Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

De startade aktieklubb för att finansiera sina resor

01 jun, 2021 
AvSusanna Lidström
FotografPrivat
Maria Asmundsson
Nästan var femte svensk äger aktier, och allt fler går ihop i klubbar för att investera tillsammans. Maria Asmundsson tillhör pionjärerna. För 22 år sedan startade hon en aktiesparklubb med ett gäng kollegor och kan nu blicka tillbaka på ett antal roliga resor som de finansierat med sitt gemensamma sparande.
Annons
Anders Öfvergård knackar på hos The Sounds-sångerskan Maja IvarssonBrand logo
Anders Öfvergård knackar på hos The Sounds-sångerskan Maja Ivarsson

Första resan gick till Island, den senaste till Malta – precis innan pandemin slog till. Däremellan har de hunnit med såväl Barcelona och Krakow som långweekend i Båstad och Visby. Och en massa trevliga middagar, då de träffats för att lägga upp nästa investering i den aktieportfölj som de tillsammans äger genom Aktiesparklubben Snygg och Rik UPA.

Ja, det var så de kallade sig vid det där första konstituerande mötet i maj 1999.

– Det var som ett skämt från början, men sedan har namnet hängt kvar, vilket har lett till en hel del fnissiga reaktioner genom åren. Inte kunde vi ana då, att vi 22 år senare skulle ha upplevt så mycket roligt tack vare den här klubben. Faktum är att den har gjort våra liv rikare på så många sätt, säger Maria Asmundsson, initiativtagare till aktiesparklubben som numera har sex medlemmar.

Annons

Aktierna är ett sätt att hålla kontakten

Två har gått ur sedan det hela startade. Då var de åtta kvinnliga kollegor som jobbat på samma fastighetsbolag sedan början av 1990-talet och trivdes väldigt bra tillsammans. När flera av dem började söka sig vidare till nya jobb ville de hitta ett sätt att hålla kontakten.

– Vi pratade om både syjunta och bokklubb, men det passade inte oss. Jag och en kollega hade just varit på rådgivning hos en bank där vi hört talas om aktiesparklubbar, så vi slängde upp detta som alternativ och alla nappade. På den tiden var det fortfarande ganska knöligt att komma igång, men efter lite letande hittade vi stadgar att använda oss av hos Aktiespararna, och en bank som hjälpte oss att öppna de konton vi behövde, säger Maria Asmundsson och förklarar att det är mycket enklare nuförtiden.

En stark gemenskap har vuxit fram genom klubben

De senaste tio åren har utvecklingen på Internet exploderat, och förutom bankerna finns ett antal nischade nätmäklare som också erbjuder tjänster för privatpersoner som vill spara i aktier tillsammans.

Aktiesparklubben på resa
Aktiesparklubben på resa

– De första åren var jag tvungen att ringa banken för att lägga våra order. Numera kan jag sitta i soffan med mobilen och knappa in dem direkt efter att vi haft möte. Det är supersmidigt, säger Maria Asmundsson och konstaterar att det är mer än aktieportföljen och den digitala tekniken som har förändrats sedan starten:

Annons

– Vänskapen har utvecklats med åren och vi har byggt upp en stark gemenskap, framför allt genom de fina reseminnen vi delar. Mångas liv har också förändrats mycket. Vi har följt varandra genom allt från giftermål och barn som fötts och vuxit upp – till jobbkriser, skilsmässor och sjukdom.

Hela tiden har aktiesparklubben funnits kvar med sina regelbundna möten, där medlemmarna pratar om betydligt mycket mer än pengaplaceringar. Under pandemin har de bara haft digitala möten och ett par promenadträffar. Men i vanliga fall ses de tre gånger per år för att äta middag ihop, oftast hemma hos någon av medlemmarna, och nu längtar de efter att den traditionen kan återupptas.

Pengar som får jobba länge på börsen kan bli ett stort kapital

Viktigast har ända sedan starten varit att fortsätta umgås och hålla insatserna på en rimlig nivå så att alla kan vara med.

– De första åren hade många småbarn och halvkämpig ekonomi med ständigt vabbande och andra påfrestningar. Så vi började med låga insatser på 100 kronor i månaden per person, och det var alltid den som hade det kärvast som fick sätta standarden. Sedan har vi ökat sparandet i ett par omgångar och är nu uppe i 400 kronor per månad. Principen har hela tiden varit att det här inte ska belasta vardagsekonomin för familjen, säger Maria Asmundsson och poängterar att ingen av medlemmarna kunde något om aktier när de startade klubben.

Annons

Idag är de allihop mellan 50 och 60 år gamla, och har av egen erfarenhet fått upp ögonen för att pengar som får jobba länge på börsen förökar sig och kan växa till ett stort kapital.

– Man behöver inte kunna särskilt mycket för att börja: Gå in med små poster i varje bolag och sprid riskerna över flera branscher. Det har funkat jättebra för oss, trots att vi upplevt två rejäla börsras under den här tiden – IT-kraschen efter millennieskiftet och finanskrisen 2008. Den första var värst, för då var vi så ovana, men vi ändrade inte våra rutiner. Så det enda som hände i praktiken var att vi fick skjuta upp nästa resa i något år, säger Maria Asmundsson och pekar ut minimal administration som en framgångsfaktor bakom den stabila värdeutvecklingen i deras aktieportfölj:

– Vi jobbar allihop och har inte tid att följa marknaden på daglig basis. Omplaceringar i vårt innehav gör vi bara när vi ses, aldrig mellan mötena. Det innebär att vi har suttit still i båten och inte agerat i panik vid tillfälliga börssvängningar. Med tiden har det gett oss allt större vinst på portföljen, vilket gör att vi kan unna oss mer när vi reser numera än vi gjorde i början.

Annons

Har alltid kvar minst 50 000 kronor på kontot

För det är ju det som hela tiden varit det grundläggande syftet med Aktiesparklubben Snygg och Rik UPA – att tillsammans göra nåt kul för pengarna och sätta guldkant på tillvaron utan att det belastar familjeekonomin.

– Inför varje resa säljer vi av en del av innehavet. Det är då vi gör de största förändringarna och passar på att stuva om bland aktieposterna, men vi har som regel att alltid ha kvar minst 50 000 kronor på kontot. Sedan sparar vi på som vanligt och bygger successivt upp värdet igen. Idag har vi ett tjugotal aktier med ett innehav från 3 000 kronor till 15 000 kronor styck, säger Maria Asmundsson och målar upp en positiv framtidsbild för sin aktiesparklubb efter pandemin:

– Vi ser fram emot att kunna fortsätta resa och fira både 30-, 40- och 50-årsjubileum.

Tips för att komma igång

Ett antal personer som vill gå ihop för att äga aktier tillsammans kan enkelt starta en aktiesparklubb. Eftersom sparandet är tänkt att pågå under lång tid är det bra om medlemmarna känner varandra väl, har förtroende för varandra och trivs ihop. Den enklaste formen för en klubb är ett så kallat enkelt bolag, med ett avtal som reglerar verksamheten. När alla medlemmar skrivit under avtalet är aktiesparklubben bildad.

Exempel på hur ett bolagsavtal för en klubb kan se ut finns hos Aktiespararna.

Annons