Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Då ska du börja prata med barn om pengar – enkla knepen

30 jun, 2023 
AvJohanna Lejon
FotografPexels
När ska man börja prata med sitt, och andras, barn om pengar? Och hur gör man det, på bästa sätt? Här är enkla knepen och tipsen att tänka på.
Annons
Expertens 5 bästa tips när du sparar pengar till dina barnBrand logo
Expertens 5 bästa tips när du sparar pengar till dina barn

När ska man börja ge barn veckopeng? När är ett barn redo för att ha ett eget betalkort? Och hur förklarar man egentligen värdet av pengar, för ett mindre barn? Ja, det här är frågor som de flesta föräldrar någon gång står inför – antingen förr, eller senare. Men hur ska man tänka egentligen? Sajten Pengapeppen, och deras Instagramkonto, har samlat en rad olika tips, och knep, för alla föräldrar, eller andra vuxna, som vill guida sina, eller andras, barn rätt i den djungel av ekonomi, pengar, appar, swish och annat som finna och sker i vår omvärld.

”Genom Pengapeppen hoppas vi uppmuntra och inspirera föräldrar och barn till en öppen, rofylld och lärorik dialog om pengar. I vårt nästintill kontantlösa samhälle blir pengar och dess värde mer eller mindre ett abstrakt begrepp, och desto svårare för föräldrar att förklara och för barn att förstå”, slår Pengapeppen fast.

Annons

Men fortsätter:

”Genom Pengapeppen vill vi lägga grunden för att morgondagens vuxna ska kunna kliva ut i vuxenlivet med goda, sunda och hållbara tankar kring ekonomi, tankar som minimerar risken för att de ska hamna i en obalanserad privatekonomisk situation.”

Visste du till exempel att vanor kring pengar bildas redan när barnet är så litet som sju år gammal? Och man kan börja prata med barn om pengar tidigare än så. Redan vid fem års ålder.

Nyfiken på Pengapeppen? Här är några typiska frågor, ställda på sajten och i Pengapeppens grupp på Facebook samt på Instagram.

Hur förklarar jag att vi inte kan köpa allt barnen vill ha?

”Alla familjer har olika ekonomiska möjligheter. Att inte ha råd med något och behöva säga nej till sitt barn kan kännas svårt både för dig och ditt barn. Men ditt barn förstår ofta om du förklarar. Lyssna på ditt barn och prata om det ni har i stället för att fokusera på det ni inte har. Kanske kan du och ditt barn tillsammans prioritera vad de pengar som är över efter att alla måsten är betalda ska gå till, gör ditt barn delaktigt för att skapa förståelse istället för frustration”, meddelar Pengapeppen.

Annons

När är barn redo för veckopeng?

”Om du ger ditt barn veckopeng lär det sig ta ansvar och hushålla med sina egna pengar. Det kan vara bra att komma överens om vissa grundkrav för att få veckopengen innan man börjar. Det lär ditt barn att pengar oftast kräver någon slags motprestation. Samtidigt är det okej att inom ramarna låta barnen spendera pengarna på det de vill, det är ju trots allt deras pengar. Men kom ihåg – när pengarna är slut så är de det. Precis som i vuxenlivet”, skriver Pengapeppen.

Annons