Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Här hittar du billigaste barnkläderna inför hösten och vintern

06 sep, 2021 
AvMaja-Stina Skarstedt
Fotografprivat
Therese Berg
Höst- och vinterkläder är ofta en stor utgift för en barnfamilj. Hur ska du tänka för att komma billigast och bäst undan? Therese Berg ger här sin proffstips – hon kan ibland sälja vidare second hand-fynden dyrare när sonen vuxit ur dem.
Annons
TV: Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomiBrand logo
TV: Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomi

Det kom snabbt i år – höstrusket! Plötsligt byttes familjens flipflops, linnen och shorts ut mot galonisar och stövlar.

Är du en av alla som plötsligt är i jakt på större storlekar till kidsen och planerar för en kommande kylig vinter i klädväg?

Det är en dyr post i familjebudgeten, men det finns smarta sätt att kapa kostnader.

Köp vinterkläder under "fel säsong"

Therese Berg, 43, från Borlänge och hennes sambo köper det mesta begagnat till nioårige sonen och säljer det sedan vidare. – Det blir givetvis det billigaste då du ibland kan få tillbaka samma pris som du gav eller till och med mer. Jag har köpt mycket på en lokal second hand-butik som sonen använt och jag sedan sålt vidare dyrare på Facebook eller Tradera. Speciellt Kuoma-skor och Polarn O. Pyret-kläder och olika märken som var trendiga när han var yngre.

Annons

Om Therese hade köpt nyproducerat hade hon valt att köpa under “fel säsong” när det är halva reapriset eller liknande oavsett märke.

– Jag tror exempelvis att det är lättast att få tillbaka pengar på märken som Polarn O. Pyret som håller bra kvalitet och ofta har ett bra både andra- och tredjehandsvärde.

För Therese som bor i en mindre stad är välgörenhetsorganisationernas lokala second hand-butiker absolut billigast. Hemma i Borlänge går hon gärna till Emmaus och Röda korset och kommunens butik “Ta till vara”. Annars kan hon också hitta en del billigt på Sellpy tack vare att hon köper mycket samtidigt och därmed får ned fraktpriset genom att det blir samfrakt.

– De har också varor i fel säsong som säljs väldigt billigt. Jag har hört både bra och dåligt om Sellpy. Både vad gäller arbetsförhållanden och skick på varor. Jag har själv bara testat en gång och hälften av plaggen jag fick hem stämde väldigt bra in på beskrivningen. Övriga var mer eller mindre felbeskrivna men de flesta gick bra att reklamera och få tillbaka pengarna för, berättar Therese.

Annons

Gör en lista på det ni behöver komplettera vintergarderoben med

För att inte göra felköp när hon handlar second hand synar Therese plaggen noga – i verkligheten eller på bilder.

– Ett tips är ha en lista på vilka plagg eller typ av skor du behöver och i vilken storlek så att du inte köper dubbelt av något.

Hon gillar bäst att köpa second hand i de lokala butikerna, annars på Facebook för att sedan hämta upp. När sonen var bebis blev det även många Tradera-köp.

– Frakten gör ju plaggen lite för dyra på Tradera om du jämför med fysisk second hand-butik. Då skulle jag välja Sellpy istället om jag bara tänker på priset. Blocket har också sänkt sina priser för att sälja exempelvis barnkläder så det kan vara ett nytt ställe att leta på.

Håll utkik efter kommande storlekar

Ett bra tips Therese har vid second hand-köp är att vid varje besök hålla utkik efter sonens kommande storlekar.

– Då kan du passa på när du ser något som passar din egen stil. I små butiker är ju inte utbudet jättestort så du kan inte räkna med att hitta exempelvis regnjacka i rätt storlek och "rätt" färg vid första försöket.

Annons

Therese har själv aldrig testat att hyra barnkläder, men hört gott om exempelvis Hyber.

Höst- och vintersäsongens kläder är Therese och sambon redan färdiga med. Det trixigaste nu är att hitta begagnade skor, när sonen är nio år.

– De slits troligen mer så utbudet är mindre. Vi har letat länge men inte hittat så det köpte vi precis nu fast nyproducerade. Annars köpte jag det som behövs i år under förra året och i somras termobyxor och täckjacka. Det är jättebra att köpa i förväg speciellt när det inte är i säsong – om du har ett barn som det funkar för vill säga. Sonen vill ha enfärgat svart och sedan är han nöjd så det behöver inte vara "årets färg" eller snitt.

Therese Berg

Ålder: 43 år

Bor: Borlänge

Gör: Driver kontot pengarellerpyssel på instagram för att tipsa om att leva billigare och mer klimatsmart. Studerar till virtuell assistent.

Familj: Sambo och nioårig son.

Annons