Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

5 snabba och enkla spartips

23 okt, 2020 
AvElin Samuelsson
FotografShutterstock/TT
Drömmer du om en ny lyxig vårkappa? Eller ser du framför dig hur du som pensionär har råd med det där lilla extra för lite guldkant på ålderns höst? Då är det läge att börja spara! Här får du 5 enkla tips för att komma igång.
Annons

Vi är många som drar oss för att börja spara. Så fort någon nämner ordet ”privat pensionssparande” vill man helst dra täcket över huvudet och sätta på ytterligare ett avsnitt på Netflix.

Men vi vet också hur glada vi skulle bli i framtiden om dagens jag börjar spara redan nu. Här får du fem bra tips på hur du kommer igång, och hur du sparar på bästa sätt!

1. Sätt upp mål

Drömmer du om en långhelg med kompisgänget, med lyxhotell, spa och extra allt? Eller har du kanske länge gått och suktat efter den där supersköna sängen, men som ju tyvärr kostar skjortan? Oavsett om dina framtidsdrömmar är små eller stora är det viktigt att du har ett mål – det blir så mycket roligare att spara då!

Ett kortsiktigt sparande handlar om pengar du kommer använda inom 1–5 år, och då är ett vanligt sparkonto hos din bank ett bra alternativ. Räntan är inte så hög, men å andra sidan finns det ingen risk att värdet på pengarna minskar, som det kan göra om du investerar i exempelvis aktiefonder.

Annons

Räkna ut hur mycket du behöver lägga undan varje månad för att nå ditt mål, och sedan är det bara att börja spara!

2. Spara till en buffert

Du måste inte ha ett specifikt mål för att spara, även om det kanske känns lättare och mer motiverande. Men tänk vad skönt det vore om du hade lite extra pengar på sparkontot när julen närmar sig och klapparna ska köpas, eller om växellådan på bilen plötsligt packar ihop och du inte har något annat val än att lämna in den för dyr reparation?

Genom att spara en slant varje månad har du snart en buffert för både förutsägbara och oförutsägbara händelser i livet. Även här fungerar ett vanligt sparkonto fint, där du lätt kommer åt dina pengar.

Ett långsiktigt sparande är bra om du vill ha råd med exempelvis handpenning till en lägenhet.

3. Spara långsiktigt

Vid sidan av, eller i stället för ditt kortsiktiga sparande kan det vara en god idé att spara långsiktigt också. Det här är pengar du vill använda inom de närmaste 5–10 åren, exempelvis till en handpenning till en lägenhet.

Annons

Ett bra alternativ när du vill spara långsiktigt är att öppna ett investeringssparkonto, ISK, där du får mer avkastning på pengarna än på ett vanligt sparkonto.

Ett ISK-konto är som en förvaringsplats hos din bank där du på ett relativt enkelt sätt kan spara i aktier, fonder och andra värdepapper. Du väljer själv vilka sparformer du vill ha på ditt ISK, och du kan både sälja och byta ditt innehav utan att betala skatt. I stället betalar man en årlig schablonskatt, som styrs av värdet av ditt sparande.

4. Automatiskt sparande

För att sparandet verkligen ska bli av är det en god idé att sätta upp ett autogiro. På så sätt dras det belopp du själv bestämt från lönen till ditt ISK-konto. Självklart kan du välja att föra över pengarna manuellt till ditt sparande, men tänk vad lätt det är att hellre bränna pengarna på ett par nya skor i stället…

Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen

5. Pensionsspara

Med den allmänna pensionen och om du har tjänstepension får du cirka 60–80 procent av din nuvarande lön i pension. Om du inte har tjänstepension får du mindre än 50 procent.

Annons

Vill du ha mer än så kan det vara bra med ett privat pensionssparande. Även här är ISK en bra sparform, eller att du sparar i en kapitalförsäkring.

Om du redan pensionssparar – se över vad du har för fonder och vad de har för avgifter. På Pensionsmyndighetens hemsida kan du göra en pensionsprognos som visar alla delar i pensionen: allmän pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande.

Lycka till med ditt sparande!

Läs mer:

Annons