Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Googles knep i din telefon – hjälper dig leta upp produkter

28 apr, 2023 
AvJohanna Bengtsson
FotografTT, Google
Kvinna som använder funktionen google lens i sin mobil
Med detta enkla knep i mobilen får du snabbt veta priset på ditt loppisfynd och köpställen för möbler och inredning. Här är allt du behöver veta om Google Lens!
Annons
7 smarta shoppingtips – så köper du bara det du behöverBrand logo
7 smarta shoppingtips – så köper du bara det du behöver

Vill du veta vad den snygga tapeten på restaurangen heter? Eller köpa samma klänning som programledaren bär i Nyhetsmorgon? Med den smarta funktionen Google Lens kan du söka på allt du ser, direkt i din mobil.

Andrea Lewis Åkerman är kommunikationsansvarig på Google Sverige. Här berättar hon allt du behöver veta om Google Lens!

Vad är Google Lens?

Google lens är en funktion som hjälper till att söka vad du ser, direkt från din kamera, i bilder från sökfältet, eller via webben. Om du exempelvis ser ett klädesplagg som du undrar var det kommer ifrån, eller en stol du vill se om den finns tillgänglig att köpa, kan du nu alltså enkelt göra detta från foton, bilder eller webbplatser.

– Vare sig du ser en växt ute i naturen som du vill veta namnet på, behöver få hjälp att översätta en meny på restaurangen när du är utomlands eller ser en snygg outfit på stan eller online som du vill veta var den kommer ifrån, kan du smidigt använda Lens för att få mer information, säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google Sverige.

Google lens funktioner

Hur fungerar Google Lens?

Du får tillgång till Google Lens via Google-appen som fungerar för både Android och iPhone. Klicka sedan på Google Lens-ikonen (en liten fyrkantig kamera) till höger i sökfältet. Nu kan du söka direkt med din kamera eller med hjälp av bilder som du redan har sparat på din telefon.

Annons

Om du är inne i din webbläsare på mobilen eller i andra appar kan du också få upp Google Lens-ikonen. Om du klickar där hamnar du direkt i Google-appen och kan börja söka.

Utökad sökning med Multisearch

Nyligen lanserade Google en tilläggsfunktion i Lens, där du kan göra en så kallad Multisearch. Funktionen gör det möjligt att söka med både bild och text samtidigt, för att öka chansen att hitta det du söker efter.

– Säg att du ser en snygg fåtölj men vill ha den i en mer nedtonad färg för att matcha din stil. Då kan du använda multisearch för att hitta den i exempelvis beige. Det är bara att öppna bilden i Lens och svepa uppåt för att lägga till ord till din bildsökning och vips så får du de mest relevanta resultaten i din hand, säger Andrea Lewis Åkerman.

Då kan du använda Google Lens

Google Lens går att använda för att underlätta på flera olika sätt. Gemensamt för hela funktionen är att du snabbt skall kunna få information om det du ser framför dig eller i mobilen. Här är sex tillfällen då du kan ta hjälp av Google Lens.

Annons

1. Underlätta shoppingen

Google Lens är ett praktiskt verktyg i olika shoppingsammanhang. Om du exempelvis scrollar online och ser en person med en snygg blus kan du använda Google Lens för att ta reda på var blusen kommer ifrån eller hitta liknande modeller från andra tillverkare.

Shoppa enkelt med google lens

2. Hjälp att hitta loppisfynd

Om du står på en loppis och tittar på en ljusstake du gillar och skulle vilja veta hur den ursprungligen är prissatt kan du enkelt ta reda på det genom att söka i Google Lens. Kanske gillar du ljusstaken men undrar om den finns med fyra armar istället för tre? Eller vill du ha den i en annan färg?

3. Information om växter

Vill du veta namnet på en blomma, träd eller växt? Öppna Google-appen, tryck på kamera-ikonen och sök med en bild på växten. Vips så får du veta både namn, art och skötselråd.

hitta växter med google lens

4. Möbler och inredning

Multisearch kan vara till stor hjälp när du är på jakt efter att köpa någonting, men tycker att det är svårt att beskriva exakt vad du är ute efter. Om du ser ett snyggt mönster på en tapet och vill ha det på en soffa kan du bildsöka på tapeten. Lägg till ordet “soffa” till bilden på tapeten och utforska alternativen som dyker upp.

Annons

5. Hitta platser i världen

Det är även möjligt att söka på det du ser i både bilder och videor, via en Android-mobil. Om du får ett sms från din kompis med en video från en resa kan du ta reda på exakt vart hon befinner sig. Håll in strömknappen för att aktivera Google Assistent, den ger dig möjlighet att välja “sök skärm”. Google Lens kopplas då in och identifierar platsen som “Luxembourgpalatset i Paris” och så kan du klicka dig vidare för att läsa mer om platsen.

hitta platser i världen med google lens

6. Översätta menyer

Ett annat fiffigt sätt att ta hjälp av Lens är på resande fot. I och med att funktionen fungerar globalt, kan du var som helst i världen ta upp Google Lens och få hjälp att översätta språket. Perfekt om du är på en marknad och undrar vad saker och ting kostar eller om du sitter på en restaurang och vill översätta menyn till svenska.

Annons