite under de heta dagarna, utan bär till exempel en maxikjol och en långärmad tröja i rätt material.

Täckande plagg som solskydd, skjorta och maxi kjol.
Täckande plagg erbjuder också solskydd, tipsar modeexperten.

5. Dina toppar är för tajta på fel ställen

En riktigt vanlig modemiss när det kommer till toppar är att de är för tajt sydda i ärmen, menar Jenny. På så vis bäddar de för svett och synliga fläckar.

– Välj överdelar som sitter mer löst i ärmen och är det riktigt varmt bör du bära en topp i en helt lös och ledig siluett.

Men om den tajta toppen ändå skriker efter att bli buren finns det faktiskt ett knep för att undvika svetten. Ett gammal galatrix är att bära anti-svett-pads, förklarar modeexperten. Det är självhäftande absorberande dynor som man kan fästa i armhålan, som går att hitta på vanliga apotek.

Tips mot svett i tajt topp
Det finns ett knep för att undvika svettfläckar i tajta överdelar.
Annons