Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg
1:33

Efter reklamen: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg

(1:33)

Slå på ljud

Det har blivit självklart för nästan alla svenskar att använda sig av Bank-id, åtminstone några gånger i veckan. Den digitala identifieringsappen krävs för att kunna logga in på olika appar, för att betala med Swish och ofta för att kunna göra internetköp.

3 fördelar med att betala räkningar med kreditkortet – så gör du!

Men eftersom Bank-id används för att logga in på så många appar som hanterar pengar gör också att många försöker utnyttja appen för bedrägerier och för att lura folk på deras besparingar.

Med tiden har allt fler försökt utnyttja den digitala utvecklingen, och har dessutom blivit väldigt duktiga på det. Därför har Bank-id nu själva gått ut med en varning på sin hemsida för att uppmana sina användare till försiktighet – och hindra folk att kliva i bedragarnas gillrade fällor.

”Just nu förekommer det falska SMS-utskick och telefonsamtal som utger sig för att komma från BankID. Vi kontaktar aldrig användare på det sättet. Radera meddelandet eller avsluta samtalet utan att följa några uppmaningar i det,” står det i en banner på hemsidan.

Så gör du för att undvika att bli lurad med ditt Bank-id

Företaget ger också sina bästa tips för att inte bli utsatt för bedrägerier, och att inte låta sig luras av de som försöker komma åt ens pengar och identitet.

Det första och kanske viktigaste steget är att alltid läsa vilken text som visas i appen när du ska använda Bank-id för att godkänna något. Om du är osäker på vad du godkänner, välj då att avbryta i stället. Lämna heller aldrig ut ditt Bank-id till någon, och använd inte appen för att någon annan vill att du ska göra det.

Smarta funktionen i Swish som du antagligen missat

Om du har blivit utsatt för bedrägeri bör du genast spärra ditt Bank-id och kontakta din bank.

Källa: Newsner.

Mest läst