Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Ekonomiska varningstecken – så vet du om du behöver få koll på ekonomin

16 dec, 2021 
AvJohanna Bengtsson
FotografUnsplash, pexels
varningstecken ekonomiska problem
Drar du dig för att öppna posten? Nallar du av sparpengarna och ljuger om dina inköp för familjen? Här är fem tydliga tecken som visar att du behöver ta kontroll över din ekonomi.
Annons
Så får du ekonomin att gå ihop i julBrand logo
Så får du ekonomin att gå ihop i jul

Var tjugonde person i Sverige har skulder hos Kronofogden. Men innan dina obetalda fakturor eller sena betalningar hamnar där, finns det hjälp att få. Ett första steg mot en hälsosam privatekonomi är att själv inse dina konsumtionsvanor.

Här är fem tecken som visar att det är dags att ta kontroll över din ekonomi.

1. Utgifterna är större än inkomsterna

För att ha en fungerande privatekonomi måste inkomsterna matcha utgifterna. Om du varje månad gör av med mer pengar än du tjänar bör du stanna upp och se det som ett varningstecken.

För att få svart på vitt vart dina pengar tar vägen varje månad behöver du göra en budget. Konsumentverkets budgetkalkyl är ett bra hjälpmedel för att göra en budget där inkomster och utgifter är i balans.

Annons

2. Du handlar för pengar du inte har

”Köp nu – betala sen” är en vanlig lockelse hos nätbutikerna, men det kan ha förödande konsekvenser för din ekonomi.

Har du flertalet gånger köpt saker på faktura för att du inte haft råd, men sedan behövt ta ett lån för att kunna betala fakturan? Eller lever du på kredit de sista dagarna i månaden? Då har du börjar gå över en gräns som kan leda till onödiga räntor och skulder.

att handla på kredit
Köp på kredit kan leda till livslånga skulder om du inte betalar av lånen i tid.

Gör dig själv en tjänst och köp enbart saker när du har betalat av alla fasta kostnader och fakturor och fortfarande har pengar kvar på kontot.

3. Du tar av sparpengarna

Självklart kan du vid enstaka tillfällen och vid oförutsedda händelser använda pengar som du egentligen har sparat ihop till annat. Men om det har blivit en vana att varje månad (eller vecka) nalla en summa från ditt sparkonto bör du se det som ett varningstecken.

Annons

Granska ditt beteende för att ta kontroll: Vad använder du pengarna till? Är det inkomsten som är för liten, som gör att du tar av sparpengarna? Eller är det utgifterna som är för stora?

4. Du ljuger om dina inköp

Att ljuga om pengar är sällan ett gott tecken. Självklart behöver inte var och varannan människa veta saker om din ekonomi, men transparens mot nära och kära är ett sunt tecken.

Om du börjar gömma prylar som du shoppat, kastar kvitton eller ljuger om vad dina inköp kostade så kanske du behöver fundera kring vad det är du försöker dölja och varför.

5. Din ekonomi stressar dig

Vi har alla någon gång känt stress över vår ekonomi. Det är svårt att sia om framtiden och ibland får vi oförutsedda utgifter. Ligger du vaken om natten och oroar dig för vad du ska göra om bilen går sönder? Eller om du blir sjukskriven? Funderar du de sista veckorna varje månad på hur du ska ha pengar över till mat?

Då kan du behöva hjälp för att få kontroll över din ekonomi. De flesta kommuner ger gratis rådgivning om privatekonomi från budget- och skuldrådgivningen. Här kan du läsa mer.

Annons