Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så handlar du billig mat – 5 tips i matbutiken

09 jan, 2023 
Kvinna handlar billig mat i mataffären och sparar pengar genom 5 tips
Med några enkla knep kan du överlista mataffären och handla extremt billig mat. Här är fem tips inför nästa mathandling!
Annons

7 smarta spartips för föräldraledigaBrand logo
7 smarta spartips för föräldralediga

aPotatis, kål, bönor, kikärtor och linser är välkända som billig mat som är snäll mot både plånboken och miljön. Förutom att handla råvaror i säsong finns det fler smarta knep att ta till för att handla billigare mat i mataffären.

Hur handlar man billig mat?

Här är fem tips på hur du handlar billig mat och sparar pengar i mataffären.

1. Jämför extrapriser för billig mat

Varje vecka rear mataffärerna ut varor som de har ett stort lager av eller för att locka in nya kunder till butiken. Ha för vana att gå igenom en eller flera butikers extrapriser för att hitta billig mat innan du planerar veckans måltider.

Jämför de bästa priserna i exempelvis appen Matpriskollen där samtliga butiker presenterar veckans erbjudanden för att kamma hem billig mat. Planera sedan veckans måltider utefter de rabatterade varorna, i stället för tvärtom.

Handla billig mat genom att jämföra priser i matpriskollen
Appen Matpriskollen.

2. Lär känna din butik

Ju mer du jämför extrapriser, desto snabbare lär du dig butikernas försäljningsmönster. Extrapriser sker oftast inte av en slump, utan är noga uträknade av butiken.

Annons

Kanske erbjuder butiken billigare tandkräm vid varje månadsskifte, ”köp tre betala för två”-rabatt på kaffe varannan vecka och sänkt pris på bröd varje söndag. Lär dig mönstren och köp sedan tillräckligt med rabatterade varor så att du klarar dig till nästa gång det är rea.

3. Granska ditt kvitto

Vi är många som blåögt litar på att vi får vår billig mat till rätt pris. Tänk på att butikerna har tusentals varor som ständigt ändrar pris och att datorn inte alltid hänger med. Ha alltid koll på kassans display för att granska priset, även på de varor som är utan streckkod.

Granska kvittot och behåll det om du upptäcker att en vara har fel pris, är sönder eller dålig. De flesta butiker har även en färskvarugaranti som ger dig dubbla pengar tillbaka.

Kvinna kollar extrapriser på kvitto efter billig mat när hon handlar extremt billig mat

4. Kolla jämförelsepriset

En burk kakor kostar 30 kronor och en lika stor kakburk av annat märke kostar 25 kronor. Ju billigare, desto bättre. Eller? Inte om den dyra kakburken innehåller fler gram kakor än den billiga.

Annons

Därför gäller det alltid att titta noga på jämförelsepriset för att hitta extremt billig mat. Det står ofta med mindre siffror i ett hörn av prismärkningen. Där anges vad en vara kostar per jämförbar enhet, vanligen per vikt- eller volymenhet. I fallet med kakburken är alltså jämförelsepriset billigare på den dyrare burken, då den innehåller fler kakor.

5. Handla mer sällan

Det är bevisat dyrare att handla mat varje dag, jämfört med att uträtta en rejäl storhandling en gång i veckan. Frestelserna blir många varje gång du besöker en butik och dessutom är chansen större att du köper nytt istället för att ta tillvara det du redan har hemma.

Försök därför att enbart handla en gång i veckan eller varannan vecka för att kunna köpa extremt billig mat. Det blir självklart en utmaning, men det kommer att gynna både din ekonomi och de där bortglömda produkterna längst in i skafferiet.

Annons