Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Förhandla räntan för bolån – tjäna tusentals kronor

25 nov, 2022 
AvJohanna Bengtsson
FotografNordnet/ TT
Förhandla ränta bolån som Frida Bratt
Spara upp till 30 000 kronor om året genom att få rabatt på ditt bolån! Här avslöjar sparekonomen Frida Bratt de bästa argumenten för att förhandla ner räntan för bolånet.
Annons
4 tips för högre lön - så löneförhandlar du bästBrand logo
4 tips för högre lön - så löneförhandlar du bäst

Med dagens höga räntor är det viktigare än någonsin att ringa banken och förhandla räntan på bolånet. Det kan kännas både nervöst och framfusigt att pruta ner räntan – men om du gör det kan du tjäna tiotusentals kronor.

– Det är jätteviktigt att du förhandlar. Bankerna går efter något som kallas listränta och tanken är att man kan få rabatt på den. Får du inte ned rabatten kan det handla om att du betalar en procent högre ränta än du borde. Har du ett lån på tre miljoner motsvarar det 30 000 kronor per år. Lyfter man inte luren missar man rabatten och får en listränta istället för en snittränta, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Förhandla ränta på lån med sparekonom Frida Bratt på Nordnet

3 bästa argumenten för att förhandla ränta för bolån

Här avslöjar Frida Bratt de tre bästa argumenten för att förhandla ner räntan på ditt bolån hos banken.

Annons

1. Du är en stabil kund

Banken vill inte riskera att du inte kan betala tillbaka lånet, därför måste du framställa dig själv som är en stabil kund. Tryck på vikten av att du har en stabil inkomst och att du har bra koll och ordnad ekonomi. Du är en trygg kund som banken vill ha, helt enkelt.

2. Banken tjänar på dig

Att du har ett stort lån hos banken behöver inte vara till din nackdel i förhandlingen. Kom ihåg att banken tjänar pengar på dig i form av ränta och att detta är någonting som du kan använda som argument. Äldre personer som har betalat av mycket av sitt lån eller personer som har ett lågt bolån får ofta sämre ränta. ”Jag har ett stort lån hos er och betalar mycket pengar, därför bör ni ge mig en lägre ränta”, är ett bra argument.

3. Du är beredd att byta bank

Det bästa och mest kraftfulla vapnet du har är att ”hota” om att byta bank när du förhandlar ränta för bolån. Bankerna är olika mån om att behålla sina kunder, men de allra flesta är snabba med att ge ett bra erbjudande om du är på väg ifrån dem. Kan de inte matcha dina krav och förhandla ner räntan bör du se dig om efter en ny bank.

Annons

Stor skillnad på räntan hos bankerna

Det handlar inte bara om att försöka få till en bra rabatt på listräntan när du förhandlar räntan på bolån. Valet av bank är också avgörande för hur hög eller låg räntan blir. Generellt har storbankerna alltid högst ränta.

– Nya, mindre banker är mer måna om att locka till sig nya kunder. Om man vill pressa ner sin ränta ska man gå till dem som vill plocka marknadsdelar och växa, de är mer förhandlingsvilliga. Trots högre ränta är många ändå kvar hos storbankerna med argumenten att det är tryggt eller att man har en god relation till sin bankman, säger Frida Bratt och ger ytterligare ett räkneexempel:

– Idag är det är ett stort spann mellan den högsta- och den lägsta räntan hos olika banker. I dagsläget ligger den högsta räntan hos en bank på 3,2 procent och den lägsta på 2,7 hos en annan. Har du ett lån på 3 miljoner motsvara de 0,5 procentenheterna i skillnad 15 000 kronor per år.

Akta dig för dåliga villkor

Kvinna som förhandlar räntan för bolån hos banken med bästa argumenten
Det gäller att vässa argumenten och granska villkoren noga om du vill lyckas med att förhandla ner räntan för bolånet hos banken.

Vare sig du väljer rörlig eller bunden ränta när du förhandlar räntan för bolån, finns det en fallgrop du skall akta dig för i förhandlingen med banken.

– Banken brukar argumentera för att man skall bli helhetskund, det vill säga att flytta alla andra lån, försäkringar och sparande till banken. Det kan löna sig i vissa fall, men det gäller att vara på sin vakt. Även om själva bolåneräntan blir lägre som helhetskund, gäller det att räkna på helheten. Flytten kan innebära sämre villkor och högre avgifter på sparandet och pensionen, vilket leder till att helheten blir dyrare för dig i slutändan.

Annons