Sandra Bourbon
Ekonomi
1:29

Efter reklamen: Sex hollywoodskådisar som blev tillsammans med vanliga människor

(1:29)

Slå på ljud

För Sandra Bourbon, som går under namnet Framtidsfeministen i sociala medier, började det ekonomiska intresset när hon pluggade matematik på KTH.

– Det var knappt några tjejer där. Jag har alltid trott att vi varit jämställda, med en mamma som tjänat mest i familjen, men när jag kom ut i arbetslivet märkte jag att vi inte alls är jämställda ekonomiskt. Vi kanske har samma ingångslöner, men sedan ändras det.

Samma chefsjobb, men olika löner beroende på kön.

– Jag undersökte om kvinnor generellt är sämre chefer, men nej, så är det absolut inte. Det är bara otroligt orättvist!

Ekonomi

Ekonomiskt självförtroende ger bättre ekonomi

Pengar gör att vi kan leva det liv vi vill leva

Sandra insåg att här behövs förändring och hon började investera sina pengar på börsen – i jämställda bolag. Hon delar med sig av sina kunskaper, främst på Instagram men håller också kurser i hur vi tar oss ut på börsen.

– Vi kvinnor tjänar mindre pengar och en av fem kvinnor i Sverige i dag har inte råd att skilja sig. Pengar i sig gör ingen glad, men pengar skapar förutsättningar så att du kan göra egna val och leva det liv som du vill. Och om du tjänar mer pengar är det också viktigt att pengarna växer, att du investerar och det är lättast att göra via börsen. Du kan välja en billig global aktiefond, spara några hundralappar i månaden och när du behöver fuck off-kapitalet har du det där – och det har förhoppningsvis också dessutom vuxit!

När Sandra Bourbon blir 45 år kommer hon alltså vara finansiellt fri.

– Med det menar jag att jag har möjligheten att välja mer själv. Jag kommer fortsätta att jobba men säkert inte heltid och bara med uppdrag som är meningsfulla. Jag är inte beroende av min lön då och kan vara ledig några månader om jag vill.

Ekonomi

Experterna: Så säger du ifrån på jobbet

Automatisera sparandet för att maxa resultatet

I sin nya bok Frihetsmaskinen som kommer ut hösten 2021 får du som läsare tips på hur du kan automatisera din privatekonomi och få mer pengar över till annat. – Den är för folk som inte älskar aktier.

Sandra går också igenom hur hon skapat sin egen frihetsmaskin, där hon som 45-åring med totalt 4,8 miljoner kronor på börsen då kan plocka ut fyra procent årligen, vilket motsvarar 16 000 kronor efter skatt per månad, utan att portföljen minskar i värde.

– Sedan kan mina barn ärva min pengamotor efter mig.

Hon tänkte först vara finansiellt fri redan som 40-åring, men efter att ha fått två barn fick hon skjuta upp målet lite då utgifterna ökat och hon inte kunnat spara lika mycket.

– Jag sparar just nu halva min lön men det har varit en resa under de senaste tio åren. Att bygga min egen frihetsmaskin var mycket lättare än jag någonsin kunnat tro! Jag fattar inte att inte fler gör det. Jag ser ändå att folk tar tag i det mer i dag än förr då man mer litade till pensionssystemet. Men det går inte att göra i dag.

Sandra har haft olika spar-metoder under åren.

– Under två år spenderade jag nästan inga pengar alls. Men då hade jag nästan inga kompisar kvar heller, säger hon och skrattar.

Nu känner hon att hon hittat en balans i sparandet.

– Jag adderar värde i dag och väljer vad jag konsumerar. Men jag behöver inte unna mig precis allt.

Sandras tips för en mer jämställd ekonomi

  • Dela 50-50 på föräldraledigheten, VAB och eventuell deltid.

  • Har ni det ojämnt? Bli kompenserad ekonomiskt.

  • Ha en buffert på några månadslöner.

  • Investera på börsen.

  • Ha ett fuck off-kapital som bara är ditt i äktenskapsförordet.

  • Våga vara egoistisk – DU måste ta hand om dig!