Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Experten: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg

24 jan, 2022 
AvJohanna Bengtsson
Fotografstefan tell
Mia Ingelström
Vill du kunna köpa vad som helst och kunna välja att jobba eller ej? Det går! Här förklarar Ekonomi-Pt:n Mia Ingelström hur du gör för att bli ekonomiskt fri på 25 år.
Annons

Många drömmer om att kunna resa världen över, sluta jobba, eller åtminstone kunna välja att jobba lite då och då – för att umgås med kollegorna.

TV: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta stegBrand logo
TV: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg

Ekonomiskt oberoende är ett uttryck som ofta uppkommer i dessa sammanhang, men som väldigt få lyckas bli under sin livstid. Det menar civilekonomen och Ekonomi-Pt:n Mia Ingelström. Hon driver förtaget Financial Fitness och har skrivit boken Ekonomi Pt:ns handbok för kvinnor – Så blir du ekonomiskt starkare, tryggare och friare.

– För mig betyder ordet ”ekonomiskt oberoende” att du aldrig mer behöva tänka på pengar, oavsett vilken livsstil du lever. Du kan köpa en hel ö eller ett privatjet utan att det märks i plånboken. Det är ofta personer som säljer stora bolag eller liknande som lyckas bli ekonomiskt oberoende, säger Mia Ingelström.

Mia Ingelströms bok
Mia Ingelström har tillsammans med Veronica Linarfve skrivit en bok för att hjälpa kvinnor att stärka ekonomin.

Att bli ”ekonomiskt oberoende” är ur Mias synvinkel inte särskilt realistiskt, däremot anser hon att vem som helst kan bli ”ekonomiskt fri”. Det innebär att du sparar ett så stort kapital på börsen att du kan fortsätta att ta ut ”lön” varje månad utan att jobba.

Annons

– Det är fullt möjligt att bli ekonomiskt fri under din livstid, om du verkligen vill. Ju tidigare du börjar och ju mer du sparar, desto snabbare når du målet. Men du behöver även göra aktiva val för att hålla nere kostnaderna.

Så mycket behöver du spara

Hur mycket behöver man spara varje månad för att bli ekonomiskt fri på 25 år?

– Låt oss göra en tankeövning: en person tjänar 45 000 kronor i månaden och får ut ca 33 000 kronor efter skatt. Om hon har 23 000 kronor i utgifter kan hon spara 10 000 kronor i månaden på börsen. Om vi räknar med 7 procent avkastning per år innan inflation kommer hon efter 25 år ha ungefär 7,8 miljoner på kontot, säger Mia.

Hon förklarar att över 7 miljoner är den summa som behövs för att kalla sig ”ekonomiskt fri” enligt exempelvis 4%-regeln. Det är en regel som FIRE (Financial Independence – Retire Early)-rörelsen brukar använda sig av. Den innebär att du kommer att kunna leva på räntan från dina hopsparade pengar (vid en ränta på 4% per år). Exemplet kräver dock att du har kvar levnadskostnaderna på samma nivå.

Annons

Ekonomiskt fri på 25 år – så gör du

Här tipsar Mia Ingelström om hur du gör för att spara 10 000 kronor i månaden och blir ekonomiskt fri på 25 år.

Gör nya livsval

För att kunna spara en stor del av din inkomst varje månad krävs att du gör en del nya livsval. Om det är viktigt för dig att bli ekonomiskt fri behöver du kanske se över ditt boende. Behöver du flytta för att kunna spara mer? Vilka saker är du beredd att säga nej till? Ska du shoppa mindre? Resa mindre?

Det finns massor av aktiva val du kan göra för att skruva upp sparandet varje månad. Fundera över vilka uppoffringar du är villig att göra och vilka val som är viktiga för dig att behålla.

Lär dig börsen

För att bli ekonomiskt fri enligt kalkylen ovan, krävs det att du sätter in pengarna där de har en chans att öka i värde. Historiskt sett har börsen på lång sikt avkastat ca 8 % varje år, men det krävs att du tar hög risk i dina placeringar, risk som du har råd att ta när du placerar på lång sikt. Börsen behöver inte bara betyda aktier, du kan bli ekonomiskt fri genom att enbart investera i aktiefonder.

Annons

Maximera avkastningen

För att du ska få ut maximal avkastning på dina pengar gäller det att inte betala för mycket i fondavgifter. Vi svenskar betalar generellt för mycket i avgifter för de fonder vi köper. Allt över 0,4 procent ska uppfattas som dyrt, det är en bra måttstock att ha i bakhuvudet.

Gör ett aktivt pensionsval

Din sparade pension är också en del av din totala ekonomi. Den är lika viktig att förvalta och se över som dina andra pengar.

Vilka fonder sparar du i? Hur höga är avgifterna? Ju mer du kan sänka avgifterna, desto mer pengar behåller du själv. Pengar som i sin tur kan generera ränta på ränta-effekt.

Tänk hållbart

Att spara mycket pengar varje månad är inte enkelt. Därför behöver du tänka hållbart och långsiktigt för att orka. Det är viktigt att du lägger sparandet på en rimlig nivå som passar ditt liv just nu.

Kom ihåg att livet händer, du kanske får barn eller förlorar jobbet, planen blir inte alltid som du har tänkt och då gäller det att planera om. Om ditt sparande är för krävande finns det ingen framtid att orka spara till. Tappa inte bort nuet.

Annons

Pssst, glöm inte bufferten!

För att kunna sova gott om natten behöver du en buffert. Det är pengar som du inte sätter in på börsen, utan som sparas på ett vanligt bank-konto.

Om du blir av med jobbet eller om något annat oförutsett händer, behöver du rörligt kapital. Räkna ut vad ditt liv kostar och spara ihop till tre månaders utgifter som buffert. Först efter att du har sparat ihop till din buffert, kan du börja spara för att bli ekonomiskt fri.

Se också: 4 tips för högre lön - så löneförhandlar du bästBrand logo
Se också: 4 tips för högre lön - så löneförhandlar du bäst
Annons