7 tips för att köpa eleganta men billiga julklappar
Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg
1:33

Efter reklamen: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg

(1:33)

Slå på ljud

I dessa tider vill vi inte spendera tusentals kronor på julshopping, varken för plånboken- eller miljöns skull. Men det går faktiskt att ge bort eleganta julklappar – som samtidigt är billiga! Allt du behöver göra är att planera dina inköp noga och börja julhandla i tid.

7 tips för att köpa billiga julklappar

Här är sju knep för att kunna köpa så billiga julklappar som möjligt, som samtidigt är fina och uppskattade.

1. Beställ tidigt – slipp expressfrakt

Ju tidigare du gör dina inköp, desto billigare blir de. Om du är ute i god tid har du möjlighet att jämföra hemsidor för att få det bästa priset. Du har även större chans att få en billig fraktkostnad. Kom ihåg att leveranstiden är längre runt jul då många beställer. Är du ute i god tid slipper du lägga pengarna på dyr expressfrakt eller på ytterligare inköp när julklappen inte hinner anlända i tid.

3 fördelar med att betala räkningar med kreditkortet – så gör du med julklappsinköpen!

2. Planera och kombinera

Fraktkostnaderna äter snabbt upp julbudgeten. De flesta hemsidor erbjuder dock gratis frakt om du handlar för en viss summa pengar. Köp inte för köpandets skull, men passa på att köpa i samma onlinebutik till flera olika personer. Planera dina inköp till varje person genom exempelvis en lista i din mobil. När du skall beställa en gåva tar du en kik i din lista och ser om du kan slå två flugor i en smäll och spara frakten och får billigare julklappar.

Kvinna som julhandlar i tid för att kunna köpa billiga julklappar.

Att kunna hålla nere kostnaderna och köpa billiga julklappar kräver lite planering, men gör stor skillnad i plånboken.

Foto: TT

3. Ge bort tid framför pengar

Tiden är dyrbar. Så varför inte ge bort det dyrbaraste du har? Ge av din tid och gör någonting mysigt tillsammans med dina nära. Bjud in din bror, mormor eller gamla faster på en lyxig mat- eller vinprovning. Tänd ljus, duka bordet elegant och prova olika sorters choklad, ostar eller viner tillsammans.

Nya regeln ska avslöja om rean är äkta – eller om butiken luras

4. Ge bort färre gåvor

Du har hört det förr och det tål att sägas igen: det är dags att skära ner på julklapparna. Vi lovar att de flesta i din släkt eller vänkrets redan har tänkt tanken, se detta som en hint att göra slag i saken. Föreslå att köpa en present till en person var, eller köp enbart till barnen i år. Testa att dra ner på klapparna i år och se hur mycket pengar ni kan tjäna in. Kanske kan ni åka på en minnesvärd resa ihop för pengarna?

5. Skippa julklappsleken

Visst är det roligt att träffas och leka julklappsspel med kollegorna eller bokklubben. Men är det värt att spendera pengar för att få ytterligare en mugg med tokigt motiv eller ännu en chokladask? Tänk på att varje extra utgift som du lägger på onödiga småsaker i en julklappslek kan du i stället spendera på gåvor till de som verkligen står dig nära.

Kvinna har sparat genom att köpa fina men billiga julklappar

Undvik julklappsspel och få mer pengar över som du kan spendera på de som betyder allra mest.

Foto: Pexels

6. Utnyttja presentkort

Leta fram gamla presentkort som du har fått en gång i tiden, men som du ännu inte har utnyttjat hela beloppet på. Kanske är det dina gamla presentkort som gör det möjligt att kunna köpa en lyxig och elegant gåva i år? Se presentkorten som en välbehövlig rabatt på årets julklappar.

7. Gå ihop flera stycken

Ett smart sätt att sänka kostnaderna på julklappar är att gå ihop flera stycken. Be alla i barnens klass att baka eller köpa något ätbart och sätt ihop en stor presentkorg till läraren. Gå ihop med dina syskon för att köpa en fin och lyxig gåva till era föräldrar. Eller varför inte samla in 10-20 kronor var i laget och köpa en blomma till barnens tränare. Ju fler ni är, desto bättre och billigare blir gåvorna!

Vill du har fler tips på hur du kan köpa billiga julklappar? Läs mer om billiga julklappar och hur nya regeln avslöjar om det är äkta rea eller om butiken luras.

Inspiration: ramseysolutions.com

Mest läst