Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Därför kan utdelningsaktier vara rätt strategi för dig

23 sep, 2021 
AvEva Rydinger
Fotograftt
Kvinna med pengar
Utdelningsaktier, alltså aktier i bolag där delar av vinsten delas ut till aktieägarna, är säkra inkomster menar många. Tråkigt, säger andra. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet menar att det handlar om olika sparstrategier.
Annons
DIY: Så torkar du kryddväxterBrand logo
DIY: Så torkar du kryddväxter

Det finns två vägar att tjäna pengar på aktier. Antingen genom att aktiens kursvärde ökar så att du kan sälja aktien för mer än vad du köpte den för. Eller genom aktieutdelningar – en del av bolagens vinster delas ut till aktieägarna. Men det är inte alla aktiebolag som ger utdelning. Ofta handlar det om stora bolag med lång historia. Nya bolag som är i tillväxtfasen brukar inte dela med sig av vinsten, de behöver den helt enkelt för att kunna växa. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet:

– De bolag som delar ut är de som gör en stabil vinst varje år och inte växer lika mycket. De bolag som inte har nått så långt i sin mognad gör det ofta inte. Då är det istället kursökningen som kan vara intressant.

Annons

Aktieutdelning är inte en bonus

De stora bolagen behöver inte ha pengarna på hög utan väljer att dela ut delar av vinsten till storägare, fondsparare och aktieägare som ett tack för att man investerar i bolagets verksamhet. Och för att klargöra: aktieutdelningar är inte samma sak som bonusar.

– Det är viktigt att se på aktieutdelningar för vad de är och att de är viktiga ur ett samhällsperspektiv. Till exempel för aktieägare som stiftelser och förvaltningsfonder där pengarna går till såväl kulturstipendier som vetenskapliga projekt. Utdelningarna går också många gånger till AP-fonder och då handlar det i slutändan om våra pensioner. Ibland kan det låta i debatten som att utdelningar är fult, säger Frida Bratt.

Så varför köper man inte bara utdelningsaktier om det nu är så bra?

– Det handlar helt enkelt om olika strategier. En annan väg är istället att köpa aktier med chans till en rejäl kursökning. Här handlar det om att träffa rätt raketer, hitta de som far i väg rejält, och dessa finns normalt sett inte bland utdelningsbolagen.

Annons

Olika bolag, olika nyckeltal

Utdelningen hos de olika aktiebolagen kan se mycket olika ut. För att lista ut vilka bolag som har högst direktavkastning behöver man jämföra utdelningen i förhållandet till kursen.

– Om direktavkastningen är 5-6 procent då är det jättebra. Men det går egentligen inte att säga så rakt av och man ska inte stirra sig blind på nyckeltalet. Kursen kan ha fallit och då blir procentsatsen högre. Ta reda på varför nyckeltal är tvåsiffrigt. Var noga med det!

Historiskt har utdelningsaktiernas kursökning varit stabil men det kan skilja sig åt mellan olika sektorer. Frida Bratt nämner bankbolagen och Telia som typiska utdelningsaktier. Så vilka är de bästa utdelningsaktierna på stockholmsbörsen just nu?

– Fastighetsbolagen med Castellum och Hufvudstaden är intressanta och har höjt sin utdelning nästan år efter år. Volvo har också blivit en stabil utdelningsaktie där de senaste åren gett en extra utdelning, med undantag för fjolåret. Många ser Volvo som en högutdelare idag, avslutar Frida Bratt.

Annons