Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Här kan du söka ekonomisk hjälp som privatperson

27 jan, 2022 
sök ekonomisk hjälp i sverige
När det är tufft ekonomiskt kan det vara livsavgörande att få en hjälpande hand. Här har vi samlat organisationer, grupper och stiftelser som erbjuder ekonomiskt stöd till privatpersoner.
Annons
Så mycket behöver du ha i buffert - för att klara en krisBrand logo
Så mycket behöver du ha i buffert - för att klara en kris

Sjukdomar, oväntade utgifter och andra livsomvälvande upplevelser kan leda till ekonomisk utsatthet.

Om du har det tufft ekonomiskt gäller det att inte vara rädd för att be om hjälp. Kom ihåg att vem som helst av oss kan hamna i samma utsatta situation.

Sök stöd hos kommunen

Om du har problem med att försörja dig själv eller din familj är det din hemkommun som du ska vända dig till i första hand.

Du har alltid rätt att ansöka om försörjningsstöd och få din sak prövad av socialtjänsten. Men det är inte alla som beviljas stöd. Därför kan det vara fint att veta att det finns andra ställen dit du kan vända dig.

Här listar vi ett antal organisationer, grupper och instanser som erbjuder ekonomisk hjälp till privatpersoner.

Annons

Giving people

Organisationen Giving People hjälper barnfamiljer som lever i ekonomisk utsatthet. Deras mål är att inget barn i Sverige ska leva i utanförskap eller fattigdom. Med hjälp av givare levererar de snabb hjälp i form av mat och kläder till de barnfamiljer som ansöker.

Här kan du läsa mer om Giving People och ansöka om hjälp.

Familjehjälpen Stockholm

På Facebook finns det flera ekonomiska stöd-grupper. Familjehjälpen, med sina 14 000 medlemmar, är en av de största grupperna. I gruppen kan du få hjälp med mat, kläder eller juridisk rådgivning. Här kan du gå med i Facebookgruppen Familjehjälpen Stockholm.

Andra rikstäckande Facebook-grupper är bland andra ”Hjälpande änglar” och ”Ekonomisk hjälp - fonder/stiftelser". De flesta städer har egna hjälp-grupper på Facebook. Sök efter ”ekonomisk hjälp” och ange din stad för att hitta en grupp nära dig.

Föreningen FVO

Föreningen för Välgörenhetens Ordnande (FVO) ger tillfällig ekonomisk hjälp och råd till behövande. De prioriterar de med låg inkomst, ensamstående föräldrar, barnfamiljer, långtidssjuka och ålderspensionärer. Hos FVO går det att söka fondmedel till exempelvis barns aktiviteter, tandvård och glasögon. Här hittar du all information om FVO.

Annons

Fredrika Bremer Förbundet

Jämställdhet och fokus på kvinnor är Fredrika Bremer Förbundets ledord. Varje år ger förbundet bidrag till bland annat äldre kvinnor, ensamstående och kvinnor som tidigare missbrukat alkohol eller droger, men som nu är nyktra.

Genom stora donationer kan Fredrika Bremer Förbundet även erbjuda förtur till två hyresfastigheter speciellt för kvinnor, i Stockholms innerstad. Läs mer eller ansök om bidrag här.

Kommunernas sociala kreditgivning

De flesta kommuner erbjuder gratis ekonomisk rådgivning hos kommunala budget- och skuldrådgivningen. Det är ett bra sätt att få hjälp att komma på fötter igen i ekonomin.

Vissa kommuner hjälper även till att bevilja så kallad social kredit. Kommunernas sociala kreditgivning är ett sätt att få hjälp med att betala skulder eller fakturor. Villkoret är att den som ansöker om lån klarar av att återbetala lånet. Ta kontakt med din kommun för att få mer information om skuldrådgivning eller social kredit.

Annons

Kyrkans diakonifond

Privatpersoner som hamnat i oväntade ekonomiska situationer kan söka ekonomiskt stöd från Kyrkans diakonifond. Verksamhetens syfte är att bevilja bidrag som hjälper personer att komma ur en svår situation. Det kan handla om till exempel bostadskostnader eller andra livsnödvändiga ändamål. Här kan du söka efter din närmsta kyrka och där igenom ansöka om ekonomiskt stöd från diakonifonden.

Olika stiftelser och fonder

Att söka stiftelser och fonder är en djungel som kräver både tid och ork. För några år sedan gjorde Hem & Hyra en gedigen sammanställning av 214 stiftelser och fonder. Här kan du ta del av listan och se vilka stiftelser och fonder du kan söka i just ditt län.

Annons