Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Bli fri från oron för pengar och lev ditt drömliv

09 jun, 2021 
AvAnna Björe
Fotografstefan tell
Mia Ingelström
Drömmer du om att bli rik och göra vad du vill? Slippa vara begränsad av pengar? Förmögenhet ger ekonomisk frihet men den friheten går att få på andra sätt också. Trygghet och glädje kommer på köpet.
Annons
Eva Dahlgrens stilögonblick genom tidernaBrand logo
Eva Dahlgrens stilögonblick genom tiderna

Pengar är en resurs och har du koll på dina inkomster och utgifter kan redan det ge frihet. Mia Ingelström, ekonomi-PT, säger att ekonomisk frihet många gånger handlar om att veta vad man vill göra med sitt liv.

Personlig utveckling och att göra val som till en början kan kännas obekväma eftersom de innebär förändring. Våga välja bort och stå upp för sig själv. Då blir du lyckligare, tryggare, gladare och mindre stressad, framhåller hon.

- Alla kan ge sig själv chansen att förverkliga sina drömmar med de resurser som man har eller skaffar sig. Du kanske inte kan bli ekonomiskt fri i bemärkelsen oberoende av pengar, men du kan känna ekonomisk frihet. Göra det du vill med dina pengar och skita i vad andra tycker.

Annons

Hur vill du att livet ska se ut i framtiden?

Pandemin har gett många en paus och tid tänka över sina liv. Ett ofrivilligt avbrott från vardagslunken som fött nya tankar och idéer. Om du jobbat hemifrån under corona vill du kanske göra det mera, slippa resor till jobbet och få tid över. Spara miljön på samma gång.

Eller så uppskattar du tiden på jobbet ännu mer än förut, jobbarkompisarna och utmaningarna och vill satsa på att utveckla dig jobbmässigt?

Men du kan också ha insett att arbetet inte betyder allt. Att du kan dra ner på karriärambitionerna och låta ”det andra livet”- familjen, vännerna, fritidsintressena - få styra mer än lönen och titeln du har? Måhända byta arbete och göra något annat.

Oavsett vad du kommit fram till kan det leda till större frihet och lycka.

-Bromsa in en stund och gör dig fri från förutfattade meningar om hur det ”ska” vara. Gå till dig själv. Vad vill du göra och lägg sedan upp en plan, säger Mia Ingelström.

Annons

Reste i ett år med tre barn

Hon gjorde själv precis det, rannsakade sig själv och genomförde en stor förändring. Det började med att hon och hennes man tog med sig barnen och reste i världen ett år när de fått sitt tredje barn och insåg att de skulle klara det ekonomiskt. De hade sin föräldrapenning, hyrde ut huset, ställde av bilen och tog tjänstledigt. Fick tid att landa och tänka efter.

-När vi kom hem jobbade jag i tre dagar innan jag sade upp mig och startade mitt företag. Nu har jag ett arbete som jag älskar och tid till det jag vill göra. Klart att det var oroligt ett tag i början men vi visste att vi kunde leva på en lön en period.

Att skaffa sig kontroll över inkomster och utgifter var Mias första steg på vägen till ekonomisk frihet.

-I dag vet vi att vi klarar oss vad som än händer. Vi är inte styrda av pengar och det ger trygghet och livskvalitet. Vi har balans mellan inkomster och utgifter och betalar för det vi vill ha. Vi skulle till exempel kunna byta till billigare boende men vi trivs och då är boendekostnaden inte jobbig. De utgifter vi har är resultat av våra aktiva val, säger hon.

Annons

Hitta dina drömmar - och strunta i andra

Med det sagt är det ändå lätt att fastna i ekorrhjulet. Arbetet ska finansiera semesterresor, bil, bostad, prylar, abonnemang. Allt ska skötas om och det kostar pengar som gör att du måste jobba ännu mer. Men behöver du och ni allt det ni konsumerar? Går det att anpassa inkomster och utgifter bättre och få mer tid? Ändra livsstil, helt enkelt.

-Är konsumtion lycka? Eller är lycka tiden med familjen och tid att göra annat? Tid är värdefull valuta och pengarna bara en resurs som faktiskt ger dig mer tid när du förstår sammanhangen. Du kan bestämma själv! Ändra vanor och beteenden och sträva mot dina drömmar, inte andras. Det som ger just dig lycka, säger Mia.

Spara dig rik

Vill du bli oberoende ekonomiskt och i stället leva på avkastningen från ditt sparkapital, utan att det minskar i värde? Enligt fyraprocentregeln har du statistiskt sett goda möjligheter att göra det i minst 30 år om du årligen konsumerar för en summa som är max 4 procent av sparkapitalet. Du ska alltså spara ihop motsvarande 25 årsbudgetar i storlek som du investerat på aktiemarknaden.

Om du exempelvis gör av med 200 000 kr/år, knappt 17 000 kr/månad, behöver du ha ett sparkapital på 5 miljoner. Är din årsbudget 300 000 kr, 25 000 kr/mån, behöver du ha ett sparkapital på 7, 5 miljoner.

Annons