Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Enkla spartips i vardagen – 8 knep

18 nov, 2021 
AvJohanna Bengtsson
FotografTT, PExels
Spartips i vardagen
Du behöver inte göra stora, drastiska förändringar i ditt liv för att spara mer pengar. Genom några enkla knep i vardagen kan du spara in tusentals kronor varje år. Här är våra 8 bästa spartips!
Annons
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronorBrand logo
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronor

Många bäckar små är ett ordspråk som sannerligen gäller när det handlar om att spara pengar. Små utgifter här och där i vardagen växer snabbt till tusenlappar. För att stoppa den onda cirkeln behövs dock inga stora och jobbiga förändringar.

Med några enkla knep går det att spara in slantar – varje dag. Här har vi samlat våra bästa tips för att spara mer pengar i vardagen.

8 enkla spartips i vardagen

Några av tipsen kanske är helt nya för dig, medan andra är värda att påminnas om, åter och åter igen.

1. Håll dig till 48-timmarsregeln

Är din första impuls att köpa den där snygga tröjan som precis poppat upp i annonsen på sociala medier? Stopp och belägg!

Ekonomiexperter och forskare menar att hjärnan triggas av snabba köp, men om du istället låter impulsen lägga sig och sover på saken är risken faktiskt ganska liten att du vill ha plagget 48 timmar senare.

kvinna som shoppar
Låt inte impulsshoppingen ta över. Lägg tillbaka kortet i plånboken och sov på saken.

2. Låna prylar av vänner, grannar och bekanta

Behöver du ett verktyg eller en pryl som du troligtvis bara kommer att använda en gång? Ta då chansen att låna den istället för att panikköpa.

Annons

Fråga vänner och familj eller ladda ner hyr-appen Hygglo. Där identifierar sig alla utlånare och låntagare säkert med BankID och sedan är det bara att börja hyra saker av varandra. I de flesta städer finns även byggvaruhus som hyr ut verktyg per timme eller dygn.

3. Rädda överbliven mat

Så kallade “maträddar-appar” har blivit allt fler. I toppen ligger Karma och To good to go som erbjuder överbliven mat till en billig peng i de flesta medelstora städer. I apparna finns allt från frukostpåsar till fika, soppor och rejäla middagar som blivit över hos din lokala butik, restaurang eller café. Gör gott för både plånboken och miljön, helt enkelt.

4. Köp färre prylar - men av högre kvalité

Att försöka spara pengar i vardagen, men samtidigt välja den dyra prylen framför den billiga, är en ekvation som kanske verkar motsägelsefull. Men faktum är att du tjänar på det i längden.

Om du investerar i en bättre produkt av högre kvalité (och därmed också ett högre pris) håller den längre och du slipper köpa nytt så fort den billiga varan går sönder. I många fall har en dyrare vara dessutom en längre hållbarhetsgaranti som gör att du kan byta in den och få en ny vara gratis om den går sönder.

Annons

5. Byt från pappers- till e-faktura

Idag skickar fortfarande flera företag ut fakturor på papper. Varför? För att de ofta tar ut en fakturaavgift på 20-40 kronor för fakturan och därmed tjänar pengar.

Hos de flesta företag går det enkelt att byta från pappersfaktura till e-faktura och därmed slipper du kostnaden. 30 kronor må låta lite, men betalar du fyra sådana fakturor i månaden sparar du nästan 1500 kronor om året på e-faktura.

6. Ladda ner e-böcker och ljudböcker gratis

Det är lätt att missa att biblioteken runt om i landet idag erbjuder både e-böcker och ljudböcker via webben. Dessutom är det helt gratis! Med andra ord, behöver du verkligen köpa fysiska böcker eller prenumerera på olika ljudboks-appar varje månad?

kvinna lånar böcker
I flera större städer finns det second hand-bokhandlar där du kan köpa begagnade böcker till ett billigt pris.

7. Spara dina ”icke-köp”

Att spara pengar i vardagen handlar i mångt och mycket om att inte småhandla. För att belöna dig själv varje gång du avstår från ett köp tar du summan av ditt ”icke köp” och för över till ditt sparkonto. Du kommer att bli förvånad över hur mycket pengar du tjänat in genom att inte köpa den där take away-kaffen, blomman eller nya väskan.

Annons

8. Skippa eller pausa gymkortet

Handen på hjärtat, får du fler antal mail med ämnesraden ”vi saknar dig” från ditt gym, än antal gånger du faktiskt tränar där?

Trenden att gå på gym var stor för några år sedan och vi är nog många som sedan dess låter vårt gym-medlemskap rulla på månad efter månad. Om du använder ditt gymkort flitigt och inte kan utföra motsvarande träning utanför gymmet skall du självklart fortsätta med det. Men om du lika väl kan ta en löprunda utomhus eller köra yogapass hemma framför teven, så sparar du många slantar genom att säga upp gymkortet.

Annons