Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Möjligheten många missar i matbutiken – dubbelt tillbaka

23 jan, 2023 
Kvinna köper dålig frukt och får dubbla pengar tillbaka med färskvarugaranti
Visste du att du får dubbla pengar tillbaka om frukten, osten eller brödet är dåligt? Här är allt du behöver veta om färskvarugarantin!
Annons
4 enkla knep - spara pengar på lunchlådanBrand logo
4 enkla knep - spara pengar på lunchlådan

Slänger du avokadon direkt i soporna om den är brun istället för grön inuti?

Tänk om! Det finns nämligen en gyllene möjlighet som många missar i matbutiken. Du kan numera få dubbla pengar tillbaka om du lämnar tillbaka den ruttna avokadon – och all annan färsk mat som är dålig.

Vad är färskvarugaranti?

För att du som kund alltid skall känna dig nöjd med kvalitén på maten har butikerna en så kallad färskvarugaranti. Den går ut på att du får dubbla pengar tillbaka om du köper hem en dålig vara. Ica har länge varit tydliga med sin färskvarugaranti, men efter att ha granskat de vanligaste matvarukedjornas policy kan vi se att både Willys, Hemköp, Coop och Citygross numera också tillämpar garantin.

På matvarukedjan Coop:s hemsida går det att läsa: ”Med färskvaror räknas frukt och grönt, matbröd, fikabröd, bröd som bakas i butiken och all mat som förvaras i kyla. Även charkvaror och ost (som inte behöver förvaras i kyla) omfattas av vår färskvarugaranti”.

kvinna handlar i mataffär och får dubbla pengar tillbaka med färskvarugaranti
Släng aldrig dåliga grönsaker! Ha för vana att utnyttja färskvarugarantin och få dubbla pengar tillbaka.

I en intervju med Nyheter24 förtydligar butiksanställda Olivia vad garantin innefattar i Ica:s matbutiker:

Annons

– Så länge du har ditt kvitto och varan med dig kan du få det dubbla beloppet tillbaka. Det räcker med att du märker att någon grönsak visat sig vara möglig eller att det du köpt smakar konstigt, säger Olivia, butiksanställd i en Ica-butik. Hon betonar dock att det inte går att komma "flera veckor" efter köpet och hänvisa till garantin.

Då gäller inte färskvarugarantin

Även om garantin gäller för alla färska livsmedel, finns det en del undantag. Ica har exempelvis som policy att ”Varor som har nedsatt pris på grund av kort hållbarhetsdatum inte ersätts med dubbla pengarna tillbaka”. Däremot ersätts varan alltid med varans pris om den inte håller kvaliten.

För att färskvarugarantin inte skall gå förlorad behöver du även tänka på att lämna tillbaka varan innan "Bäst före"-datum. Det är också viktigt att du tar med dig kvittot, annars blir det svårt att bevisa att du har köpt varan i just den butiken.

Källa: Nyheter24, Ica.se, Coop.se, Willys.se

Annons