Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronor
Slå på ljud

Det var hösten 2007 som nyblivna mamman Lina Gebäck satt hemma med sin nyfödda bebis i Göteborg, när hennes bror ringde med en företagsidé. Efter att hans fru klagat på hur jobbigt det är att behöva köa i mataffären när man hämtat barnen på förskolan började han fundera på vad man kunde göra åt det – en hemkörd matkasse.

29-åriga Lina hade precis utbildat sig till dietist, men hade svårt att hitta jobb med utbildningen – något som ledde till att hon nu påbörjat sjuksköterskeutbildningen.

– Jag hade precis fått mitt första barn och var inte inne i ekorrhjulet, så han fick övertyga mig. Jag tyckte det var väldigt spännande, det var ett annat sätt att vara dietist på, och jobba förebyggande för att människor ska äta bättre, säger Lina, som snabbt blev engagerad i projektet.

Under kvällar och helger den hösten mejslade de ut konceptet, och i februari 2008 kördes den första matkassen ut. Då hade de sju kunder i en begränsad del i Stockholm – något som snabbt ökade.

– Veckan efter var det 11, och därefter 15. Det ökade hela tiden. Vi började från ingenting och fick folk att tycka om det. Det hade jag absolut inte föreställt mig. Vi började med sju kunder och jag tyckte det var kul att tre till var intresserade till veckan efter. Wow, vad kul att de vill ha det jag planerar!. Plötsligt var det 500, då kände vi "nu finns det ingen återvändo".

Lina Gebäcks make fick henne att satsa på Linas matkasse

Men det var maken Daniel som fick henne att våga satsa på företaget fullt ut.

– Han har verkligen backat upp mig, ända sedan början. Han såg att jag gick igång på det här fast jag pluggade och hade bebis, och efter ett år ställde han frågan: "Vill inte du jobba med dent här på heltid?". Det var förlösande, för företaget tog mycket tid. När han frågade kände jag ”det är klart jag vill det”, men jag hade inte ens vågat närma mig tanken innan, berättar hon.

Med bara en termin kvar på sjuksköterskeutbildningen väljer Lina Gebäck att hoppa av. Samtidigt växer Linas matkasse i ett rasande tempo.

Företaget stoppar inte Lina från att fortsätta med sin andra dröm också – att få en stor familj. Inom loppet av fem år föder hon tre barn till, som alla får vara med på presentationer och ammas på möten

– Det är klart det är maxat med barn vid sidan om ett så stort företag. Jag har bara fokuserat på jobbet och familjen, och kanske inte så mycket annat som man hade prioriterat om man inte hade företag. Men det är den prioriteringen jag gjort. Jag har aldrig låtit det hindra varandra. Barnen har fått följa med kontoret, några veckor efter förlossningen har jag varit igång igen. Hade jag inte drivit företag hade jag också tagit möjligheten att vara föräldraledig, men ibland vill man inte välja, säger Lina Gebäck.

Livspusslet en utmaning när man bygger miljonföretag

Medan hon har fokuserat på företaget har maken tagit ett större ansvar hemma, och tagit majoriteten av föräldraledigheten.

– Min man fanns där hela tiden, men det var nog inte kul hela tiden. När man har ett företag är det alltid något som dyker upp, och har man svårt att släppa jobbet så är det svårt att vara närvarande. Så var det för oss under många år.

Lina konstaterar att medan hon jobbade för att andra familjer skulle få det enklare i vardagen, så blev hennes eget liv med familjen allt svårare att pussla ihop.

– Jag jobbade med att förenkla vardagen för människor, men vår vardag blev inte enklare. I en av våra första reklamfilmer vi spelade in så var min man och våra barn med, och en speaker som skulle föreställa Daniel sa typ: "Sen vi började med Linas matkasse har vårt liv blivit så mycket lättare". Så var det inte för oss. Jag gick tidigt och kom hem sent.

Lina Gebäck

Ålder: 42

Bor: Stockholm

Gör: Grundare av Linas matkasse

Familj: Make Daniel, fyra barn 13, 10, 8 och 5.

Men slitet lönade sig. I dag är företaget så etablerat att det enligt kundundersökningar är ett lika välkänt varumärke som Ica, och Linas matkasse har levererat till en miljon hushåll runt om i Norden. Det har också gjort att både Lina och hennes bror har kunnat ta ett steg tillbaka. Brodern har lämnat rollen som VD för att numera bara sitta i styrelsen, och Lina har lämnat över ansvaret för menyplaneringen. Nu fokuserar på större frågor inom företaget.

– Väldigt länge jobbade jag väldigt hårt, men nu har jag vågat lämna över en del, och har möjlighet att leva ett mer vanligt liv. Det är härligt att se företaget stå stadigt utan att behöva vara med överallt, att det har byggts upp på ett sätt man är stolt över. I dag har vi en balans.

Linas fyra tips för att starta företag

  1. Våga prova din idé. Det kan såklart kännas lite vingligt när man ska lita på sig själv för att få allt att rulla. Men det är också hisnande när det går, och man kan ta ut sin första månadslön och leva på det jobb man själv skapar sig. Våga kasta dig ut!
  2. Bestäm företagets identitet. Att tidigt göra det tydligt vad man vill att varumärket och företaget ska stå för är en bra kompass att stämma av mot under tidens gång, både för ens egen skull och de man ska arbetsleda själv.
  3. Prata med din livspartner. Vi pratade inte så mycket om vad som hände, jag bara rasade in i det här livet och körde på. Det är viktigt att ha en dialog med sin partner, så att båda är medvetna om att det kommer påverka relationen.
  4. Inte entreprenörstypen? Kör ändå! Du kan absolut starta företag även om du inte ser dig som en typisk entreprenör. Att ha en passion för något är en superviktig komponent för att skapa en uppskattad tjänst eller produkt. Men det spelar ju ingen roll om man har en grym produkt om ingen vet om att den finns. Så ett tips är att kroka arm med någon som har de typiska entreprenörsegenskaperna, för genom att ni kompletterar varandra kan ni ta bolaget långt.

Läs mer:

Helen, 45, lämnade chefsjobbet för att starta eget: ”Läskigt”

Sorgen, släkten och livet som statsministerfru - 11 saker du inte visste om Ulla Löfven

Här är Helena Segers strategi – för att hålla sig hemlig

Mest läst