7 saker att tänka på när du hyr ut din bostad
mAtt hyra ut sin bostad kan ge extra klirr i kassan. För att uthyrningen ska gå rätt till och för att undvika att bli lurad, är det viktigt att förbereda sig noga.
Här är sju viktiga saker att tänka på innan du hyr ut ditt hus, fritidshus eller din bostadsrätt.
1. Bostadsrätt? OK av föreningen krävs
Om du hyr ut din bostadsrätt krävs alltid godkänt av föreningen. Det är upp till varje enskild förening att bestämma om du får hyra ut eller ej.
Du får oftast hyra ut ett år per ansökningstillfälle, men det krävs "giltig anledning" till uthyrningen. Det kan exempelvis vara arbete på annan ort, studier eller att ”prov-bo” tillsammans med sambo.
2. Kolla upp hyresgästen noggrant
För att kunna sova gott om natten och veta att din lägenhet eller ditt hus återlämnas i samma fina skick gäller det att kolla upp din hyresgäst. Om personen är en släkting eller vän är det såklart tryggare.
Om personen är okänd för dig kan du be om referenser från tidigare hyresvärdar eller arbetsgivare. Du kan även ringa kronofogden eller genomföra en kreditupplysning på personen för att se att hen inte har några stora skulder.
3. Ta ut en hyra i deposition
Om du hyr ut din bostad månadsvis bör du ta en summa i så kallad depositionsavgift i samband med hyresgästens första hyresinbetalning. Denna summa kan förslagsvis vara samma summa som en månads hyra.
När uthyrningen avslutas kontrollerar du lägenheten. Om den är i fint skick betalar du tillbaka depositionen till din hyresgäst.
4. Besikta, skriv inventarielista och fota
Om lägenheten skadas eller någonting går sönder under uthyrningen måste du kunna bevisa att skadan har uppkommit under tiden som hyresgästen bott där. Därför är det viktigt att du gör en ordentlig besiktning av din bostad innan du hyr ut.
Fota olika delar av bostaden, skriv ner skicket och gör en utförlig inventarielista över de lösa ting eller möbler som du lämnar kvar i bostaden.
5. Skriv alltid ett grundligt avtal
Det skall alltid finnas ett skriftligt kontrakt mellan dig och den du hyr ut till. Ett kontrakt skall vara utskrivet och påskrivet av både dig och hyresgästen och båda två ska ha kopior eller varsitt påskrivet kontrakt.
I kontraktet bör det bland annat stå uthyrningens längd, vart hyran betalas in, kontaktuppgifter till er båda samt hur många nycklar som har getts ut, inventarielistan mm.
Idag finns det flera gratis-mallar på nätet att ta hjälp av vid kontraktskrivning. Här har Villaägarna ett gratis avtal för uthyrning av villa. Här har Fastighetsägarna ett gratis kontrakt för uthyrning av hyres- och bostadsrätt.
6. Se till att båda är försäkrade
Även om du inte bor i ditt hus eller lägenhet under tiden du hyr ut det, bör du ändå ha en aktiv försäkring. Särskilt om du har möbler eller liknande kvar i bostaden. Vissa försäkringsbolag har tilläggsförsäkringar som du kan lägga till i din ordinarie villahemförsäkring.
Om du har en bostadsrätt finns det ett särskilt bostadsrättstillägg som du kan behålla- eller lägga till när du hyr ut i andra hand, även om du själv tecknar en hemförsäkring på din nya adress.
Det är även viktigt att din hyresgäst tecknar en egen hemförsäkring. Om det sker någonting i din lägenhet som är hyresgästens skyldighet att betala bör hen ha en egen försäkring.
7. Deklarera rätt
När du hyr ut ditt hus eller din bostadsrätt måste du framföra detta i årets deklaration. Om du hyr ut ditt fritidshus eller permanenta hus för upp till 40 000 kronor per år är det skattefritt. Du får dessutom göra avdrag på 20 procent av hyresintäkten.
Med andra ord blir uthyrning upp till 50 000 per år helt skattefritt. Allt över den summan beskattas med 30 procent. Reglerna ser dock lite olika ut om du hyr ut småhus, bostadsrätt eller hyresrätt. Här kan du gå direkt till Skatteverkets hemsida och få mer information om skatteplikt vid uthyrning.
Källa: Hyresgästföreningen, Skatteverket, Rikshem