Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

7 saker att tänka på när du hyr ut din bostad

04 maj, 2022 
hyra ut bostadsrätt eller hus i andra hand
Ska du hyra ut din lägenhet, hus eller stuga? Här allt du behöver veta om deposition, kontrakt, försäkring och allt annat som bör ingå i uthyrningen.
Annons
TV: 7 saker att tänka på när du hyr ut din bostadBrand logo
TV: 7 saker att tänka på när du hyr ut din bostad

mAtt hyra ut sin bostad kan ge extra klirr i kassan. För att uthyrningen ska gå rätt till och för att undvika att bli lurad, är det viktigt att förbereda sig noga.

Här är sju viktiga saker att tänka på innan du hyr ut ditt hus, fritidshus eller din bostadsrätt.

1. Bostadsrätt? OK av föreningen krävs

Om du hyr ut din bostadsrätt krävs alltid godkänt av föreningen. Det är upp till varje enskild förening att bestämma om du får hyra ut eller ej.

Du får oftast hyra ut ett år per ansökningstillfälle, men det krävs "giltig anledning" till uthyrningen. Det kan exempelvis vara arbete på annan ort, studier eller att ”prov-bo” tillsammans med sambo.

2. Kolla upp hyresgästen noggrant

För att kunna sova gott om natten och veta att din lägenhet eller ditt hus återlämnas i samma fina skick gäller det att kolla upp din hyresgäst. Om personen är en släkting eller vän är det såklart tryggare.

Annons

Om personen är okänd för dig kan du be om referenser från tidigare hyresvärdar eller arbetsgivare. Du kan även ringa kronofogden eller genomföra en kreditupplysning på personen för att se att hen inte har några stora skulder.

kvinna hyr ut sitt hem i andra hand
När du öppnar upp ditt hem för någon du inte känner kan det kännas skönt att kontrollera personens betalningsförmåga och bakgrund innan du godkänner uthyrningen.

3. Ta ut en hyra i deposition

Om du hyr ut din bostad månadsvis bör du ta en summa i så kallad depositionsavgift i samband med hyresgästens första hyresinbetalning. Denna summa kan förslagsvis vara samma summa som en månads hyra.

När uthyrningen avslutas kontrollerar du lägenheten. Om den är i fint skick betalar du tillbaka depositionen till din hyresgäst.

4. Besikta, skriv inventarielista och fota

Om lägenheten skadas eller någonting går sönder under uthyrningen måste du kunna bevisa att skadan har uppkommit under tiden som hyresgästen bott där. Därför är det viktigt att du gör en ordentlig besiktning av din bostad innan du hyr ut.

Annons

Fota olika delar av bostaden, skriv ner skicket och gör en utförlig inventarielista över de lösa ting eller möbler som du lämnar kvar i bostaden.

5. Skriv alltid ett grundligt avtal

Det skall alltid finnas ett skriftligt kontrakt mellan dig och den du hyr ut till. Ett kontrakt skall vara utskrivet och påskrivet av både dig och hyresgästen och båda två ska ha kopior eller varsitt påskrivet kontrakt.

I kontraktet bör det bland annat stå uthyrningens längd, vart hyran betalas in, kontaktuppgifter till er båda samt hur många nycklar som har getts ut, inventarielistan mm.

Idag finns det flera gratis-mallar på nätet att ta hjälp av vid kontraktskrivning. Här har Villaägarna ett gratis avtal för uthyrning av villa. Här har Fastighetsägarna ett gratis kontrakt för uthyrning av hyres- och bostadsrätt.

6. Se till att båda är försäkrade

Även om du inte bor i ditt hus eller lägenhet under tiden du hyr ut det, bör du ändå ha en aktiv försäkring. Särskilt om du har möbler eller liknande kvar i bostaden. Vissa försäkringsbolag har tilläggsförsäkringar som du kan lägga till i din ordinarie villahemförsäkring.

Annons

Om du har en bostadsrätt finns det ett särskilt bostadsrättstillägg som du kan behålla- eller lägga till när du hyr ut i andra hand, även om du själv tecknar en hemförsäkring på din nya adress.

Det är även viktigt att din hyresgäst tecknar en egen hemförsäkring. Om det sker någonting i din lägenhet som är hyresgästens skyldighet att betala bör hen ha en egen försäkring.

7. Deklarera rätt

När du hyr ut ditt hus eller din bostadsrätt måste du framföra detta i årets deklaration. Om du hyr ut ditt fritidshus eller permanenta hus för upp till 40 000 kronor per år är det skattefritt. Du får dessutom göra avdrag på 20 procent av hyresintäkten.

Med andra ord blir uthyrning upp till 50 000 per år helt skattefritt. Allt över den summan beskattas med 30 procent. Reglerna ser dock lite olika ut om du hyr ut småhus, bostadsrätt eller hyresrätt. Här kan du gå direkt till Skatteverkets hemsida och få mer information om skatteplikt vid uthyrning.

Se också: 5 tips – så höjer du värdet på bostadenBrand logo
Se också: 5 tips – så höjer du värdet på bostaden
Annons